Nokia 7360: nejlevnější z honosných (test)

V extrémně módní sérii L’Amour je i levný zástupce. S Nokií 7360 dostanete plnou náruč kytek na zlatých a stříbrných podnosech, známí se budou o váš nový mobil rozhodně zajímat. Než ovšem dojde na výbavu; ta je jen základní. Zaplatíte šest tisíc za kus šperku co umí volat a psát textovky?

Staří známí, které bychom už raději neviděli

Prostředí telefonu již dobře známe. V pohotovostním režimu se na displeji po stranách ukazuje síla signálu a stav baterie. V pravém horním rohu se zobrazuje čas, uprostřed název operátora a ve stavovém řádku funkce kontextových tlačítek a potvrzovací funkce hlavního tlačítka.

   
Možné vzhledy hlavního displeje

Do hlavní nabídky snadno vklouzneme právě jeho stisknutím. Menu se skládá z jedenácti ikon uspořádaných do matice, přičemž poslední dvě s funkcemi operátora a WAPem jsou přístupné až po odrolování dolů. Ikonky jsou to staré známé prostředí Series 40 z dob Nokie 6230i, dnes tedy už spíše výběhová záležitost. Rozhodně by více slušelo inovované prostředí známé z vyšší 7370, které má i velmi dobře fungující náhražku aktivního pohotovostního displeje známého ze smartphonů. Škoda. Hlavní nabídku je možné kromě matice zobrazovat i v jednotlivých složkách pod sebou.

  
Nabídka v matici a po složkách

Levá kontextová klávesa je předurčena pro vstup do volitelné nabídky deseti nejpoužívanějších funkcí, pravou se vyvolá přednastavená funkce. Z výroby je zde nastaven vstup do možností telefonního seznamu. Stiskem pravého směru hlavní klávesy se vyvolá kalendář, směrem nahoru kamera, levým směrem se dostanete přímo ke psaní nové textové zprávy a pohybem dolů aktivujete adresář.

Nastavení funkcí pro jednotlivé směry samozřejmě není pevně dané a dá se upravit podle chuti a přání majitele. Nejčastěji volené funkce si můžete uspořádat do seznamu přístupného pod levým kontextovým tlačítkem. Funkce pravého kontextového tlačítka a všech směrů navigační klávesy se dají libovolně volit.

V hlubších úrovních nabídky nejsou pouze textové popisky položek, ale na začátku každého řádku je grafická ikona. Vypadá to hezky, ale je to zřejmě příčinou značného zpomalení telefonu (ve srovnání se méně probarvenými předchůdci telefonů podobné kategorie). K dispozici je možnost změny barvy nabídky a telefon nabízí i schémata pro rychlou změnu tapet a spořičů displejů. Chválím i přítomnost změny barvy písma údajů na pohotovostním displeji. Na tmavé tapetě se tak třeba bíle popisky neztratí.

 
I v hlubších položkách nabídky jsou malé ikonky

Raději neslyšet

Jedním z lákadel nového telefonu je vyzvánění ve formě souborů MP3, původní model jej nezvládal. Čtyřiadvacetihlasé polyfonní melodie tak zůstávají v ústraní. Kvalita zvuková reprodukce je bohužel žalostná. Zvuk zcela postrádá basovou složku a výšky jsou velmi zkreslené. Při maximální hlasitosti je poslech nepříjemný, z reproduktoru se derou ostré skřehotavé zvuky. Samozřejmě záleží na přehrávané skladbě, ale příznivci rocku budou velmi zklamáni, elektrické kytary jsou pro uši v podání této Nokie vražedné.

Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor je na pravé straně

Chybějící basy jsou patrné také při hlasitém odposlechu. Čisté mluvené slovo se i při maximální hlasitosti dobře poslouchá. Ve sluchátku je zvuk daleko plnější a není co mu vytknout. Při vyzvánění můžete hovor ztlumit pravou kontextovou klávesou. Rozhovor s volajícím či volaným není problém uložit do zvukového záznamu o maximální délce pěti minut.

Telefonní seznam zhruba pět set jmen. Říkám zhruba, protože to vypadá, že kapacita adresáře je závislá na množství položek průměrně přiřazených jedinému kontaktu, přičemž ale třeba dvě čísla k jedinému jménu nemají za následek zabrání dvou pozic. Ukazatel stavu paměti je navíc jen grafický, těžko se tedy odhaduje celková velikost. Ke každé z osob můžete přiřadit pět typů čísel, identifikaci pro Push to talk, e-mailovou, webovou i poštovní adresu, poznámku nebo obrázek. Samozřejmostí je třídění kontaktů do skupin, vyhledávání postupným psaním jména, rychlá volba a hlasové vytáčení. Melodii k jednotlivým jménům přiřadit nelze, k tomuto účelu slouží skupiny volajících.


Položky v adresáři • náhled kontaktů • vybraný kontakt a jeho položky • vyhledávání


Výpis volání • volba profilu

V seznamu se mohou zobrazovat dohromady kontakty uložené v telefonu a na kartě SIM nebo zvlášť. Na výběr máte ze čtyř typů zobrazení: klasický seznam jmen se šesti řádky, seznam s čísly nebo s obrázky na tři řádky a pro uživatele se slabším zrakem je určen čtyřřádkový seznam s velkým písmem.


V další kapitole se zaměříme na práci se zprávami, dále prověříme integrovaný fotoaparát a projdeme si všechny ostatní funkce. Samozřejmě nezapomeneme ani na datové schopnosti telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 7260, Nokia 7360, Nokia 7370, Nokia 7380, Výstřední design, Test, Značné zpomalení, Slušné množství, Hlavní prvek, Přednastavená funkce, Hardwarový modem, Značkové oblečení, Hon, Kytka