Nokia 7250: nejlepší z celé série (test)

Nokia 7250 je dalším modelem, který patří do patří do tzv. Series 40. Kromě něj je zde Nokia 5100, 6100, 6610, 6800 a 7210. 7250 se odlišuje především designem, foťáčkem a hlavně obrovskou pamětí na aplikace, obrázky a zvonění.

Vyměňte si kryt

Testovaný mobil byl zcela nový, právě vybalený z originální krabice. Proto nikde nevrzal a byl pevný ve zkrutu, a to i přesto, že má oba kryty výměnné. Způsob snímání krytů je stejný jako u 7210, nicméně zatímco tento model, který jsme měli v redakci, byl celý „rozhrkaný“, tady všechno drží a ani se nehne. Už jen proto je snímání zadního krytu docela těžké, protože drží jako přilepený. Pokud budete často měnit karty SIM, je velmi pravděpodobné, že se časem uvolní, ale to je snad každému jasné.

 

      
Nokia 7250 je docela malá a lehká.

 

 
Snímání krytů --- Samostatná klávesnice

Tip: Podívejte se na maxiobrázek Nokie 7250 (má 600 kB, tak pozor).

Čtyři tisíce barev

Zkusme se nyní podívat okolo mobilu; začnu displejem. Ten má rozlišení 128 x 128 bodů, je pasivní a zobrazí 4096 barev. Je velmi kvalitní a jasný stejně jako u všech Nokií této série. Kromě toho nemá téměř žádný rastr, takže písmo je vyhlazené a jemné. Displej sice nepatří mezi ty nejlepší, kam řadím např. displeje Panasonicu GD 87 nebo dalších asijských véček, ale i přesto je nadprůměrný.

   
Na displej lze vložit obrázek nebo vámi vytovřenou fotografii.

Klávesnice je v pohodě

Pod displejem je klávesnice, jejíž postranní sloupce jsou opět umístěny v černém lemu. Nicméně lem je tlustší a není tak u kraje jako u 7210, takže klávesnice má větší tlačítka a lépe se na ni píše. Dvě číselná tlačítka nad sebou jsou vždy spojená, na jednom tlačítku je např. jednička a čtyřka, dvojka a pětka apod. Na klávesnici se píše velmi dobře, sice o něco hůře než na 6610 nebo 6100, ale stále je to obrovský rozdíl oproti 7210. Zdá se, že Nokii políbila při návrhu tohoto mobilu múza ergonomie.

Ovládání mobilu je stejné jako u mobilů Series 40. Centrem ovládání je čtyřsměrová kurzorová klávesa, dvě funkční klávesy, které mění funkci dle situace a obligátní zelené a červené tlačítko. Všechny tyto klávesy jsou spíše než ergonomii přizpůsobeny designu, takže zejména kurzor vlevo a vpravo se mačká hůře, protože je velmi blízko funkčním klávesám.

 

 
Detaily na klávesnici


Podsvícení není nijak silné.

Poprvé vlastní menu

Novinkou, kterou dosud neměla žádná Nokia této řady, je možnost nahradit vstup do telefonního seznamu pravou funkční klávesou vlastním menu. Do něj si můžete vložit jakékoliv funkce mobilu, např. budík, aktivaci infra, kalendář aj. Nápis „Jména“ se pak změní na „Jdi na“ a po stisku klávesy se zobrazí vlastní menu s těmito funkcemi.

Protože se v hlavním menu mobilu objevila i ikona pro vstup do telefonního seznamu, chtěl jsem si „Jména“ z vlastního menu smazat. To však není možné, tato funkce tam zkrátka musí zůstat. V pohotovostním stavu máte navíc rychlý přístup k editoru zpráv levou kurzorovou klávesou, do kalendáře pravou kurzorovou klávesou a foťáčku horní kurzorovou klávesou. Pohyb dolů pak zobrazí telefonní seznam.

 

 

K ovládání mobilu také patří boční kolébkové tlačítko na levé straně, které je ale příliš tenké na to, abych během hovoru věděl, co vlastně mačkám. Nahoře je pak stejně jako u všech Nokií tlačítko pro zapínání a vypínání, případně přepínání hovorů. Na levém horním rohu je umístěno malé očko pro poutko nebo šňůrku, je ale na můj vkus až příliš malé na to, aby jím provléknul běžnou šňůrku.

   
Detaily horní části mobilu: vlevo tlačítko pro zapínání mobilu; kolébkové tlačítko
pro ovládání hlasitosti mobilu; okolí displeje


V další kapitole si můžete přečíst, jak se s mobilem volá, proč neumí pracovat s běžnými MID soubory a jak se posílají textovky.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens ME45, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Silná komprese, Test, Střízlivý design, Nízká ostrost