Nokia 7650: co to mám vlastně v ruce? (test)

Nokia 7650 je jedno z nejočekávanějších mobilních zařízení současnosti. Dostalo se nám do ruky, mohli jsme ho dopodrobna prozkoumat a připravit další z našich megatestů. Přečtěte si první recenzi chytré Nokie a prohlédněte více než stovku obrázků.

Nokia fotografující

Vestavěnému digitálnímu fotoaparátu v Nokii 7650 věnuji trochu více prostoru než jiným funkcím. Jednak proto, že jde v našich podmínkách o první foťák napevno vestavěný v mobilu, a taky proto, že Nokia bude tento model patrně nejvíc propagovat právě prostřednictvím této funkce.
 
 
Fotografovaný objekt vidíte na displeji mobilu • Nehledejte žádnou složitou optiku

Digitální fotoaparát ve formě modulu CommuniCam nabízí také Sony Ericsson pro svůj model T68i. Testovali jsme ho nedávno a protože právě Sony Ericsson T68i ve spojení s CommuniCam je pro Nokii 7650 velký konkurent, budu oba dva fotoaparáty srovnávat.

Přečtěte si recenzi digitálního fotoaparátu Sony Ericsson CommuniCam

Nepotřebuji žádné „cvak“!

Nokia i Sony Ericsson mají stejné nejvyšší rozlišení 640 × 480 bodů. Protože u CommuniCam bylo možné zvolit formát obrázků, mohl jsem zjistit, že rozlišení snímacího čipu je poloviční a větší obrázky jsou „dopočítávány“. U Nokie mám úplně stejný pocit, jenže protože rozlišení nelze zvolit, jen vybrat mezi velkým obrázkem 640 × 480 a malým portrétem 80 × 96, který můžete přidat ke jménu do adresáře, nemůžu to tvrdit tak jistě. Je škoda, že mezi těmito rozlišeními není nebo nejsou ještě nějaká další, větší rozlišení je někdy moc a menší zase málo.
 

Kdyby se čočka nedívala do
stolu, v černém obdélníku
byste viděli snímanou scénu

Pořizování snímků na obou fotoaparátech je stejně jednoduché: prostě mačkáte spoušť – u Nokie joystick. Při tom se standardně ozve zvuk napodobující závěrku fotoaparátu a dlouho jsem nevěděl, jak ho vypnout. Abyste nebyli ve stejné situaci, vězte, že v nastavení profilů musí být položka Tóny výstrahy nastavena na Vyp. V příručce Nokia správně radí, abyste telefonem při snímání obrázků nehýbali hned po stisknutí joysticku. Fotoaparát má malé zpoždění a vyhnete se tak rozmazaným snímkům.

Fotka přes špinavé sklo

Z pohledu pohodlí a uživatelské přítulnosti při srovnání obou fotoaparátů jasně vede Nokia. Její digiťák je vestavěný a nemusíte připojovat žádný přídavný modul, okno hledáčku je větší, má vyšší rozlišení a mnohem rychleji se překresluje, dalo by se klidně říci, že celkem plynule. S obrázky lze různě manipulovat, prohlížet si je a výsledek na displeji je také nesrovnatelně lepší. Zatímco u Sony Ericssonu jste si obrázky prohlédli prakticky až na počítači, Nokia zobrazuje výsledky na displeji velmi věrně, až jste překvapeni kvalitou obrázku.
 
  
Přehled obrázků • Fotografie lze sdílet prostřednictvím Clubu Nokia • Prohížení obrázku

Přesný opak ale nastane při srovnávání snímků na obrazovce počítače. Ani jeden fotoaparát samozřejmě není ideální a výstupy lze srovnávat jen s digiťáky úplně nejnižší třídy. Snímky z CommuniCam mají červený nádech, kvůli interpolaci z nižšího rozlišení jsou mírně rozmazané, ale to lze opravit. Nokia je na tom bohužel hůře. Přestože zvolíte nejvyšší kvalitu, se kterou se do jednoho megabajtu paměti vejde třicet snímků, obrázky jsou velmi rozmazané (směrem k okrajům se rozostření zvyšuje) a zkreslené ... jako byste je fotili přes sklo. Však se podívejte na obrázky, kde jsem s Nokií vyfotil podobné scény jako před několika týdny se Sony Ericssonem T68i a CommuniCam. Ve všech případech jde o snímky bez jakýchkoli úprav, vlevo je Nokia, vpravo Sony Ericsson. 

 
 
 
 
Náhledy obrázků Nokie vypadají poměrně dobře, stejně jako na displeji.
Horší to však je, když kliknete a necháte si zobrazit snímky v plném rozlišení.

Ujasněme si ale, k čemu to je

Fotoaparát v Nokii 7650 nechápejte jako kreativní nástroj, rozhodně s ním nebudete pořizovat fotky z dovolené, nad kterými se budete potom kochat. Je to hlavně zábavná funkce, užitečná ve spojení s e-mailem a ememeskami: „Teď jsem právě tady a takhle to zde vypadá“. Přesně tak to navíc Nokia zřejmě myslela.
 
Zvlášť vhodné bude, pokud se fotky budou posílat mezi mobily, kde na displeji vypadají skutečně moc hezky. Fotoaparát případně může také posloužit pro dokumentační účely, kde tolik nezáleží na kvalitě – i když od realitní kanceláře, která by mi na svém webu předložila takové fotografie, bych nečekal moc profesionální služby.
 
 
 
  
Náhledy skutečně vypadají dobře
 
V závěrečné kapitole Nokii 7650 porovnáme s podobnými výrobky a přečtete si konečný verdikt

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Zvláštní zvonění, Test, Wapová stránka, Představený komunikátor, Splněný úkol, Kreativní nástroj, Malé čidlo, Zábavná funkce, Následující část, Skupina volajících, Speciální položka