Nokia 7270: véčko v červeném kožíšku (test)

Nová stylovka od Nokie má název 7270. Je to véčko, které si s jiným nespletete. Má kožené kryty a i pod nimi nápaditý design. Funkční nabídka se přitom může měřit i s manažerskými modely, nechybí fotoaparát, rádio ani EDGE.

Organizace času a doplňkové funkce

Zde se při popisování není třeba nijak zdržovat, organizace času je opět zcela beze změny. Budík je opakovaný, s možností nastavení buzení ve vybrané dny v týdnu. Kalendář je díky velkému displeji velmi přehledný, nabízí všechny tři standardní náhledy a možnost vložení pěti druhů upomínek. K dispozici je také úkolovník a poznámky, které mohou být dlouhé až tři tisíce znaků.

 
Nastavení budíku • náhled na kalendář • seznam upomínek

Data z kalendáře lze stejně jako adresář synchronizovat s počítačem a to buď přímo propojením kabelem či infraportem a za pomocí programového balíčku PC Suite nebo prostřednictvím vzdálené synchronizace.

Dále je k dispozici kalkulačka, stopky, odpočet, převodník měn a oblíbená peněženka, neboli paměť na kódy. Rovněž si můžete nahrávat zvukové záznamy a to až do délky tří minut.

V nabídce javových programů najdete dvě hry: Disco a Chic Pinball. Ani jedna nebyla v modelu 6170 k dispozici. První je originální strategická hra, kdy se stanete šéfem diskotéky a musíte zabezpečit její chod, aby nezkrachovala. Druhou hrou je klasický Pinball. Ve sbírce programů najdeme převodník jednotek a jednoduchý slovník, který umí překládat základní slova do různých světových jazyků, čeština ovšem chybí.

Multimédia a data

Vestavěný fotoaparát vykazuje rovněž úplně shodné vlastnosti jako u modelu 6170. Neměli jsme sice možnost porovnat stejné fotografie, ale v obou případech se jedná o standardní výkon fotomobilu. Snímek je po okrajích mírně rozostřený, barevné podání je trochu zkreslené. Fotografie lze pořizovat v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů, ale lze zvolit i menší, a ve třech stupních kvality.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom nezmenšuje rozlišení

Zoom je čtyřnásobný a kupodivu nepracuje na principu výřezů. Kvalita se sice sníží, ale VGA rozlišení zůstane zachováno. Natáčet můžete i videa do maximální délky čtyři minuty. 

 
Hledáček fotoaparátu

Nejen pro fotografie je určeno 15,5 MB paměťového prostoru. U modelu 6170 je to přitom jen 2,3 MB. Všechna multimediální data se ukládají do přehledné galerie.

 
Galerie - správa obrázků, témat, melodií a souborů s videem

Po připojení sluchátek, která dostanete v balení, můžete zapnout rádio. Sluchátka totiž slouží zároveň jako anténa. Při poslechu je však můžete sejmout z uší a zapnout hlasitý reproduktor. Příjem signálu je poměrně dobrý a reprodukce ve sluchátkách uspokojivá, možná však až příliš plná basů. Do paměti si můžete uložit až 20 stanic, které lze pojmenovat. Telefon můžete dál používat i při zapnutém rádiu, při telefonním hovoru se rádio vypne a sluchátka slouží jako handsfree.

Výbava mobilními datovými technologiemi je v Nokii 7270 bohatá. Kromě pomalého vytáčeného spojení a HSCSD je zde i GPRS třídy 10 a k tomu ještě EDGE stejné třídy s teoretickou rychlostí až 238,6 kb/s. Pro pohodlné spojení s počítačem ale hodně chybí Bluetooth, k dispozici je pouze propojení kabelem nebo prostřednictvím infraportu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabici kromě telefonu a krytů také najdete: stereo sluchátka s handsfree • textilní obal • nabíječku s odvíjením kabelu • poutko

Styl bez ústupků

Stylové mobily a zejména véčka mají většinou nepříjemnou vlastnost, že na úkor originálnímu designu se uživatel musí spokojit s chudší funkční nabídkou. Nové stylové telefony Nokia však jakoby žádný takový kompromis neznaly. Také véčko 7270 pod nevšedním kabátkem skrývá velmi dobře vybavený mobil i pro náročné uživatele. Cena je však trochu vyšší, necelých čtrnáct tisíc korun, nicméně kvalitám telefonu odpovídá. Docela však zamrzí absence Bluetooth.

Pochvalu zaslouží originální nápad s přídavnými kryty a design celkově. Rovněž zvětšená paměť a přítomnost rádia je příjemným zlepšením oproti sesterskému modelu 6170.

Tip: přečtěte si článek s uživatelskými zkušenostmi s Nokií 7270 na NokiaManii

Plusy a minusy

+ design a styl
+ kožené kryty
+ vestavěné rádio

– pasivní čelní displej 
– horší konstrukce 
– chybí Bluetooth

Podrobné parametry testovaného telefonu najdete v katalogu mobilů


V předposlední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli. V poslední kapitole potom najdete podrobný návod pro nastavení telefonu

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6170, Nokia 7260, Nokia 7270, Nokia 7280, Přídavný kryt, Přehledný návod, Testovaná nokia, Obleček, Červen, Test, Designový skvost, Předchozí krok, Klasický pin, Osobní nastavení, Typ datového, Základní účel, Červ,