Nokia 7600: inteligentní obluda (test)

Nokia 7600 není žádný smyšlený výtvor výtvarníka, ale reálný a po čertech dobře vybavený GSM telefon s podporou sítí třetí generace. Bohatou nabídkou funkcí nechává konkurenci daleko za sebou.

Momentky ze života

Foťáček je zajisté lákavou funkcí telefonu. Neohromí však kvalitou fotografií, ta je na standardní úrovni, ale spíše svými možnostmi. Fotografie lze vytvářet v maximální velikosti 640 × 480 bodů. Kromě tradičního formátu máte na výběr také portrét nebo noční režim, který je vhodný zejména pro focení ve stížených světelných podmínkách. Fotografovaný objekt však poproste, aby se příliš nehýbal, jinak budou vaše výtvory rozmazané. Fotografie netrpí viditelnými chybami v geometrii a při dostatečném osvětlení jsou celkem povedené. Fotit můžete buď navigační klávesou nebo tlačítkem na horní straně telefonu. Kvalitu fotografií můžete nastavit ve třech stupních, jejich ukládání je svižné.

  
O použitelnosti foťáčku nemusíte pochybovat

Skvělou ukázkou multimediálních schopností telefonu je možnost pořizovat videosnímky v rozlišení 128 × 96 bodů o délce až 15 sekund, a to včetně zvuku. Přehrávání je překvapivě plynulé. Telefon také přehrává streamované video z internetu.

  
Fotografie s dostatkem světla nevypadají zle.

  
Hůře na tom jsou fotografie z interiéru nebo drobné detaily

Smím prosit?

Další schopností telefonu je přehrávání hudebních souborů. Zde asi nejvíce zamrzí nepřítomnost paměťových karet, které nenahradí ani rekordní paměť o velikosti 29 MB. Nokia zvládá přehrávat soubory ve formátu MP3 a AAC, které budete do telefonu „ládovat“ skrze software z vašeho počítače. Telefon s počítačem propojíte buď přiloženým datovým kabelem, nebo využijete jeden z bezdrátových způsobů – infraport či bluetooth. Všechny způsoby fungují bez problémů. Vybrané skladby pak můžete použít také jako vyzvánění.

  
Video ani hudební soubory nejsou telefonu cizí

Hudbu lze poslouchat buď pomocí hlasitého odposlechu, což není zrovna optimální, nebo využijete dodávaná sluchátka. Ta jsou stejně stylová jako samotný telefon, zejména látkou potažený kabel zaslouží pochvalu. Oceňuji i vtipný patent upevnění sluchátek okolo krku. Zvuk ve sluchátkách je dostačující pro nenáročný poslech. Tlačítkem na kabelu lze snadno přeskakovat z jedné skladby na druhou. Velká škoda, že Nokia se neodhodlala integrovat do modelu 7600 FM rádio. Určitě by bylo použitelnější než těch několik skladeb, které pojme vestavěná paměť telefonu. 


Následující kapitola se zabývá organizací času, internetem a celkovým hodnocení.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 7250i, Nokia 7600, Siemens SX1, Komunikační software, Rekordní paměť, Kvalitní připojení, Test, Stejný tvar, I/O, Jubileum, Pohodlné telefonování, Utopení, Podlouhlý tvar