Nokia 7650: co to mám vlastně v ruce? (test)

Nokia 7650 je jedno z nejočekávanějších mobilních zařízení současnosti. Dostalo se nám do ruky, mohli jsme ho dopodrobna prozkoumat a připravit další z našich megatestů. Přečtěte si první recenzi chytré Nokie a prohlédněte více než stovku obrázků.

Nokia zvoní jako rádio

Telefonování s Nokií 7650 je pohoda. Stisknutím joysticku se dostanete do adresáře a postupným psaním jména nebo pohybem joysticku vyberete osobu a potom číslo, na které jí chcete zavolat. Adresář je samozřejmě vícepoložkový a ke jménu můžete uložit řadu různých čísel. Navíc se je můžete sami pojmenovat, nemusíte spoléhat na přednastavené názvy domů, do práce, fax.
 
  
Telefonní seznam, do spodního řádku píšete vyhledávané jméno • Skupiny volajících •
Přidávání nebo editace jména

Pro každé jméno si můžete vybrat jedno základní telefonní číslo, které bude použito pro volání, jedno pro textovky, další pro MMS, vyberete si základní e-mailovou adresu. Tato čísla se začnou vytáčet, když přímo na jménu stisknete zelené tlačítko, když na něj pošlete textovku, ememesku nebo e-mail. Potom samozřejmě můžete ze seznamu vybírat i další čísla přiřazená k danému jménu, nemusíte to však dělat pokaždé, a o to jde. Ke jménům můžete přidat fotografie jejich majitelů a při příchozím hovoru se objeví jako malá ikona na displeji. Až pětadvacet čísel je možné vytáčet hlasem.

Paměť telefonu není omezena konkrétním počtem položek, ale pro všechno (jména, textovky, obrázky, programy, zvuky) jsou vyhrazeny čtyři megabajty. Není to mnoho a je určitě škoda, že paměť není rozšiřitelná, ale čtyři mega by mohla stačit, protože používáme hodně úsporný operační systém.

  
Seznam hovorů se trochu nepochopitelně jmenuje Protokol • Je hodně podrobný •
A věnuje se také GPRS

Ke kvalitě zvuku telefonu neřeknu ani slovo, velmi dobré je i hlasité handsfree, které aktivujete stisknutím bočního tlačítka. Dvě malá kolečka v levém horním rohu Nokie jsou čidla, která vypnou hlasité handsfree, jakmile telefon přiblížíte asi na deset centimetrů k hlavě nebo k jiné překážce.


Dvojice koleček je čidlo pro handsfree,
světlá tečka fotočidlo pro regulaci podsvětlení

Vyzváněcí profily jsou úplně stejné jako dřív, oproti posledním novinkám Nokie však chybí dočasné profily, které se po uplynutí nastavené doby deaktivovaly. Profily spolupracují se skupinami volajících: lze zvolit, které skupiny budou v profilu vyzvánět a které budou jen tiše blikat.

 
Profily v menu • Profily na tlačítku vypínače

Za zmínku stojí vyzvánění. Nokia může používat jednak klasické jednotónové pípání, ale také vícehlasé zvonění, které do telefonu dostanete ve běžných souborech Midi. V Nokii je syntezátor, který tyto soubory dokáže velmi věrně přehrát. Do telefonu si z počítače nahrajete libovolný MID, který v profilu nastavíte jako tón pro zvonění nebo SMS. Zvláštní zvonění lze také přiřadit konkrétnímu jménu či skupině volajících.

 
Telefon může vyzvánět buď klasicky, anebo přehrávat soubory MID

Textovky jsou nuda, MMS nefunguje, posílejte e-maily

Ve složce Zprávy nejsou skryty jen textovky, slouží také pro práci s e-maily a ememeskami. Začnu tím posledním, protože k podpoře MMS v telefonu zatím nemůžu dodat nic jiného, než že existuje. Dokud tuto technologii nebudou podporovat operátoři, je v telefonech k ničemu – na obhajobu ale dodávám, že MMS čeští operátoři možná nabídnou už poměrně brzy.
 
 
Menu Zprávy • Testovací ememeska s mávajícím šéfredaktorem

Dobrá klávesnice a český slovník T9 – pro pohodlné psaní SMS nic víc nepotřebuji. Nokia 7650 zvládá dlouhé zprávy, k textovce si je možné vyžádat doručenku, na displej se vejde celých osm řádků a celá stošedesátiznaková textovka. Přijaté SMS lze třídit do složek, zprávy (i nepřečtené) lze hromadně mazat. Navíc nemusíte smazat kompletně celý obsah složky, ale jednoduše si vyberete, které zprávy mají přijít pryč, a potom je najednou smažete. Práce s textovkami je opravdu svižná. Poslal jsem do telefonu asi sedmdesát SMS, ale žádného zpomalení práce nebo pohybu v seznamu jsem se nedočkal.

  
Do přijatých zpráv se ukládají třeba i soubory MID poslané infraportem • Co všechno lze vytvořit • Testovací textovka

Vestavěný e-mailový prohlížeč budu chválit. Postavil bych ho na stejnou úroveň jako e-mailové programy v kapesních počítačích Pocket PC. Je rychlý, schopný, díky dobré klávesnici a českému slovníku T9 není problém napsat krátký e-mail nebo odpovědět na zprávu.

S prohlížečem se můžete k e-mailovému serveru připojit jak protokolem POP3, tak prostřednictvím IMAP4. V obou případech napřed stáhnete hlavičky a u zpráv, které chcete vidět celé, i tělo. Připojit se můžete klasickými pomalými datovými přenosy, rychlými daty HSCSD anebo použít GPRS. Zejména rychlé HSCSD je pro e-maily často vhodnější, hlavně v případech, kdy potřebujete najednou stáhnout větší množství zpráv.

  
Přijaté e-maily (čeština občas zlobí) • Psaní zprávy se slovníkem T9 • Poslat lze i přílohu

Jaký je kalendář a úkolovník Nokie 7650, jak se s ní WAPuje a jak funguje Java se dozvíte v další části článku.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Speciální položka, Zvláštní zvonění, Malé čidlo, Následující část, Skupina volajících, Zábavná funkce, Wapová stránka, Představený komunikátor, Test, Kreativní nástroj, Splněný úkol