Nokia 7650: co to mám vlastně v ruce? (test)

Nokia 7650 je jedno z nejočekávanějších mobilních zařízení současnosti. Dostalo se nám do ruky, mohli jsme ho dopodrobna prozkoumat a připravit další z našich megatestů. Přečtěte si první recenzi chytré Nokie a prohlédněte více než stovku obrázků.

Srovnání Nokie s konkurencí? Nejde to!

Je těžké určit, kdo je největším konkurentem Nokie 7650. Mohly by to být třeba komunikátory založené na platformě Pocket PC: Siemens SX45, Trium Mondo, Sagem WA3050 a hlavně očekávané zařízení O2. Jenže na tyto komunikátory u nás prakticky nenarazíte, jsou velice velké a taky drahé. Jejich výhodou je operační systém, pro který existuje velké množství programů.

Z tohoto pohledu by Nokii mohl konkurovat také Handspring Treo, který má však monochromatický displej a vychází z mnoho let staré koncepce počítačů Palm, která vůbec neuvažovala o tom, že by někdy existoval nějaký komunikátor. Podobný protiargument lze ostatně použít také u platformy PocketPC. Microsoft také nepočítal s tím, že by jeho operační systém obsluhoval mobilní telefony a pro tyto zařízení až nyní připravuje Pocket PC 2002 Mobile Edition a úplně nový systém pro chytré telefony, se kterým se velmi brzy ukáže Sendo Z100 (to bude také přímý konkurent Nokie 7650).

Motorola Accompli 008 má k Nokii 7650 ze současných komunikátorů nejblíže. Motorola ale bohužel vsadila na proprietární operační systém, který je rozšiřitelný pouze javovými programy. Accompli navíc není moc stylový přístroj a nemá stejně jako ostatní ani ždibec vlastností, které Nokia souhrnně nazývá imaging.


Tohle zatím nikdo nemá

Ale potom je zde ještě Sony Ericsson T68i. Funkčně nejvybavenější mobil, jaký si dnes můžete koupit. Lze jej srovnávat s Nokií 7650? Raději bych se tomu vyhnul, ale s diskusí vím, že toto srovnávání je poměrně časté. Ale zatímco Sony Ericsson je „jen“ (vidíte ty uvozovky?) vynikající telefon, Nokia 7650 je o třídu výš a i když jí oproti T68i některé funkce chybí, bude jí konkurovat spíše nedávno představený komunikátor Sony Ericsson P800, který by se měl začít prodávat ve třetím kvartálu. Nokia 7650 je zkrátka přístroj z trochu jiné kategorie a sportovní kupé taky nemůžete přímo srovnávat s luxusním vozem (aniž bych tím chtěl nějak naznačovat spojitost s těmito mobily).

Safra, je to dobré

Nokia 7650 je velice dobrý komunikátor, smartphone, chytrý telefon, anebo něco úplně jiného ... záleží na tom, jak chcete této kategorii přístrojů říkat. Největší předností je použitý operační systém Symbian, který byl přímo vytvořen pro přístroje tohoto typu a pocítíte to na každém kroku. Není to jako u některých jiných přístrojů, kdy byl mobil často trochu násilně propojen s funkcemi kapesního počítače.
 
Nokii 7650 zejména kvůli tomu vzali na milost a pochválili i kolegové, kteří si jinak s výrobky finské společnosti příliš nerozumí. Za sebe jsem s Nokií 7650 spokojený a až na výtky zmíněné v článku převažuje kladné hodnocení. Nejvíc mě ale po vcelku dobrých zkušenostech se Sony Ericsson CommuniCam zklamal vestavěný digitální fotoaparát.

Takže nyní už opravdový závěr: Nokia 7650 je velmi zajímavé, nevšední a dobře použitelné zařízení. V prodeji by se mělo objevit poměrně brzy a teď jen čekáme na cenu. Nokia v závěru loňského roku ohlašovala, že model 7650 bude stát 550 eur, což by po převodu na české koruny odpovídalo skutečně fantastickým sedmnácti tisícům. Poslední zprávy však hovoří o vyšší ceně kolem pětadvaceti tisíc.

Zajímá vás něco, o čem jste se v článku nedočetli? Tak se zeptejte v diskusi – Nokii 7650 mám v ruce a co vím, nenechám si pro sebe. (Věřme, že se tentokrát neobjeví SaTan :-)

Plusy a mínusy

+ operační systém Symbian
+ velmi kvalitní barevný displej
+ e-mailový prohlížeč

– nízká kvalita snímků z digitálního fotoaparátu
– nelze připojit kabel
– Bluetooth bez profilu Headset

Ve zkratce

zdroj: Nokia
web: www.nokia.cz
tel.: (02) 74 78 14 70
cena: zatím se neprodává

rozměry: 114 × 56 × 26 mm
hmotnost: 154 g
udávaná pohotovostní doba: 90–230 h
udávaná doba hovoru: 120–240 min
doba nabíjení: 2 h
SAR: nezjištěno
baterie: Li-Ion 750 mAh
displej: barevný, rozměry 35 × 41 mm, rozlišení 176 × 208 bodů, 8 řádků pro práci s SMS a WAPem

Funkce, které Nokia 7650 podporuje nebo obsahuje: Bluetooth, budík, časové funkce, datové přenosy, digitální fotoaparát v telefonu, diktafon, dlouhé SMS, dualita, e-mailový prohlížeč, GPRS, hardwarový modem, hlasité handsfree, hlasové vytáčení, hry, HSCSD, infraport, Java, kalendář, kalkulačka, loga na displej, MMS, odlišení volajících zvoněním, paměť na čísla v telefonu, paměť na SMS, profily spolupracující se skupinami, rychlé psaní SMS v češtině, SIM Toolkit, Smart Messaging (pro loga a zvonění), synchronizace, úkolovník, upomínky, uživatelské menu, vibrační vyzvánění, vícehlasé vyzvánění, vícepoložkový seznam, vlastní melodie, vyzváněcí profily, WAP, záznamník hovoru

Funkce, které Nokia 7650 nepodporuje nebo neobsahuje: EMS, hlasové ovládání, internetový prohlížeč, minutka, minutové pípání, přehrávač MP3, připojení přes sériový (USB) kabel, rádio, SMS Chat, stopky, GSM 1900 (americká síť), výměnné kryty

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Test, Zvláštní zvonění, Představený komunikátor, Wapová stránka, Následující část, Malé čidlo, Kreativní nástroj, Splněný úkol, Skupina volajících, Zábavná funkce, Speciální položka