Nokia 7650: co to mám vlastně v ruce? (test)

Nokia 7650 je jedno z nejočekávanějších mobilních zařízení současnosti. Dostalo se nám do ruky, mohli jsme ho dopodrobna prozkoumat a připravit další z našich megatestů. Přečtěte si první recenzi chytré Nokie a prohlédněte více než stovku obrázků.

Kalendář beru, ale úkoly prosím ještě jednou

Pro organizaci času máme v Nokii 7650 kalendář a úkolovník. Obě aplikace jsou velmi jednoduché, to ale beru spíš jako výhodu.

V kalendáři si můžete nastavit, jestli standardně chcete vidět měsíční, týdenní nebo denní pohled. Mezi nimi potom samozřejmě můžete ručně přepínat. Při vkládání nových položek si můžete vybrat ze tří typů: schůzka, poznámka a výročí.

U schůzky zadáte předmět, místo, termín včetně délky trvání, nastavíte upozornění a opakování (každý den, týden, dva týdny, měsíc, rok). Poznámka je jednoduchý text, který lze přiřadit k jednomu nebo i více dnům, výročí je každoročně opakovaná událost. Ke každé položce můžete navíc nastavit, jestli je veřejná, soukromá (takže se po synchronizaci s počítačem nebude zobrazovat ve sdíleném kalendáři), nebo jestli se nemá vůbec synchronizovat.

  
Měsíční pohled na kalendář • Detail schůzky • Do kalendáře lze uložit tři typy záznamů

Úkoly tvoří samostatnou položku v menu a jsou ještě jednodušší. Zadáte název úkolu, termín a prioritu, splněný úkol lze odškrtnout. Tady bych ale určitě přivítal možnost třídění úkolů do různých kategorií, volbu způsobu řazení a úkol by se taky mohl připomenout.

 
Seznam úkolů • Detail jednoho úkolu

Wapujeme si

Je velká škoda, že Nokia 7650 nemá prohlížeč klasických internetových stránek. Ještě není nic ztraceno, protože do otevřeného systému lze doinstalovat další aplikace a pokud někdo vytvoří webový prohlížeč, může vydělat. Ale prohlížeč Internetu mohl být určitě už v základní výbavě.
 
Musíme se proto smířit s wapovým prohlížečem, který je ale skvělý. Na displej telefonu se vejde osm řádků velmi drobounkého písma a čtení článků je tak dost pohodlné. Protože máme GPRS, wapování offline už není tolik aktuální, Nokia 7650 ale přesto nabízí jednu zatím neviděnou funkci: celou wapovou stránku si můžete uložit do paměti a kdykoli se na ni potom bez připojování podívat. Komunikátor má také propracovaný systém záložek, které lze třídit do složek, a nabízí také historii stránek, které jste při aktuálním připojení navštívili, a můžete se na ně rychle přesunout.
 
 
Pokud by někomu při wapování nevyhovovalo velmi drobné
písmo, lze nastavit i větší font
 
 
Záložky • Wapová stránka uložená pro prohlížení offline

Java a ostatní drobky

Kromě toho, že do komunikátoru budete moci nainstalovat nové aplikace připravené pro operační systém Symbian, lze jej rozšířit také programy v Javě. Tentokrát už zde není nepříjemné omezení jako u Nokie 6310i, kde může mít jedna javová aplikace nejvýše třicet kilobajtů, spouštění a běh programů je mnohem rychlejší a velký barevný displej má taky své výhody. Java má v mobilních zařízeních asi opravdu velkou budoucnost.

  
Nainstalované javové aplikace • Javová hra • Program podobný ICQ

Mezi ikonkami najdeme pár aplikací, o kterých ještě nepadlo ani slovo. Do Poznámek si můžete zapisovat své nápady, můžete je také přímo namluvit do Rekordéru (nahrávek může být víc, ale jedna může mít nejvýše minutu). Kalkulačka počítá, Konvertor převádí různé jednotky, Skladatel dokáže složit vyzváněcí melodii (pouze jednohlasou), Hodiny ukazují aktuální čas a lze v nich nastavit budík. Bohužel není opakovaný, ale opět se na sto procent brzy objeví programy, které dokážou nahradit vestavěné aplikace.

  
Složka s doplňkovými programy • Poznámka • Kalkulačka si zjevně nedělá hlavu s předností násobení před sčítáním

  
Konverze jednotek • Nahrávání zvuku • Skladatel vyzvánění

  
Jednoduché hodiny • SIM Toolkit • Nastavení rychlé volby

Některé typy položek, například poznámky, nahraný zvuk, obrázek apod. lze přímo z dané aplikace odeslat: textovkou, ememeskou, e-mailem, přes infraport nebo Bluetooth. Jen vždy nejsou k dispozici všechny možnosti a například zvukovou nahrávku celkem pochopitelně nepošlete v SMS.


Fotografie lze odeslat čtyřmi způsoby

Celou následující část jsme věnovali testu digitálního fotoaparátu v Nokii 7650. Bohužel nás trochu zklamal.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Malé čidlo, Speciální položka, Wapová stránka, Představený komunikátor, Test, Skupina volajících, Splněný úkol, Zábavná funkce, Následující část, Kreativní nástroj, Zvláštní zvonění