Nokia 7270: véčko v červeném kožíšku (test)

Nová stylovka od Nokie má název 7270. Je to véčko, které si s jiným nespletete. Má kožené kryty a i pod nimi nápaditý design. Funkční nabídka se přitom může měřit i s manažerskými modely, nechybí fotoaparát, rádio ani EDGE.

Uvnitř čáry máry

Vnitřní část telefonu je vyrobena z lesklého černého plastu, který by se hodil pro výuku daktyloskopie. Uvidíte na něm každý otisk a věčné šmouhy na displeji budete donekonečna otírat o tričko. Z hlediska designu však telefon vypadá skvěle. Černou oživují červené a bílé čáry, které se linou kolem okrajů.

Horní část nese displej, který je poměrně velký, měří 31 × 39 mm. Nabízí rozlišení 128 × 160 bodů, je aktivní a zobrazí až 65 tisíc barev. K jeho kvalitám nelze mít výhrady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon uvnitř zdobí barevné pásky • displej je velký a zobrazení kvalitní, co víc si přát...

Vrátím se zde ještě k malému vnějšímu displeji. Má rozměry 26 × 20 milimetrů a je barevný. Zobrazí čtyři tisíce odstínů, používá ale pasivní technologii, takže jeho vlastnosti nejsou nijak ohromující. Ukazují se na něm standardní údaje o hovorech a zprávách, stisknutím vypínače se objeví seznam vyzváněcích profilů.

Klepněte pro větší obrázek 
Vnější displej

  
   
Díky malému vnějšímu displeji vám nic neunikne, je čitelný i po zhasnutí podsvětlení

Ve spodní části je klávesnice. I ta je vyrobena ze stejného materiálu, tedy černého lesklého plastu. Tlačítka jsou zcela plochá a dostatečně velká. Obzvlášť mírně vlhký palec po nich nepříjemně klouže a také by uvítal lepší hmatové rozlišení jednotlivých kláves. Stisk je jemný a doprovází ho tiché cvaknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je zcela plochá a docela kluzká, tlačítka jsou však dostatečně velká

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Střed je mírně vyvýšen a usnadňuje tak orientaci. Po stranách pak nalezneme klasická kontextová tlačítka spárována se zeleným, resp. červeným tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek opravdu nepřehlédnete • podsvětlení je bílé a dostatečné

Klávesnice se docela dobře ovládá a není třeba si na ni dlouze zvykat, kvalit výborné klávesnice modelu 6170 však bohužel nedosahuje.

Uvnitř to již známe

Snad mi odpustíte, když vynechám rozsáhlé popisování funkční výbavy telefonu. Je totiž takřka úplně shodná s modelem 6170, stylová varianta dostala jen několik nových funkcí. Zaměřím se proto především na rozdíly ve výbavě a odkáži vás na její podrobný popis v rozsáhlé recenzi Nokie 6170 a na článek s dlouhodobými zkušenostmi s tímto modelem.

Nokia je telefon z obsáhlé řady Series 40 a ve výbavě nás tedy nečeká v podstatě žádné velké překvapení. Nabídka je uzpůsobena velkému displeji, může být buď ikonová nebo řádková s obrázky. Pohyb v nabídce je velmi rychlý, na telefon nemusíte čekat ani při psaní dlouhých zpráv nebo při vyhledávání v plném seznamu.

 
Hlavní pohotovostní displej

Tapetu hlavního i vnějšího displeje lze libovolně měnit, nesmíte ovšem zapomenout, že s tmavým pozadím nepřečtete na displeji zhola nic, písmo a symboly jsou pouze černé. Zajímavou možností je výměna obou tapet zároveň spolu s vyzváněcími melodiemi pomocí tzv. témat. Několik jich je připraveno v telefonu, další by měly být ke stažení z webu Nokie. Připravená témata, tedy tapety, animované spořiče i melodie jsou přizpůsobeny stylovému pojetí telefonu a jsou odlišné od těch, které najdete v 6170.

 
Hlavní nabídka řádková.. • ..a maticová

Z hlediska ovládání se také nic nezměnilo. Hlavní čtyřsměrné klávese jsou přiřazeny funkce: nahoru – spuštění fotoaparátu, dolů – vstup do adresáře, doleva – psaní nové textové zprávy, doprava – přístup ke skupinám Push to talk.

Levým kontextovým tlačítkem se dostanete k vybraným nejčastějším funkcím, pravým do nabídky telefonního seznamu nebo jiné vybrané funkci. K dispozici je také hlasové ovládání a vytáčení.

Výborná podpora pro telefonování a zprávy

Telefon velmi dobře slouží svému základnímu účelu. Funkce pro telefonování jsou velice propracované. Nic se oproti modelu 6170 nezměnilo, v podstatě ani není co zlepšovat. Adresář má místo pro 500 jmen, vyhledávat lze postupným psaním a k jednomu kontaktu lze uložit až 12 položek včetně obrázku, který se zobrazí při vyzvánění – bohužel jen v malém okénku.

 
Vyhledávání v telefonním seznamu • větší zobrazení seznamu i s obrázky • náhled na kontakt

Vyzvánění je kvalitní, zabezpečuje ho 40 hlasů nebo MP3/AAC soubory s libovolným zvukem. Paleta přednastavených melodií je poměrně bohatá. I při zavřeném telefonu lze vyzvánění úplně ztišit. Pokud chcete hovor odmítnout a máte aktivovaný příjem otevřením, nechá vám po rozevření telefon krátkou prodlevu pro případný stisk červeného tlačítka.

Také pro práci se zprávami je telefon dobře připraven. Se psaním pomáhá český slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale ta je před odesláním nebo uložením zprávy ořezána. Nechybí samozřejmě odpočítávání znaků při psaní textovek. Do paměti se vejde 150 textových zpráv.

Telefon si rozumí i s MMS a e-maily. Pro tvorbu multimediálních zpráv je připraven přehledný editor, který je stejný jako u jiných Nokií řady Series 40. E-mailový klient je rovněž stejný, stále se jedná o vnořenou javovou aplikaci a je velmi jednoduchý.

Tip: V poslední kapitole najdete přehledný návod pro nastavení telefonu – včetně e-mailového klienta

 
Psaní textové zprávy • tvorba MMS • nabídka e-mailového klienta


Třetí kapitolu začneme stručným přehledem funkcí pro organizaci času a doplňků. Podíváme se na fotoaparát, rádio a datové funkce

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6170, Nokia 7260, Nokia 7270, Nokia 7280, Klasický pin, Přídavný kryt, Červ, Typ datového, Základní účel, Designový skvost, Test, Přehledný návod, Předchozí krok, Obleček, Osobní nastavení, Červen, Testovaná nokia,