Nokia 7200: perte na čtyřicet (test)

Nokia se dlouho bránila mobilům véčkové konstrukce. První evropské véčko Nokie nese označení 7200 a je stejně revoluční jako první mobil Nokie s výměnnými kryty. To ale není všechno, telefon je taky velmi slušně vybaven.

Haló, haló

Hned při prvním hovoru asi začnete nenávidět vůli kloubu, který dovoluje otevřít telefon až do roviny. Budete mít pocit, že nelze telefon pořádně přitlačit k uchu a že před vámi pořád někam uhýbá. Ovšem konstrukční dispozice véček je výhodná vzhledem k umístění reproduktorů a mikrofonu, což oceníte ihned, jakmile překonáte počáteční obtíže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefonní hovor je dostatečně hlasitý, čistý a v případě jakýchkoli problémů se zvukem je zde připraven ekvalizér, pomocí kterého si upravíte reprodukci k obrazu svému. Díky hlasitému odposlechu lze hovor také přepnout na výkonnější reproduktor. Vibrační vyzvánění je velmi silné a buďte si jisti, že telefon v kapse vždy ucítíte.

Chaloupko, kdo v tobě přebývá

Jednotlivé položky v menu mohou být již tradičně seřazeny do matice devíti ikon, nebo formou samostatné větší ikony, záleží pouze na uživateli. Osobně se přikláním k matici, která se mi zdá mnohem přehlednější. Velkou pochvalu zaslouží Nokia 7200 za originální způsob zobrazení ikon, který není podobný žádnému předchozímu modelu a vtipně doplňuje styl telefonu. Omlazovací kúrou prošel i stavový pruh zobrazující se při delším otevírání aplikace. Po displeji se již neposunuje stínovaný proužek, ale několik oček (jako z řetězu), které pobíhají sem a tam. Příjemná změna.

   

Telefonní seznam ukrajuje jen nepatrnou část ze sdílené paměti telefonu, která má velikost 4,5 MB. Seznam pojme 500 míst, je samozřejmě vícepoložkový a nabízí několik druhů údajů. U kontaktu můžete rozlišit kromě standardního jména a telefonního čísla také další čtyři telefonních čísla, e-mailovou adresu, webovou adresu, poštovní adresu a krátkou poznámku.

Kontakt lze ozdobit jakýmkoli obrázkem, hlasovou jmenovkou a následně jej umístit do některé ze skupin volajících. Zobrazeny mohou být kontakty z karty SIM i telefonu dohromady, nebo i zvlášť. Stejně jako v předešlých modelech lze vyhledávat postupným zadáváním jednotlivých písmen hledaného slova.

  

Malý displej na předním krytu informuje na dvou řádcích, kdo se právě dovolal. Tradičně nadprůměrně jsou u Nokie zpracovány profily vyzvánění, které jsou snadno přenastavitelné a nabízejí i tzv. dočasné profily, kde lze nastavit, kdy se má profil změnit na jiný a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jednou ze zvláštních funkcí Nokie 7200 je funkce Presence (v češtině překládáno jako Moje účast), kterou však bez podpory operátorů zatím nemůžete využít. Pokud vám unikl článek o této nové službě, naleznete jej zde.

Komunikace jedna báseň

Podobně jako jiné telefony z řady Series 40 nabízí i Nokia 7200 pohodlnou práci se zprávami všeho druhu. Nejlépe si poradí s textovými zprávami, pro které má vyhrazeno v paměti až 150 míst. Malý vnitřní displej nabízí překvapivě až osm řádků pro psaní i čtení textovek. Zvolený font je však docela malý, ale naštěstí si můžete zvolit i větší font. Práci se zprávami také zpříjemňuje editor, který příkladně informuje o počtu napsaných znaků a počtu textovek; k dispozici je celkem 885 znaků. Kromě pohodlné klávesnice oceníte i prediktivní slovník T9, jenž si rozumí s češtinou. Rozepsanou textovku „neshodí“ ani nečekaný příchozí hovor.

  

Přítomnost vestavěného foťáku avizuje také podporu multimediálních zpráv MMS, omezeni však budete velikostí jedné zprávy 100 kB. Mnohé potěší i přítomnost klienta elektronické pošty, který komunikuje pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP.

  

Pokročilé komunikační schopnosti telefonu dokládá přítomnost technologie EDGE, kterou zatím nevyužijete. V této chvíli však k plné spokojenosti stačí připojení pomocí GPRS třídy 10 nebo HSCSD. Využití nalezne zejména ve wapovém prohlížeči ve verzi 2.0, který podporuje i formát xHTML. Další způsob komunikace s nejbližším okolím umožňuje vestavěný infraport. S jeho pomocí nebo s pomocí datového kabelu můžete svůj počítač připojit k internetu.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Nokia, , Nokia 7200, Nokia 7600, Geometrický vzor, Test, Dispozice