Nokia 6681: láska a nenávist (uživatelské megazkušenosti)

Chytrá Nokia 6681 mi dělá společnost už téměř půl roku. Stále je to velmi dobrý telefon, který je mi užitečným společníkem jak pro práci, tak pro zábavu. Jaké jsou moje dojmy a zkušenosti?

Aktivní plocha

Klávesnice má poněkud malá tlačítka, jsou však skvělá a perfektně se na nich píše. Počet tlačítek je stejný jako u dalších mobilů S60, nechybí samostatná klávesa pro vstup do menu a tlačítko s tužtičkou, které při psaní textu vyvolá nabídku pro přepnutí slovníků, voleb T9 apod. V některých programech slouží jako Shift, např. ve snímačích obrazovky. Pětisměrná klávesa ovládající telefon je dle mého názoru lepší než joystick a plně mi vyhovuje. V některých diskusích si uživatelé mobilů S60 stěžovali na to, proč Nokia dává na telefony této řady zvláštní klávesu pro vstup do menu, když na mobilech S40 není. Důvod je prostý: stisk pětisměrné klávesy je využit pro volbu některého z pěti programů v rychlé volbě či pro ovládání aktivního obsahu na ploše (novinka v 6680/6681). Navíc delší podržení klávesy menu vyvolá seznam aktuálně spuštěných programů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Pokud jste někdy používali starší mobilní telefony S60, určitě jste záviděli kolegům se smartphony s Windows aktivní plochu. To je funkce, která v pohotovostním režimu zobrazí počet nepřečtených e-mailů, počet úkolů, aktuální událost v kalendáři apod. Na S60 se to dalo řešit externími programy, ale vždy to bylo tak nějak polovičaté. 6681 ale přichází s aktivní plochou přímo v systému (lze ji samozřejmě vypnout). Na displeji vidíte pod pěticí ikon rychlého spuštění aktuální událost v kalendáři, případně text „žádné záznamy na dnes“ a následující událost, která vás čeká v dalších dnech, a počet nedokončených úkolů. Odsud můžete také rovnou přejít do kalendáře nebo seznamu úkolů. Pokud vám navíc hraje hudba z vestavěného přehrávače (Real Player nebo Hudební přehrávač), vidíte i aktuální song. Pokud na něho najdete kurzorem, můžete tlačítky vlevo a vpravo přímo měnit hlasitost hudby. Skvělé. Co mi ale ještě chybí, je počet nepřečtených e-mailů, i když tato funkce se hodí jen tehdy, pokud používáte vestavěného klienta a ne externí program (např. ProfiMail).

   
Aktivní pohotovostní režim • vybraný řádek s úkoly • klepnutím se dostanete do kalendáře  

Sem tam rozsypaná nabídka

Menu telefonu je takřka dokonalé. Základní nabídka zobrazuje matici ikon 3 × 3, každá ikona má svůj popisek. Už v základní úrovni mohou být přímo funkce/programy, nemusí být povinně schovány v některé z nabídek. Jednotlivé ikony složek i programů lze libovolně přesouvat mezi složkami, můžete vytvářet nové složky, mazat staré atd. Lze také měnit pořadí ikon/složek, což flexibilitu nastavení dále zvyšuje. Něco takového mi na telefonem s Windows Mobile hodně chybělo. Na pozadí lze dát obrázek, můžete také měnit barevné motivy – v základu jsou připraveny tři. Dost mi ale vadí, že po vyjmutí paměťové karty ze slotu se vždy nastaví standardní motiv, ať dělám co dělám.

 
Hlavní nabídka ve třech grafických tématech • jeden ze stylů menu další úrovně

Vyndávání karty je mimochodem trochu začarované. Občas se mi stane, že se po vrácení karty do mobilu zcela „rozsype“ menu. Vytvoří se standardní složky, které jsem zrušil, ikony, které jsem pracně naskládal do složek, se objeví v základním menu atd. Zkrátka musím v mobilu opět udělat pořádek, což samozřejmě zdržuje. Proto si s tím už ani nedávám tolik práce jako dřív, prostě doinstalované programy nacpu do jediné složky Aplikace a už se s nimi nepářu. Jednou – po instalaci nové verze programu Route66 – se mi dokonce mobil po vyjmutí karty resetoval; bylo to ale poprvé, nikdy předtím se mi to nestalo. Možná běžel na pozadí nějaký proces programu a vyjmutím karty jsem aplikaci připravil o data; těžko říct. Až na tyto drobné peripetie hodnotím menu mobilu a jeho ovládání jako špičkové.

Na filmy i hry stačí

Ještě než se dostanu k výbavě mobilu, dovolím si zmínit pár o rychlosti telefonu. V prvních dnech používání se mi jevil neuvěřitelně rychlý. Když vzpomenu na stařičkou Nokii 7650, kterou jsem používal více než půl roku, je to jako Pendolino proti parnímu vlaku. Když jsem ale do mobilu nahrál kontakty, nové aplikace a začal experimentovat s programy, telefon neustále zpomaloval. Zastavil se naštěstí na docela únosné míře. První spuštění menu a funkcí jako zprávy nebo poslední hovory trvá řádově sekundy; jakmile se dostanou do paměti, je to o poznání svižnější. I první načítání stovek kontaktů není žádná rychlovka, stejně jako otvírání zpráv, pokud je zapomenete promazávat.

Pokud jde o rychlost mobilu jako takového, tedy o běh aplikací, není si nač stěžovat. Telefon pohání 220MHz srdce, které je dostatečně rychlé na to, aby zvládalo bez problému složité programy jako navigaci, 3D hry (C2Doom), přehrávání filmů v plném rozlišení telefonu s 25 snímky za sekundu, či svižně zobrazovat internetové stránky. V tomto ohledu jsem s mobilem naprosto spokojen a nemám důvod mu cokoliv vytýkat. Moje Nokia 7710, která musí obsluhovat násobně větší displej, má jen 150MHz procesor a je to znát. Filmy zvládá plynule jen s polovičním počtem snímků, C2Doom zde běží o dost pomaleji, aplikace se otvírají déle apod. Škoda, že 7710 nejde trošku přetaktovat, nějakých 200 MHz by bodlo jako pytlík soli Marušce.


V další kapitole budeme hodnotit standardní funkce telefonu - adresář, zprávy a organizační funkce. Nejdřív se ale blíže podíváme, jak je to s pamětí.

Témata článku: Nokia, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, PPS, Integrální součást, Mega, Dobrý mobil, Nena, Aktivní plocha, Wolfenstein, Ozdoba, Podlaha, Láska, Nen, Mega +, Hudební klip, Používaný telefon, Klasické rozlišení, Klíště, Pendolino, Nej jméno