Nokia 7700 - první dojmy z nového komunikátoru

Jedna z posledních novinek finského výrobce směřuje do kategorie komunikátorů. Naši zahraniční kolegové ji měli možnost vyzkoušet, v článku naleznete první postřehy a několik živých fotografií.
Kapitoly článku

Internet a multimédia

V komunikátoru je integrován známý prohlížeč Opera, se kterým můžete prohlížet plnohodnotné HTML stránky včetně flashových animací. Rozlišení displeje 640 x 320 bodů umožní zobrazení téměř celé stránky na šířku, stránka se jinak samozřejmě sama přizpůsobí, tak jak to u Opery v mobilech známe.

Vestavěný digitální fotoaparát je typu VGA, neliší se tedy od zbytku na trhu. Maximální rozlišení fotek může být „pouze“ 640 x 480 bodů, nechybí také možnost nahrávání videa. Prohlížet filmy můžete díky RealPlayeru – ať už z paměti telefonu (25 MB) nebo dodávaných karet MMC (64 MB).

  

Velmi zajímavá je funkce pod názvem „Visual Radio“. Pokud jste častými posluchači rádiových stanic při cestování, systém vás dokáže přes GPRS informovat o frekvenci, dopravních podmínkách, počasí a o dalších zprávách – stejně jako to umí některá autorádia.

  

Pokud cestujete například letadlem, telefon obsahuje speciální profil, kdy vypne všechny funkce, které by mohly nějakým způsobem narušit palubní přístroje, ať už se jedná o rádio, Bluetooth nebo infračervený port. Pokud vlastníte bezdrátová sluchátka, Nokia 7700 podporuje také audio profily pro připojení přes Bluetooth.

Zatím nic moc

Podle vyjádření našich švýcarských kolegů můžeme soudit, že z nového komunikátoru od Nokie nebyli úplně nadšeni. Telefon podle nich není určen pro každodenní používání, široký formát displeje se hodí pouze na prohlížení webu a práci s multimédii. Komunikátor moc nezná uživatelskou přívětivost, některé zdánlivě jednoduché funkce jsou k nalezení až po usilovném hledání. V navigaci je rozhodně co zlepšovat.

Nokia ovšem bude mít ještě několik měsíců na vyladění všech nedostatků a chybiček, hned potom se jí podíváme na zoubek osobně. Sám se na to velmi těším.


K dispozici budou dvě varianty - černá a bílá

Internetové odkazy

  • prezentace na webu Nokie: anglicky (kromě jiného zde je také prostorový model telefonu, kterým můžete otáčet)
  • informace o nové řadě Series 90 pro vývojáře: anglicky (jsou zde odkazy na dokumenty, které si můžete stáhnout a prozkoumat)


Podrobný přehled parametrů

Nokia neudává tolik parametrů, kolik potřebujeme, abychom mohli komunikátor přidat do našeho katalogu. Kompletní zveřejněnou specifikaci proto nabízíme na tomto místě:

síť: GSM 900/1800/1900
rozměry: 134 x 80 x 22 mm
objem: 165 cm3
hmotnost: 183 g

rozlišení displeje: 640 x 320 bodů
počet barev: 65 536
rozlišení displeje při šetřicím módu: 640 x 65 bodů
ovládání: dotykový displej a pero 
klávesnice: pouze softwarová

rozlišení fotoaparátu: 640 x 480 bodů
zoom: 2x digitální
podporované hudební formáty: MP3, AAC, RealAudio 7 and 8, WAV, MIDI, AMR-NB
rádio: vestavěné
vyzváněcí melodie: až čtyřiadvacetihlasé, lze použít formáty MP3, AAC a AMR-NB
podporované grafické formáty: JPEG, GIF, BMP, PNG, animovaný GIF
možnosti editoru obrázků: ořezávání, zvětšování, otáčení, zrcadlení - a vlastní kreslení.

paměť: 20-25 MB, sdílená pro jména, textové a multimediální zprávy, vyzváněcí melodie, obrázky, videoklipy, aplikace
paměťová karta: MMC, v balení standardně 64 MB

aplikace PIM: adresář, kalendář, kalkulačka, peněženka
kancelářské aplikace: textový editor, tabulkový procesor, prohlížeč prezentací
prohlížení internetu: prohlížeč Opera, podpora HTML a xHTML, dohrávatelné zásuvné moduly
mód offline: jsou vypnuty všechny rádiové části, lze používat přehrávač MP3, vestavěné rádio, aplikace pro organizaci času a pokud není v telefonu vložena karta SIM, i Bluetooth (to ale raději neříkejte letuškám)

možnost rozšíření dalšími aplikacemi: Java MIDP 2.0 a Symbian

možnosti spojení: kabelem prostřednictvím konektoru Pop-Port, bezdrátově (zde nevíme, jestli tím Nokie myslí infračervené spojení), prostřednictvím Bluetooth
datové přenosy: EDGE, GPRS (třída 10), E-GPRS (třída 4), HSCSD, CSD, TCP/IP

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Sony Ericsson P800, Finský design, Nov, První způsob, Komunikátor, Usilovné hledání, Palubní přístroj