Nokia 6820 - jedna z nejlepších (minirecenze)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Nástupce Nokie 6800 je menší, hezčí a lepší. Výrobce do telefonu přidal integrovaný fotoaparát a konečně bluetooth. Nokia 6820 nás příjemně překvapila.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.

Rychlé odkazy

megarecenze pro ty, kdo mají čas
parametry telefonu v katalogu mobilů
• fotogalerie se všemi obrázky

Vzhled a design

Začneme u vnějšího designu, to je na celé modernizaci tím nejzajímavějším. Nokia 6820 je v první řadě menší, a to ve všech směrech, konkrétní rozměry jsou 107 x 47 x 20 mm a hmotnost 100 gramů. Nokia 6820 už zkrátka není přerostlým kusem mobilu, rozměrově ji můžeme postavit vedle ostatních Nokií a jiných konkurenčních telefonů. Musíme vzít ovšem na vědomí, jakéžto překvapení skrývá uvnitř.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6820 je o dost menší než předchůdce

Mám na mysli plnohodnotnou klávesnici (QWERTY), kterou získáte překlopením „malé“ klávesnice směrem nahoru, tak jak to můžete vidět na obrázku. Barevné provedení mobilu je podle mě svěží a moderní, zaujme téměř všechny věkové kategorie. Šedomodrá kombinace se bude líbit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí malý trik a kouzlo je na světě

Povedené ovládání

Tlačítka klávesnice jsou větší a přístupnější, mají poněkud vyšší zdvih, psaní je ovšem přesné a bezproblémové. Trošku odlišný je joystick a umístění zeleného a červeného telefonku pro volání. Tato tlačítka můžeme nalézt u alfanumerické klávesnice, zatímco model 6810 je má více u displeje pod dvojicí kontextových tlačítek.

Joystick je pětisměrný, můžete ho tedy mačkat a potvrzovat tím vaši volbu. Pohybem joysticku do čtyř stran lze vyvolat vestavěný fotoaparát, spustit kalendář, otevřít telefonní seznam nebo zahájit psaní SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po překlopení malé klávesnice se před vámi rozloží plnohodnotná klávesnice, která má podobně rozložení tlačítek jako na počítači. Klávesnice je rozdělena na dvě části, při psaní se rozevřený telefon drží v dlaních a tlačítka se ovládají palci. Jejich malý zdvih dovoluje psát velmi přesně, každé stisknutí velmi dobře ucítíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kvalita a provedení displeje

Barevný displej vychází opět ze starších mobilů řady Series 40. Je pasivní, nabízí 4096 barev a rozlišení 128 x 128 bodů, oproti předchůdci je ovšem menší – jeho rozměry jsou 27 x 27 mm. Kvalitou patří spíše k těm horším. Displej je sice ostrý, když jsem ho však srovnal s Nokia 6100, zdálo se mi, že bílá utíká spíše do žluté. Pohyb v menu je navíc oproti jiným Nokiím o něco pomalejší. Snad to vyřeší nová verze firmwaru.

  

Telefonujeme a píšeme SMS

Do telefonního seznamu se nejrychleji dostanete stiskem navigačního tlačítka směrem dolů. Prostředí je stejné jako u ostatních Nokií. Vyhledávání je možné postupným psaním jména, adresář je vícepoložkový. Velmi pozitivní zprávou je fakt, že počet kontaktů není konkrétně omezen, paměť o kapacitě 3,5 MB je sdílená pro všechno. Telefonní seznam se může zobrazovat buď souběžně (zároveň ze SIM karty i telefonu) nebo zvlášť.

  

Při psaní textovek na zavřené klávesnici lze použít český slovník T9. Píše s diakritikou, které se však naštěstí neodesílá, proto můžete využít plnou délku textové zprávy. Maximální délka dlouhé zprávy je 459 znaků. U zpráv lze obecně nastavit dva druhy písma, v případě velkého písma se na displej vejde pět řádků textu, pokud zvolíte malé, můžete se kochat až osmi řádky. K dispozici jsou také MMS a e-mailový klient.

  

Digitální fotoaparát

Objektiv vestavěného fotoaparátu se nachází na zadní straně přístroje. Spoušť se ovládá jak jinak než joystickem. Zvládne fotit v nejvyšším rozlišení 352 × 288 bodů ve třech stupních kvality, volbou Portrét lze rozlišení snížit na 80 x 96 pixelů. K dispozici je noční režim a desetisekundová samospoušť. V nabídce lze zvolit, zdali se má při vyfocení snímku ozvat zvuk závěrky, nebo jestli má být mobil zticha.

Ukázky pořízených fotografií:

 

Nokia 6820 umí pořizovat i krátké video se zvukem (lze ho vypnout). Jeho délka může být standardně patnáct sekund (95 kB) v rozlišení 176 x 144 bodů a formátu 3GP. Můžete ovšem nastavit velikost maximální, tím pádem bude nahrávat až do konce paměti.

Organizace času

Veškeré nástroje sloužící k plánování času nalezneme ve složce Organizér. Nechybí budík, vestavěný kalendář s měsíčním i týdenním pohledem. K dispozici je několik druhá událostí: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka.

Ve výbavě dále nechybí Úkoly a Peněženka, kde lze spravovat různá hesla a přístupy například k platebním kartám. K dispozici jsou také Poznámky, z nichž jedna může mít až tři tisíce znaků. Nesmíme taky zapomenout na kalkulačku, odpočítávání, stopky a hlasový záznamník. Ten umí nahrávat poznámky v délce 100 sekund. Nahrávky lze poslat v MMS, nebo přes infraport či bluetooth. 

  

Zábava, data

V mobilu je několik známých her, já osobně jich mám konkrétně v telefonu šest, další aplikace jsou na cédéčku. Nokia 6820 samozřejmě podporuje Javu.

Technickou vyspělost mobilu dokládá i podpora datových přenosů. K dispozici je GPRS, HSCSD i EDGE. K počítači se telefon umí připojit přes kabel, infračervený port nebo bluetooth. Wapový prohlížeč je ve verzi 2.0. Pro komunikaci s počítačem je k dispozici PC Suite ve verzi 5.65 se všemi standardními aplikacemi.

Lepší než jsme čekali

Zatímco z předchůdce v podobě Nokie 6800 jsme moc nadšeni nebyli, u modelu 6820 je tomu právě naopak. Telefon nás velmi mile překvapil. Jedná se o profesionální nástroj, který po designové stránce zaujal téměř každého, komu jsem ho ukázal. 

Cenu přístroje zatím neznáme, do prodeje má ovšem přijít už tento měsíc. V zahraničí se Nokia 6820 prodává okolo 13 – 14 tisíc, tak uvidíme, jakou cenovou politiku nasadí české zastoupení Nokie.

Plusy a mínusy

+ velikost
+ druhá klávesnice
+ bluetooth

– průměrný displej
- malá rychlost telefonu
- GPRS pouze 3+2

Podrobné technické parametry naleznete v našem katalogu mobilů. Pro další informace doporučujeme megarecenzi, nevynechejte ani rozsáhlou fotogalerii.

Další článek: Global GP: máte rádi formule? (+soutěž)

Témata článku: Nokia, Nokia 6100, Nokia 6820, Minirecenze, Malá rychlost, Mini, Min, Mini +, Podobné rozložení, Rozevřený telefon