Nokia 7370: tolik novinek od hippiesáka (test)

Nokia má v módní sérii L’amour svůj vůbec první telefon otočné konstrukce. Všude spousta květin a novinek: aktivní pohotovostní displej, obláčky při psaní zpráv anebo konečně správná synchronizace. Zájem o majitele modelu 7370 je jistý a tahle Nokia šlape na paty luxusní 8800!

Bez muziky ani ránu? Tak pak ani ránu!

Hudební nadšenci musí dát od Nokie 7370 ruce pryč. Absence slotu pro paměťové karty je tady extrémním minusem. Telefonu by plnohodnotný přehrávač slušel. Místo obou najdeme ale v telefonu jen 12,5 MB uživatelské paměti a přehrávač ve smyslu „ano, MP3 přehraji, ale víc nic“. Takže žádný ekvalizér, žádné rolující info o skladbě a interpretovi, jen ikonka a název souboru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka s konektorem Pop-Port fungují i jako handfree

Snad u někoho to zčásti zachrání vestavěné rádio. Má mono i stereo režim zvuku a stanice vyhledává samo a dobře. Nejsilnější signál je možné uložit a zaplnit až dvacet volných pozic. Rádio přirozeně není možné používat bez připojeného handsfree, kabel sluchátek slouží jako anténa. Během přehrávání hudby nebo aktivního rádia je tato činnost vidět na aktivním pohotovostním displeji.


Vestavěné rádio

Když list se slije v jedno

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 1,3 Mpx. Přemýšlel jsem nad tím, jak moc mi bude slot pro paměťové karty chybět. Nemusel jsem dlouho, ale popořadě... Maximální fyzické rozlišení 1 280 × 960 má i nižší ekvivalenty, 800 × 600, VGA, QVGA a 160 × 120 bodů. Tři kvality nastavení JPEG souborů anebo jediné možné rozlišení 176 × 144 pro 3GP videosoubory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika vestavěného fotoaparátu

Telefon se při focení drží vodorovně, přitom nezáleží, jestli je zavřený nebo otevřený. Rychlost přetočení obrazu je dokonce tak rychlá, že když ji nebudete sledovat, ani si nevšimnete, v které fázi otevření se udá. Tlačítky pro ovládání hlasitosti se operuje s šestinásobným digitálním zoomem, ten však pořizuje jen výřezy. Vestavěný blesk chybí a noční režim trpí přemírou šumu. Obraz snímané scény na displeji se v takovém režimu značně zpomalí, u fotomobilů ale nejde o nic zvláštního.


Při pořizování snímků se drží telefon jako fotoaparát

 
Prostředí pro fotografie • displej při pořizování videozáznamu

Kvalita fotografií nenadchne, Nokia 6111 má sklony k přepalům a expozice neumožňuje kompenzaci, ani bílá se nedá vyvážit. Plochy s podobnými barvami se navíc slévají v jednu jako po aplikování efektu ve Photoshopu a zcela tak mizí detailnost snímku. Proto mi rázem přestal slot pro paměťové karty chybět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledek "výřezového" zoomu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené telefonem
(po kliknutí na náhled se zobrazí v plném rozlišení)

  
Práce s obrázky v telefonu

Díky podpoře EDGE ve třídě 10 se wapový obsah prohlíží docela svižně, když budete znát adresu textové verze klasických webových stránek, můžete počítat i s nimi. Česká diakritika nečiní Nokii 7370 obtíže a barevné obrázky už vůbec.

 
Zadávání adresy • textová verze MobilManie

Z wapu nebo z počítače přes Bluetooth si stáhnete hru pro Javu verze 2.0, nebo se dá zabavit i jednou vestavěnou kratochvílí, která se ale kvůli své hardwarové náročnosti změní spíš ve slideshow. Kromě ní jsou tu i užitečné aplikace jako obsáhlý konvertor základních jednotek, pěkně upravený pro vzhled série L’amour. K tomu světové časy. Docela mě pobavil převodník velikostí oblečení a obuvi. Chcete vědět, jakou velikost byste si kupovali v Osace?

 
Vestavěná hra je prakticky nehratelná • zajímavý převodník velikostí oděvů a obuvi

 
Světové časy • výběr metropolí

 
Převodník jednotek • výběr kategorií

Stálo to za to

Je jasné, že model 7370 bude některé uživatele působit z letáku nebo z výlohy jako plácnutí do širých vod telefonů značky Nokia s tím, že je to jen další, který se snaží odlišit vzhledem a jednou dvěma malými funkcemi navíc. Ti se ale spletou, protože tohle květinové dítko má ambice šlapat na paty třeba i luxusní Nokii 8800 za 25 tisíc. Přitom 7370 by se měla začít prodávat na začátku března s cenou kolem 11 tisíc. U stejných lidí budila totiž 7370 daleko větší obdiv než nejdražší sériová Nokia. Aby to bylo naopak, museli byste každému vykládat, kolik že vás 8800 stála. Nokia 7370 je místo toho přirozeně pěkná (pro ty, kteří o takový styl stojí).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Chválím výrobce za to, že zvládnul na jedničku konstrukci prvního svého otočného telefonu, pak za kvalitní displej a pohodlnou klávesnici a skvěle použitelný aktivní pohotovostní displej, který byl dříve jen výsadou chytrých telefonů. Synchronizaci podle jména nebo příjmení jsem v článku už jednou tleskal a líbilo se mi příslušenství, které Nokia k výstřednímu telefonu přibalila. Hořekuji nad absentujícím infraportem a zejména pak slotem pro paměťové karty. Ten chybí jako sůl. S tím spojím vlastně neexistující přehrávač hudby a fotoaparát, jehož výtvory by měly zůstat raději na displeji.

Podrobné parametry Nokie 7370 najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších obrázků, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 6111, Nokia 7360, Nokia 7370, Nokia 7380, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Barevné téma, Plácnutí, Paleta barev, Tmavá tapeta, Tanečnice, Zvětšené písmo, Klasické nastavení, Česká diakritika, Test, Nov, Kulatý roh, Rychlé vkládání