Nokia 7250i: čtenářská recenze a zkušenosti

Když jsem se rozhodoval o koupi nového telefonu, chtěl jsem mobil s vestavěným foťáčkem. Vedle Sony Ericssonu T610 připadala v úvahu ještě Nokia 7250i, která to nakonec vyhrála. Zajímá vás, jak jsem s ní spokojen?
Kapitoly článku

Sony Ericsson T610 i Nokii 7250i jsem si v obchodě co nejdůkladněji osahal a rozhodl se pro Nokii. Pro některé je to jistě nepochopitelná volba, vždyť je přeci Nokia drahá a neumí toho zdaleka tolik jako Sony Ericsson. S tím se nedá než souhlasit, ale když vám na ceně zase tak moc nezáleží, Bluetooth k životu nepotřebujete a ovládání Nokií je vám blízké, není nad čím přemýšlet. Styl ovládání Sony Ericssonu se mi nelíbil a s joystickem jsme si nepadli do oka vůbec, a tak bylo rozhodnuto. Vyprázdnil jsem peněženku a na oplátku dostal krabici s novým telefonem.

Tip: redakční recenze přístroje se nachází v tomto článku, recenze staršího modelu 7250 pak na tomto místě.

Bohatá výbava

V krabici toho moc nenajdete. Kromě samotného telefonu jsou zde už jen manuály, síťová nabíječka a headset. V první chvíli jsem si myslel, že mi prodejce zapomněl dát CD s PC Suitem. Po přečtení informací na internetu jsem ale zjistil, že Nokia již CD k telefonu nedává a program je nutné stáhnout. Instalační soubor má 20 MB, což u mého připojení přes kabelovku nebyl problém. Dovedu si ale představit rozčarování majitele pomalého a nestabilního připojení.

 
Nokia 7250 i 7250i má povedený design a výbornou klávesnici

Když už jsem začal s PC Suitem, dokončím jeho popis. Po nainstalování se vám v počítači objeví osm samostatných programů pro kompletní správu telefonu. Můžete si z/do telefonu nahrát telefonní seznam z jiné Nokie (já si nahrál seznam z Nokie 8310) nebo ze zálohy, upravovat telefonní seznam, uspořádat SMS, upravovat nastavení wapu a záložek, nahrávat do telefonu nové obrázky a zvonění a synchronizovat telefon (tuto funkci nepoužívám, takže ji nemám odzkoušenou). Nakonec jsem si nechal stahování fotografií z telefonu do počítače, protože to je jediná funkce, která mě z neznámého důvodu nefunguje. Vzhledem k velikosti paměti v telefonu (přes 4 MB) mně to zatím nevadí, ale pokud mi někdo v diskuzi poradí, budu jedině rád. Mám verzi 5.16.

Pár úprav k dokonalosti

Vzhled telefonu subjektivně hodnotím jako velmi povedený. Není ani nijak fádní ani příliš extravagantní jako třeba Nokia 7210. I velikost a váha je tak akorát, telefon se dá pohodlně nosit i v kapse u kalhot. Kryty jsou výměnné z obou stran a v nabídce je asi osm barevných kombinací.

Můj telefon je v modré variantě, která se dost liší od fotografií. Ve skutečnosti je daleko světlejší s lehkým nádechem metalízy. Kryt na přístroji zrovna moc neseděl. Zadní část bylo nutné podložit kouskem papíru a přední část nedoléhala v pravém dolním rohu. Stačilo ale kryt sundat a spodní úchyty roztáhnout více od sebe.

 
Kryty jsou vyměnitelné • Na zadní straně je oko fotoaparátu

Po těchto úpravách kryty sedí docela dobře a nejeví známky opotřebení. Když jsem ale na telefonu zkoušel kryt v šedé variantě, seděl naprosto pevně. Proto doporučuji přilnavost včas pořádně vyzkoušet. Zdá se, že i originální kryty se liší kus od kusu. S nedostatečnou přilnavostí zřejmě souvisí i pronikání prachu pod kryt, což začne po čase hlavně na slunci rušit při pohledu na displej a je nutné ho vyčistit.

 
Jedna z barevným kombinací Nokie 7250i

Displej a ovládání

Telefon nabízí jako všechny Nokie Series 40 barevný displej se čtyřmi tisíci barvami a rozlišením 128 x 128 bodů. Je to takový průměr mezi barevnými displeji, každopádně pro běžné používání je plně dostačující.

Na displej můžete jako tapetu vložit obrázek, který je zobrazen jako podklad po celé ploše. Můžete si nechat také zobrazit aktuální čas a datum, pak je ale nutné dát jako tapetu nějaký světlý obrázek kvůli čitelnosti. Dost rušivě působí na tapetě logo operátora. Pátral jsem, jak toto logo vypnout. U Oskara by měl fungovat příkaz „LOGO ZMIZ“, odeslaný na číslo 3355. Z nějakého důvodu ale tento postup nefungoval a bylo potřeba stáhnout průhledné logo přes wap. Jas displeje můžete nastavit v deseti krocích a zvolit si prodlevu spořiče displeje. Tím jsou digitální hodiny případně doplněné ikonami o zmeškaných událostech. Škoda, že při spořiči nejde poznat, jestli je telefon v dosahu signálu, jako to má třeba Siemens S55.

   
Menu je možné poskládat do matice, standardní uspořádání ale zůstává

 Nechybí vlastní menu

Ještě bych se chtěl zastavit u ukazatele stavu baterie. Ten narozdíl od starších Nokií ubývá rovnoměrně a dá se podle něj opravdu odhadnout, jak dlouho telefon ještě vydrží. Při intenzivním používání se mi nepodařilo telefon vybít za méně než tři dny. Pokud telefon používáte málo, měl by vám vydržet celý týden. Normálně nabíjím po pěti dnech a baterie je nabitá za 1,5 hodiny.

Ovládaní telefonu se nijak zásadně neliší od ostatních Nokií. Krom klasické číselné klávesnice nabízí tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem, dvě kontextové klávesy a čtyřsměrný ovládací kříž, jehož směrům jsou napevno přiřazeny tyto funkce: Doprava psaní zpráv, doleva kalendář, dolů je vstup do telefonního seznamu a šipka nahoru spustí fotoaparát. Je trochu škoda, že nejdou tyto funkce změnit. To se nám ale snaží Nokia vynahradit pod pravým kontextovým tlačítkem. Zde si můžete zvolit, zda se po jeho stisknutí zobrazí adresář nebo takzvaná funkce „Jdi na“. Ta spustí obdobu vlastního menu známou z telefonů Ericsson, kde si můžete navolit nejpoužívanější funkce i jejich pořadí. Celkem zajímavá a užitečná inovace. Pod levým tlačítkem se skrývá vstup do menu.


V další kapitole si povíme něco o vnitřní nabídce, telefonním seznamu, zprávách, fotoaparátu a organizačních funkcích.

Témata článku: Nokia, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Siemens S55, Zkušenost, Jediná funkce, Samostatný program, Redakční recenze