Nokia 6710 Navigator: s hvězdou na bradě (test)

GPS v mobilu už dnes není nic výjimečného, čím se tedy odlišuje třetí Nokia Navigator? Čím si zaslouží své přízvisko a navigační hvězdu?
Kapitoly článku

Kosmetické úpravy zpráv a kalendáře

Se změnami se potkáte také v menu zpráv, tady už se ale jedná hlavně o grafické úpravy. Seznam všech zpráv se oproti dřívějšku podstatně zhustil, na displeji vidíte plných deset řádků. Nastavení ale můžete také vrátit ke staršímu typu zobrazení. Ve zprávách je na výběr ze čtyř velikostí textu, vložením multimediálního obsahu se z SMS stane MMS. Trochu jinak vypadá výběr slov při práci se slovníkem T9.

E-maily má na starosti aplikace Nokia Messaging. Umí filtrovat poštu podle data, na pohotovostní displej může ukázat oznámení o nově přijaté poště, stahovat záhlaví nebo celou zprávu. Pokročilé je i nastavení synchronizace. Můžete si vybrat časové intervaly synchronizace, říct telefonu, že chcete synchronizovat jen ve vybraném časovém období a synchronizaci vypnout třeba na víkend. Podrobnější nastavení se hodí především při správě více schránek. Aplikace mi připadá trochu pomalejší než reakce ve zbývajících částech telefonu, jinak se ale jedná o výborného klienta pro vyřizování e-mailů.

Grafickou úpravou si prošel také kalendář a zadávání nových událostí. Základní měsíční zobrazení nyní zabírá jen o něco více než půlku displeje, zbytek je vyhrazen pro výpis událostí. Dny, u kterých se nachází nějaký záznam mají přiřazen vykřičník.

Organizační sbírku pochopitelně doplňují funkce, které se na symbianových telefonech už pevně zabydlely. Nokia 6710 Classic nabízí možnost práce s dokumenty Microsoft Office či čtení PDF souborů. Klasické poznámky doplňuje jejich aktivní varianta, do které si přidáte nějaký multimediální obsah.

Vyzkoušel jsem také aplikaci Slovníky, na kterou v některých symbianových mobilech narazíte. Standardně obsahuje pouze angličtinu, ale přímo z menu si lze stáhnout další jazyky, mezi nimi i ten český. Aplikaci nechybí vyslovování cizích slov a má celkem solní slovní zásobu. Jazykový balík s češtinou měl velikost cca. 500 kB.

A o tom to je

Mapy a navigace by měly být tím hlavním důvodem, proč byste se měli zajímat o tento telefon. Střízlivým pohledem ale uvidíte, že tato Nokia nenabízí v oblasti navigace nic zvláštního navíc oproti řadě jiných symbianových mobilů. Ano, licence na navigaci je doživotní a v balení k telefonu najdete držák a nabíječku do auta. Nic z toho ovšem není problém dokoupit do kteréhokoliv jiného mobilu vybaveného GPS, poslední verzi Ovi Maps si můžete kdykoliv stáhnout. Takže vše, co musíte udělat je spočítat si, jestli vás vyjde levněji koupit si telefon s doživotní navigací a nadstandardní výbavou, nebo si raději tyto komponenty dokoupíte zvlášť.

Klepněte pro větší obrázek 
Ovi Maps ve verzi 3.0 už umějí přepínat mezi režimy mapy (satelitní, terénní nebo klasická), problém nepředstavuje ani 3D mapa. Aplikaci nechybí kompas, který zkalibrujete otočením mobilu, snímky mapy si také lze ukládat. Zjištění polohy trvá doslova několik sekund, při vypnutém aGPS jsou to dlouhé minuty
Klepněte pro větší obrázek 
V detailech o místu nechybí předpověď počasí

Navigovat vás pak bude příjemný ženský hlas. Upozornění na odbočení se dozvídáte dostatečně dopředu, velmi rychlé je většinou i přepočítávání trasy. Několikrát se mi ale aplikaci podařilo zmást a chvíli ji trvalo, než si všimla, že jsem změnil směr. Párkrát se mě také snažila navést na ještě nedokončenou stavbu. Programátoři jsou zjevně rychlejší než výstavba nových komunikací. V telefonu nechybí body zájmu, samozřejmostí je i několik způsobů dopravy do místa. Když si zvolenou adresu necháte vyhledat, můžete si ji také jen nechat zobrazit na mapě, zjistit, co je v okolí zajímavého (prostřednictvím spolupráce s body zájmu) či ji ve zprávě nebo přes bluetooth někomu dalšímu. Zajímavou možností je nechat si o daném místě zobrazit podrobnosti. Kromě celkem očekávatelných údajů o nadmořské výšce a souřadnicích se dočkáte také podrobné předpovědi počasí pro danou oblast na několik následujících hodin.

Zábava na cesty

Nokia 6710 Navigator bohužel neobsahuje kupon na žádnou N-Gage hru, přímo v telefonu najdete dvě klasické hry. Mozek procvičíte s Brain Chalange, odreagovat se můžete s Bounce Tales. Hudbu zvládá notorický známý přehrávač, který zvládá třídění skladeb, hlasové vyhledávání, různé režimy přehrávání či ekvalizér. Jakoukoliv skladbu si také rychle nastavíte jako vyzvánění. Při hraní se ukazuje přehraný a zbývající čas, název skladby, interpret a přidat si můžete obrázek alba. Telefonu nechybí rádio, připojena ale musíte mít originální sluchátka. Ty jinak nemáte moc jak využít, díky 3,5mm jacku si k telefonu bez problémů připojíte ty svoje.

Pětimegapixelovému fotoaparátu dopomáhá k lepším výsledkům přisvětlovací dioda, nechybí ani autofocus či noční režim. Ovládací prostředí se neliší od jiných symbianových modelů, navrhoval bych pouze vylepšit způsob pořizování panoramatických snímků. V rámci řady Navigator se rozhodně jedná o nejlepší fotoaparát, jinak ho můžeme zařadit do lepšího průměru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové fotografie

Ano i ne

Nokia 6710 má celkem složitou pozici. Ani v rámci vlastní značky není zdaleka jediným telefonem, který vás zvládne navigovat na cestách. Kvalitou navigace se neliší od jiných telefonů, na specializované přístroje ale stále hodně ztrácí a tím se trochu devalvuje výhoda doživotní licence na navigaci. Jedná se o výborný telefon, ale několik drobností pro uchycení mobilu v autě vás asi jen těžko přesvědčí, že je zrovna tento telefon lepší než řada jiných symbianových mobilů z poslední doby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vše v jednom balení. Pro autonavigaci nemusíte shánět držák, který by k telefonu pasoval

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6710 Navigator, Nokia N-Gage, Navigatoru, Výborný telefon, Test, Ženský hlas, Typ oled, Doživotní licence, Nedodělek, Brad