Nokia 7310 Supernova: růžové lízátko (test)

Mezi módní doplňky správné ženy patří také mobilní telefon. A tahle Supernova stojí méně než drahé večerní šaty.
Kapitoly článku

Na pozadí pastelových barev

Nokia 7310 Supernova pracuje s prověřeným prostředím Series 40 páté edice, kterým je vybavena většina současných finských telefonů bez otevřeného operačního systému. Vzhled nabídky je doplněn několika stylovými grafickými tématy a tapetami s motivy v pastelových barvách, které vhodně korespondují s vnějším designem telefonu. Stáhnout a nastavit si ale můžete libovolné pozadí, například s vlastnoručně pořízenou fotografií jako tapetou. Strukturu hlavní nabídky lze zobrazit ve čtyřech podobách, tou základní je matice ikon 4 × 3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradiční aktivní pohotovostní režim Series 40 se širokými možnostmi nastavení, telefonní profily
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na výběr je několik grafických témat, jejich společným jmenovatelem jsou pastelové barvy

Telefonní adresář dokáže zobrazit separátně kontakty ze SIM karty, z paměti telefonu, ale i z obou míst najednou. Paměť telefonu na kontakty není sdílená, poskytuje však dostatečné úložiště pro dva tisíce vícepoložkových záznamů. Kontakty je možné řadit do skupin a nastavit způsob jejich řazení v adresáři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z jediného editoru pošlete SMS i MMS, psaní urychlí slovník T9, který nezkracuje zprávy s českou diakritikou. Po celou dobu editor odpočítává zbývající volné znaky a počet částí, do kterých bude dlouhá zpráva rozdělena. Největší povolená velikost MMS je 300 kB. Maximálně zjednodušeno je nastavení e-mailové schránky. Telefon se po zadání vaší e-mailové adresy připojí na příslušné servery a veškeré nastavení protokolů obstará za vás. Pro účely organizace času je připraven tradiční kalendář a úkolovník, doplněný kalkulačkou, stopkami, budíkem a poznámkami. Už dlouho je v Series 40 samozřejmá podpora vyzváněcích profilů i s dočasnou platností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Při psaní SMS nejmenším fontem se na obrazovku vejde devět řádků textu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení e-mailu probíhá automaticky, je ale nutné aktivovat datové přenosy

U mobilů Series 40 už jsme si zvykli na kvalitně zpracovaný organizér. I v 7310 najdeme kalendář s denním, týdenním a měsíčním pohledem, upomínky, poznámky a kalkulačku se základním a pokročilejším režimem. Pro finanční výpočty slouží Kalkulačka půjček. Záznamník pojme celkem hodinu vašich hlasových poznámek, zvuk ukládá v komprimovaném formátu AMR. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Chybí USB kabel

Dobrou výbavu si 7310 nese v oblasti multimédií. Propracovaný hudební přehrávač s ekvalizérem si poradí se všemi běžnými hudebními formáty, přehrává i videa 3GP a MP4. Pro poslech integrovaného FM rádia s funkcí RDS jsou nutná sluchátka s 2,5mm jackem nebo příslušnou redukcí. Jeden exemplář pecek podprůměrné zvukové kvality v balení najdete. Na stejný výstup lze připojit dokoupený TV kabel a telefon použít jako promítačku fotografií na televizní obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač i FM rádio dokáží hrát na pozadí, na výběr jsou dva grafické skiny 

Už byla řeč o tom, že kostra 7310 vychází z o rok staršího modelu 5310 XpressMusic, zvukový čip stejné kvality ale zřejmě použit nebyl. Takovou čistotu a výkon zvukového výstupu sice Supernova nenabídne, přesto ale můžeme považovat kvalitu reprodukce za dobrou. Vedle sluchátek nebo bezdrátovými přenosy do externího Bluetooth zařízení je možné hudbu přehrávat také na hlasitý poslech z reproduktorů na zadní straně telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vycházející zvuk si doladíte ekvalizérem, k dispozici je několik přednastavených a dva vlastní profily

K uchování souborů slouží 32 MB vnitřní paměti nebo několikanásobně větší prostor na paměťové kartě. Supernova polyká typ microSD a poradí si maximálně s kapacitou 4 GB. Karta bohužel není součástí standardního balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K ukládání souborů je v telefonu místo na 32 MB dat, další musí jít na paměťovku

7310 Supernovu je možné spojit s počítačem, synchronizovat kontakty a zálohovat obsah, podobně jako drtivou většinu současných Nokií prostřednictvím aplikace Nokia PC Suite. Spojení zajistí Bluetooth nebo datový kabel, který si však musí majitel dokoupit. V krabici není jako součást standardního příslušenství obsažen, stejně tak není dodáváno ani CD s instalačním programem a multimediálním obsahem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon, sluchátka, nabíječka, dva výměnné kryty – to je vše, co v balení naleznete
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizaci a záloze je věnována samostatná položka v nabídce

Fotoaparát z povinnosti

Protože 7310 je zaměřena na méně náročné uživatele a soustřeďuje se na styl, byla osazena jednoduchým 2Mpx fotoaparátem bez jakéhokoli přisvětlení a bez funkce automatického ostření. Přesto se nedá říct, že by fotografie byly nějakou katastrofou. Na denním světle nemá fotoaparát se scénou problémy, horší výsledky podává v interiéru za umělého osvětlení a ve tmě. Bez autofocusu se dobře nevypořádá ani s makrosnímky. S telefonem můžete pořizovat také videa ve formátu 3GP, ale pouze v maximálním rozlišení 176 × 144 bodů. Jejich délka je omezena velikostí volné paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát nemá blesk, automatické ostření, ani jej nechrání krytka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim fotoaparátu: fotografovat lze na výšku i v horizontálním módu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim videa

Telefon poslouží k prohlížení internetu, kvůli absenci podpory sítí 3G ale počítejte s maximální rychlostí přenosu dat na úrovni technologie EDGE. Připraveny jsou rovnou dva prohlížeče: nativní Web a předinstalovaná javová Opera Mini 4.0. V režimu hlasových služeb funguje Supernova jako triální v pásmech GSM900/1 800/1 900 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro surfování poslouží nativní prohlížeč nebo předinstalovaná Opera Mini

Nokia 7310 Supernova je už na základě svého pastelového provedení určena primárně ženám. Každý v ní ale může najít zalíbení díky sympatickým rozměrům a nízké hmotnosti. Pokud zájemce oželí podporu 3G, dočká se dostatečné výbavy odpovídající segmentu střední třídy. Telefon doporučuji pánům jako dárek pro jejich něžnější polovičku k blížícímu se Valentýnu. Naopak jej nedoporučuji impulzivnějším jedincům, kteří by mohli při nesnadné manipulaci zničit výměnné kryty. Cena mobilu ve volném prodeji aktuálně nepřesahuje 4 tisíce korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7310 Supernova potěší jako dárek každou ženu

Plusy a minusy

+ atraktivní design
+ příznivá cena
+ TV výstup

– 2,5mm audio konektor
– manipulace s kryty
– nečitelný displej

Témata článku: Nokia, , , Nokia 5310 XpressMusic, Nokia 7310 Supernova, Supernova, Test, Sup, Super, Levý roh, Povedený mobil, Standardní příslušenství, Vysoký lesk, Šup, Super +, Dlouhá zpráva, Jediná výhrada, Samostatná položka