Nokia 7600: inteligentní obluda (test)

Nokia 7600 není žádný smyšlený výtvor výtvarníka, ale reálný a po čertech dobře vybavený GSM telefon s podporou sítí třetí generace. Bohatou nabídkou funkcí nechává konkurenci daleko za sebou.

Když se k nám v září dostaly první obrázky připravované Nokie 7600, byli jsme na pochybách, zda nejde o výtvor nějakého nadšeného grafika. Telefon totiž vypadal příliš výstředně a od modelů finského výrobce se výrazně lišil. O pár dní později jsme už byli nuceni uvěřit, že se jedná o reálný telefon.

  
Naše první seznámení s telefonem

 

Rychlé odkazy

 parametry Nokie 7600 v katalogu mobilů   
 •
nerozdělená recenze v textové verzi
 velká fotogalerie se všemi obrázky

Podzimní listí

Nokia 7600 rozhodně není telefon pro každého. Když pomineme vyšší pořizovací cenu, bude uživatel svádět velký boj především s netradičním vzhledem. Nokia popustila uzdu fantazii a vyprodukovala mobil, kterým rozdělí své fanoušky na dva nesmiřitelné tábory – jedněm se bude líbit, druzí ji zatratí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobné detaily dělají Nokii 7600 krásnou

Vzhled je věc čistě subjektivní, ale osobně se přikláním k názoru, že design Nokie 7600 nemá hlavu ani patu. Je takový nucený a chce za každou cenu vytvářet pozdvižení. Pokud byste v něm přece jen chtěli nalézt nějaký smysl, došli byste nejspíš k zamýšlené stylizaci do tvaru listu. Model 7600 lze směle zaškatulkovat do kategorie stylových telefonů a na rozdíl třeba od stylových Xelibri přidává ke vzhledové jedinečnosti také vynikající funkční výbavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O její stylovosti není pochyb

Kromě samotného telefonu najdete v balení také kožený řemínek, stylová sluchátka pro poslech hudby, která zastupují i osobní handsfree, a ochranný pytlík na telefon – to vše s logem Nokia. Nechybí ani komunikační software Nokia PC Suite 5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový USB kabel a kožené poutko

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka jsou stejně stylová jako telefon samotný

Není s ní nuda

Nokia 7600 rozhodně není nudný telefon, který byste mohli spatřit na každém kroku. Telefon je nesymetrický a ergonomii ovládání nijak nevychází vstříc. Jeho vzhled lze měnit pomocí svérázného systému výměnných krytů, měnit totiž můžete jen boční lišty. Levá lišta se od té pravé na opačném konci liší navíc i povrchovou úpravou – jedna je hladká, druhá hrubá, ve stylu opracované kůže. Během testování jsem nepotkal nikoho, komu by se tato různorodost zamlouvala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7600 není velká, ale spíše rozměrná a težká

Zbývající plochy telefonu jsou vyrobeny z tvrdého bílého plastu, který nepůsobí nijak kvalitním dojmem. Stejně jsou na tom i všechna tlačítka na přední části. Tlačítka po stranách telefonu, která zajišťují regulaci hlasitosti, spuštění záznamu zvuku či aktivaci kamerky jsou pak vyrobena s jinou povrchovou úpravou. Jejich ovládání však také není nijak jednoduché, protože jsou dost malá a jsou uložena v těle telefonu příliš nízko.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mikrofon s reproduktorem hledejte ve špičatých koncích telefonu. Výkonnější „repráček“ pro přehrávání písniček se nachází v zadní části. Spodní část telefonu okupuje konektor Pop-Port, zdířka pro nabíječku a masivně vyhlížející očko pro upevnění řemínku. Na zadní straně nelze přehlédnout vyčnívající objektiv vestavěného foťáčku. Telefon díky němu neleží celou plochou na podložce a při vibrování zběsile tancuje. Na levé straně telefonu je výstup infraportu, který kvůli vyvýšení způsobeném foťáčkem směřuje k podložce víc, než je zdrávo, a spojení se někdy nenaváže. Řešení je však jednoduché, stačí přístroj na správném místě mírně podložit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foťáček telefon mírně naklání


V další kapitole se blíže podíváme na barevný displej a netradiční klávesnici.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 7250i, Nokia 7600, Siemens SX1, Utopení, Kvalitní připojení, Jubileum, Komunikační software, Stejný tvar, I/O, Test, Pohodlné telefonování, Podlouhlý tvar, Rekordní paměť