Nokia 7390: parádní výkon (velký test)

Nejvybavenější Nokia bez Symbianu je véčko a ještě k tomu stylové! Nechybí podpora 3G, dva barevné displeje a 3,2Mpx fotoaparát.

Od smartphonů nemá daleko

V jádru Nokie 7390 tepe uživateli ověřené srdce Series 40 3rd Edition. Protože už o této platformě bylo napsáno mnoho a mnoho, dovolím si vypůjčit a doplnit některé pasáže z recenze modelu 6234.

Nokia 7390 stojí na platformě poslední, třetí generace Series 40. S tím se snoubí nová grafika prostředí, se kterou už jsme se setkali třeba v modelech 6111 nebo 6280. Poslední generace je na poměry klasických telefonů na krok blízko chování smartphonů. Tak třeba: Nokii 7390 je možné zapnout i bez karty SIM v útrobách telefonu a dostanete se ke všem funkcím, které nevyžadují práci v telefonní síti. Je tu i aktivní pohotovostní režim, některé aplikace je možné nechat pracovat na pozadí.

Tip: klikněte pro větší obrázek displeje

01.jpg 02.jpg 11.jpg 03.jpg 12.jpg
Aktivní pohotovostní režim • nastavení aktivního pohotovostního režimu • standardní pohotovostní displej s tapetou

Pohyb v prostředí Nokie 7390 je poměrně svižný, třetí edice S40 ale umí být i rychlejší. Vzhledem k tomu, že se v testovaném kousku objevilo na můj vkus až příliš mnoho chyb, přičítám tento drobný nedostatek nefinální verzi firmwaru.

Při pohledu na aktivní pohotovostní režim se neubráním srovnání se symbianovými modely Nokie. V horní liště jsou ikonky aplikací pro rychlé spuštění. Trochu níže funkce jako možnost zápisu rychlé poznámky, zobrazování názvů hrajících skladeb nebo rádií, stopky – uspořádání záleží jen na vás. Trochu nepraktický mi přijde fakt, že organizér dokáže zobrazit jen kalendář k aktuálnímu dni. Dokud se tedy čas nepřehoupne přes půlnoc, nevidím, co mě následující den čeká a stejně musím kalendář navštívit. Stejně tak zamrzí absence úkolů.

Celý aktivní pohotovostní režim je možné modifikovat, ale jeho nastavení je zanořeno hluboko v nabídce. To je ostatně jeden z problémů ovládání nového S40 3rd Edition; chápu, že takové množství funkcí, kterými tento telefon disponuje, není snadné uspořádat do rozumného schématu, musím to ale považovat za minus a myslím, že mnoho uživatelů nebude po dlouhý čas používání 7390 vědět, že „i támhleta“ funkce může pracovat jinak.

Přizpůsobte se podle svého

Levé i pravé kontextové klávese můžete nastavit vyhovující funkci. Používáte-li aktivní pohotovostní režim, směry navigační klávesy jsou nastavitelné maximálně tři. V opačném případě můžete využít všech čtyř. Potvrzovací střed slouží ke vstupu do hlavního menu.

Hlavní nabídka může být uspořádaná čtyřmi způsoby: jako seznam, tabulka, tabulka s popisky nebo jako horizontální záložky. Nejpřehlednější je asi tabulka bez popisků, kdy se na jediný displej vejde až 12 ikon. Všechny je můžete přeskládat podle libosti, pohybovaná ikonka se zvýrazní zeleně a už pro ni stačí jen vybrat nové místo.

04.jpg 05.jpg 06.jpg
Různé podoby hlavní nabídky

V Nokii ví, že personalizace je důležitá jednak pro pohodlné ovládání každého jednoho unikátního uživatele, ale že je i velmi oblíbená pro vlastní výraz mobilu a částečné vyjádření osobnosti majitele. Obě touhy uspokojí 7390 dokonale, nastavovat se dá vše podstatné, racionálně myslitelné. Třeba v Galerii si můžete vybrat, jestli se budou ukazovat rovnou náhledy obrázků, plné názvy souborů pod sebou, nebo názvy a informace o datu pořízení obrázku a jeho velikost. Podobných nastavení najdete v mobilu nespočet.

Je libo barvičky?

Nokia 7390 podporuje grafická témata, která kromě tapety na hlavním displeji mění i grafiku dalších stránek. Zatímco většina modelů S40 3rd Edition využívá výchozí modré schéma, Nokia 7390 dostala do vínku hned několik pestrobarevných kombinací, které velice příjemně doplní fyzický vzhled telefonu. Aby bylo písmo čitelné i na tmavších tapetách, dá se u něj v nabídce změnit barva.

08.jpg 09.jpg 10.jpg 
Grafických témat najdete v Nokii 7390 požehnaně, další si můžete stáhnout

Rozlišení 320 × 240 bodů dává Nokii teoreticky velice dobré možnosti přehledného zobrazování. Také proto mi nejde do hlavy, proč společnost využívá v systému zbytečně velké fonty, kvůli nimž se na displej vejde sotva polovina informací. To samé platí i o vykreslování písma v aktivním pohotovostním režimu. Orámování jednotlivých písmenek zůstane vždy bílé a nevypadá vůbec pěkně, spíš naopak. Přednosti jemného QVGA displeje jsou v tu chvíli ty tam.

Telefonování: kompletní

Nokia 7390 funguje v GSM sítích na frekvencích 900, 1 800 a 1 900 MHz, kromě toho i v UMTS (WCDMA 2100 MHz), podporuje také data přenášená pomocí GPRS a EDGE. Vyzvánění příchozího hovoru je možné utišit stisknutím klávesy po otevření krytu. Hlasitost hovoru je dobrá, ale víme, že Nokie umí i lépe.

07.jpg 26.jpg 27.jpg
Nastavení vyzváněcího profilu • správa hovorů

Na druhou stranu mějte na paměti, že jsme puntičkáři a podrobně sledujeme všechno, běžný uživatel bude spokojený. Podobná je situace v případě hlasitého odposlechu vycházejícího z reproduktoru pod klávesnicí. Model 7390 podporuje i videotelefonování.

Adresář má několik možností zobrazení. V základu je klasická nebo obrovská velikost písma. Zobrazeny mohou být současně jak kontakty z karty SIM, tak z vnitřní paměti telefonu. Nokia 7390 pojme až tisíc jmen, ke každému si nechá líbit až dvacítku různých položek.

23.jpg 22.jpg
Adresář může vypadat různě - dvě možné podoby z několika

V pokročilejších stupních nastavení si můžete vybrat, jestli si necháte vypsat osoby podle jména nebo podle příjmení. Zobrazení se dále modifikuje výběrem „seznam jmen“, „jméno a číslo“ nebo „jméno a obraz“. V seznamu se vyhledává postupným psaním jména. Pořádek si můžete udělat pomocí skupin s vlastními obrázky i vyzváněním.

Témata článku: Nokia, , Nokia 7390, Sony Ericsson K800i, Drobný nedostatek, Velký, Velký test, Textilní cedulka, Kovový řemínek, Test, Strana horní, Automatické otevírání, Výkon, Měření času, Prostřední řada, Plastový materiál, Nové místo, Klidné prostředí, Libovolný zvuk, Největší radost, Vybrané video, Nová grafika, Jediný displej, Miniaturní displej, Snímaná scéna