Nokia 7610: velký test prvního megapixelu

Nokia 7610 je první fotomobil s megapixelovým rozlišením. Kromě toho také dobře vypadá, má hodně paměti a nečekaně mnoho aplikací v základní výbavě. Přečtěte si velkou recenzi s mnoha obrázky.

Telefonování: vše při starém

Milé děti, poslechněte si pohádku o Červené Karkulce. Jsme totiž u funkcí, které mají všechny chytré telefony řady Series 60 téměř stejné. Ne, nebudu už jako kolovrátek opakovat to, co jsem už napsal mnohokrát. Pokud vám následující informace nebudou stačit, doporučuji pročíst také tyto články:

Nokia 7610 je triální mobil, podporuje pásma 900, 1 800 a 1 900 MHz. Opět však nenabízí službu AoC, takže s předplacenou kartou Go si musíte nechat zajít chuť. Zvuk při telefonování je průměrný, ani dobrý, ani špatný – to stejné platí i u hlasitého handsfree. Telefonní seznam využívá sdílenou paměť, není tedy nijak omezen počtem položek. Dostanete se k němu stisknutím hlavního ovládacího tlačítka. Vyhledávání je velmi rychlé, stačí psát počáteční znaky jména a když se výběr dostatečně zúží, hledané jméno dohledat kurzorovými šipkami.

   
Zadávání čísla na displej • vytáčení čísla • přehled volaných čísel • vyhledávání v adresáři

Adresář se dá synchronizovat s Microsoft Outlookem nebo dalšími programy pro organizaci času, je proto samozřejmě vícepoložkový. Kromě telefonních čísel, e-mailových i běžných adres, dalších textových údajů nebo třeba poznámky sem lze zadat i narozeniny uživatele.


Detail jména v adresáři • narozeniny se
bohužel nijak nepromítnou do kalendáře

Ke jménu lze přidat i obrázek, který se jako ikona objeví v adresáři a také při příchozím hovoru. Jednotlivé osoby nebo skupiny volajících je možné odlišit individuálním vyzváněním, skupiny se dají využít i pro filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech. Všechno je stejné jako u starších telefonů.

  
Detail jména s přiřazeným obrázkem; ve stejné velikosti se objeví na displeji
při příchozím hovoru • nastavení skupin volajících
vyzváněcí profily

Soubory MID dokáže Nokia 7610 přehrát až osmačtyřiceti hlasy (podle jiných zdrojů čtyřiadvaceti). Vedle toho ale podporuje i reálné zvuky AMR a jako vyzvánění můžete použít i skladby ve formátu MP3.

Do telefonního seznamu jsou nově integrovány funkce služby Má přítomnost (Presence). Psali jsme o ní v tomto článku a je to užitečná věc, kterou můžete ostatním dát najevo, že jste třeba na schůzce a nemůžete telefonovat – je spojena i s vyzváněcími profily. Podobně si i vy můžete vyžádat informaci o stavu osoby, které chcete zavolat. Má to jeden háček, tato služba vyžaduje podporu mobilních operátorů, která v České republice chybí.

 
Má přítomnost: nastavení • zde by se ukázaly
informace o lidech, jejichž stav mě zajímá

Zprávy: jak zprovoznit MMS

Ani u textových zpráv nenacházím žádné velké změny. Nokia tradičně v chytrých telefonech používá slovník T9, který píše s háčky a čárkami a zkracuje při tom zprávy. Při psaní se potom na displeji nekorektně zobrazuje počet částí, na které se text rozdělí, a jistou informaci dostanete až těsně před odesláním. Chválím ale rychlé vyhledávání v seznamu při zadávání příjemců. U starších telefonů trvalo vyfiltrování prvního znaku nepříjemně dlouho.

   
Nabídka zpráv • složka s příchozími zprávami • píšeme textovku • bez háčků
a čárek by ještě do konce první části zprávy zbývalo 37 znaků

S multimediálními zprávami byl problém. Už jsem psal o chybách v nastavení při použití aplikace SettingWizard. Zprávy MMS jsem ale u Oskara ani T-Mobilu nerozchodil ani po opravě. S kartou Eurotelu MMS fungovaly a práce s nimi byla úplně stejná jako dřív – do zprávy lze přidat obrázky, videa a zvukové soubory. Jediným omezením je velikost jedné MMS, která nesmí přesáhnout 100 kB.

 Editor multimediálních zpráv

Při odesílání zpráv u ostatních operátorů telefon protestoval, MMS se mi nepodařilo poslat. Nastavení je v pořádku, přesně podle návodu, který jsme připravili pro Nokii 6600 a který je na ní stoprocentně funkční. Jedinou možnou příčinu vidím v trochu méně podrobném nastavovacím formuláři, kde oproti starším telefonům chybí volby „Zabezpečené připojení“ a „Režim připojení“. Věřme, že v nich teď není bez možnosti změny nastaveno něco, co Oskarovi a T-Mobilu nevyhovuje. Jestli objevím řešení, nenechám si ho pro sebe.

Oživeno: Problémy s nefunkčními MMS jsem nakonec vyřešil ručním nastavením datového profilu. Přestože potom vypadal naprosto stejně jako profil, který vytvořil SettingWizard, MMS se s ním daly odesílat – v automaticky nastaveném profilu nikoli.

E-mailový prohlížeč se chová stejně jako na Nokii 6600. Na rozdíl od většiny ostatních chytrých telefonů Series 60 dokáže správně zobrazit české znaky, podporuje různé typy příloh, pracuje s hlavičkami. Podrobné parametry e-mailového prohlížeče Nokie 6600, které lze vztáhnout i na tuto novinku, najdete v této kapitole staršího článku.

 
Schránka s e-maily • Nokia 7610 si jako jedna
z mála poradí s českými znaky

V telefonu je také program pro rychlé zasílání zpráv. Podobně jako Presence ale vyžaduje podporu operátora nebo jiného poskytovatele. Zdárně se připojil k serveru Yamigo.com, někdy vyzkouším, jak se s ním pracuje.

 Prostředí aplikace pro internetový chat 


Následující kapitolu začne organizace času a další funkce, proberu GPRS, spolupráci mobilu s počítačem a dočkáte se také závěru recenze

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Velký, Realme, Bluetooth komunikace, Kožené poutko, Nejlepší kousek, Světlá varianta, Originální fotografie, Mírné naklonění, Velký test, Stejný tvar, Mega, Hezký design, Nokia audio, Test, Mega +