Nokia 7650: co to mám vlastně v ruce? (test)

Nokia 7650 je jedno z nejočekávanějších mobilních zařízení současnosti. Dostalo se nám do ruky, mohli jsme ho dopodrobna prozkoumat a připravit další z našich megatestů. Přečtěte si první recenzi chytré Nokie a prohlédněte více než stovku obrázků.
Protože článek je velmi rozsáhlý a obsahuje spoustu obrázků, rozdělili jsme ho do několika kapitol. Odkazy na všechny kapitoly najdete v rámečku nahoře, na konci každého dílu je odkaz na další část.

Nokia 7650 – co to vlastně je?

Výrobce tento model, který ještě čeká na své vypuštění na trh, řadí do kategorie „imaging“. Dobře, ale nic takového mezi našimi škatulkami nemáme. Známe mobilní telefony, registrujeme komunikátory, ale Nokia 7650 nepatří ani to jedné z těchto dvou kategorií.

Je to totiž přístroj, pro který se v cizině používá docela přiléhavý název smartphone – u nás někdy doslova překládá jako chytrý telefon. Zdá se tedy, že ačkoli jsme se tomuto termínu chtěli vyhnout, asi nezbude, než ho zařadit do redakčního slovníku. Nokia ve své české tiskové zprávě sice sama použila název „kategorie zobrazovacích výrobků“, ale jistě se mnou budete souhlasit, když jej rovnou vyloučím jako nepoužitelný.

 
V takové krabici ji dostanete, v menší krabičce jsou manuály a cédéčko • A takhle vypadá • Srovnání s platební kartou

Než se definitivně rozhodneme pro správnou terminologii – a můžete nám k tomu pomoci, diskuse je vaše – budu Nokii 7650 v tomto článku trochu rozpolceně někdy říkat mobil, jindy komunikátor a občas snad svolím i k příšernému „smártfounu“.

 
Asi to přece jen bude chytrý telefon

Leze po železe

Podobnou vysouvací konstrukci, kdy se po sobě horizontálně v kolejničkách pohybují dvě na sobě ležící vrstvy, jsme viděli už v roce 1998 u Siemensu SL10. Tento model, kterému se rozhodně nedal upřít nápad, však neměl velký úspěch a příliš se nerozšířil, takže ani nevím, jak se tato konstrukce osvědčila po několika letech používání. Výsuvný mechanismus Nokie 7650 ale využívá kovové kolejničky, které by se nemusely rychle „vychodit“. Nokia podobné řešení navíc nepoužila poprvé a pamětníci si asi vzpomenou na dnes už legendární „banán“ 8110. Výrobce také určitě získal zkušenost s výsuvným krytem Nokie 7110.
 
 
Detail kolejniček výsuvného mechanismu • Pohled zezadu na otevřený komunikátor

Výsuvný mechanismus nového telefonu je dostatečně pevný a zároveň ideálně tuhý. Klávesnice se nevysouvá samovolně, ale na druhou stranu za ni ani nemusíte rvát násilím …  A teď jsem to vlastně navíc napsal špatně, protože spodní část telefonu s klávesnici držíte pevně v dlani a odsouvá se horní díl s displejem. Pro rozevření asi budete častěji používat dvě ruce, bez velkých eskamotérských kousků to jde ale i jednoručně: palcem opřeným o spodní hranu horního dílu.


Výsuvná dráha je mírně zaoblená (všimněte si, že Nokia 7650
neleží na pevné ploše, její záda jsou zaoblena)

Jak vypadá padající displej?

Rozměry se podle obrázků odhadují velmi špatně. Když jsem Nokii 7650 viděl poprvé naživo, zdála se mi doslova ohromná, z oficiální fotografií jsem čekal menšího střízlíka. Věřím však, že z našich obrázků, kde je telefon ukázán spolu s dalšími předměty, budete mít o proporcích jasnější představu.
 
  
Srovnání s Nokií 6310

Můj názor? Nadprůměrné rozměry a hmotnost – vzhledem k současným mobilům – mi nevadí. Telefony nenosím v kapsičce u košile a běžná kapsa, třeba i u těsných kalhot nebo v saku, Nokii 7650 bez problémů a velkého nepohodlí schová.

 
Srovnání s Nokií 9210 Communicatorem

Proporcím telefonu je trochu neúměrný displej, který byste možná čekali větší. Spíš než rozměry mu ale vizuálně škodí, že není umístěn v ideálním výtvarném středu, ale přesně v průsečíku úhlopříček. To se sice spraví vysunutím klávesnice, ale v zavřeném stavu displej zkrátka trochu „padá“.

Není to skřípající obluda

Už na prvních obrázcích vypadala Nokia 7650 naprosto úžasně. Zírali jsme podobně jako když Nokia kdysi poprvé ukázala model 7110. I když profesionální fotografie vždycky vypadají lépe než skutečnost, výsledek jim přesto odpovídá. Designéři Nokie se nezapřeli a opět využili typické sbíhavé linie, které v poslední době vídáme snad na všech telefonech Nokia.
 
 
Zapojte představivost a uvidíte všechny Nokie

Obal telefonu je vyroben z plastu: horní část je kromě černé náprsenky obkroužené stříbrným lemem světlá s mírným nádechem do zelena, spodní plastový kryt je hnědý. Záda Nokie 7650 jsou prohnutá, takže se telefon položený na stole trochu kolébá a už po několika dnech používání vidím na zadním krytu otěrem vyleštěný kousek, podobný jako se po čase objevuje u Nokií 5110 a dalších podobných modelů, které nemají zcela ploché baterie.

 
Z boku … a zezadu

Akumulátor komunikátoru je ukryt pod zadním plastovým krytem, který se ve svém uložení malinko pohybuje. Z použitého uchycení usuzuji, že toto drobné viklání se nebude zvětšovat, ale nedá se nic dělat, je tam.

  
Kryt baterie drží pouze malý pružný kolík • Baterie je stejná jako na Nokiích řady 3xxx • Pod baterií je prázdno

Kartu SIM jsem bez pomoci kolegů a manuálu nenašel. Není totiž pod baterií, ale zasunuta pod krytem v hlavě telefonu. Pro její vyjmutí potřebujete trochu šikovnější prsty, kartu lze ale vyměnit i za chodu, telefon se po výměně sám restartuje. Plastový kryt, který musíte odejmout, abyste se dostali ke kartě, je však opět mírně vyviklaný. Naštěstí to je část, která se vám na rozdíl od krytu baterie vůbec nedostane do ruky: když je telefon zavřený, je skryta uvnitř, v otevřeném stavu přístroj držíte za spodní část.

 
Sejmutý kryt antény • Malý bílý kousek je karta SIM

Ale i přes tyto výtky Nokia 7650 není skřípající obluda z levného plastu, jak ji v diskusi u článku na Mobil.cz označil jeden čtenář. Provedení je až na dvě zmíněné záležitosti velmi kvalitní a pevné. Zkušenosti diskutujících možná vycházely z prvních vzorků telefonu, které skutečně nebyly konstrukčně dotaženy do úplného a ideálního konce.


Vypadá hezky a vůbec nevrže

Článek pokračuje v dalších kapitolách.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Představený komunikátor, Malé čidlo, Kreativní nástroj, Test, Splněný úkol, Skupina volajících, Speciální položka, Zvláštní zvonění, Zábavná funkce, Následující část, Wapová stránka