Nokia 7710: správná nebo slepá cesta? (velký test)

Je to první Nokia s dotykovým displejem – s obrovským displejem. Má megapixelový fotoaparát, používá novou verzi Symbianu a výrobce nelže, když říká, že je multimediální. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.

Ouha, stabilita

Nokia 7710 je bohužel docela pomalé zařízení. Než se aplikace načte do paměti, musíte počkat několik sekund a ani ostatní reakce nejsou okamžité. I když jsem vůči chytrým telefonům a komunikátorům v tomto ohledu hodně tolerantní a například s rychlostí Nokie 9500, na kterou padá silná kritika, nemám problém, u testovaného komunikátoru trochu trpím.

Ani stabilitu nemohu chválit. Nokii 7710 jsem několikrát musel restartovat vyjmutím baterie, protože přestala jakkoli reagovat. Často se to stávalo v internetovém prohlížeči, ale také třeba při prohlížení e-mailů.

Symbian Series 90 je úplně nový operační systém, pro který zatím existuje jen velmi málo aplikací. Spočítáte je na prstech. Zajímavé ale je, že se někdy podaří nainstalovat aplikace určené pro komunikátory Series 80. Na Nokii 7710 jsem takhle například provozoval Agile Messenger pro rychlé posílání zpráv. Na paměťové kartě je několik demoverzí programů a her, které si můžete vyzkoušet.

 
„Varování“ před spuštěním demoverze programu – třikrát a dost •
Agile Messenger ve verzi pro komunikátory 9300/9500 funguje i na 7710

  
Jedna z demoverzí: mobilní průvodce

Nokia 7710 podporuje i Javu a zde jsou výsledky testů jBenchmark. Nic moc...

  • jBenchmark 1.0: 1 107
  • jBenchmark 2.0: 53

V nabídce se najdou i hry:

   
  

Telefonování s výborným zvukem

Nokia 7710 nemá klávesnici a číslo se vytáčí klepáním na tlačítka zobrazená na displeji. Můžete kvůli tomu vytáhnout pero, dají se ale pohodlně použít i prsty. Před tím ale většinou budete muset postupným stisknutím dvou tlačítek odemknout klávesnici a displej. Každé z nich je na jedné straně komunikátoru a jednou rukou to nedokážete. Dívat se musíte i na displej, protože chybí hmatová odezva tlačítek. Při příchozím hovoru stačí stisknout tlačítko na boku telefonu, případně klepnout na displej.

  
Klávesnice v základním stavu • zadávání čísla • panel rychlé volby

  
Vytáčení čísla • průběh hovoru • zmeškaný hovor a příchozí zpráva

Zvuk je nadprůměrně kvalitní, jak přímo ze sluchátka, tak při použití hlasitého handsfree. Do velkého zařízení se totiž vešel velký reproduktor, a je to opravdu znát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opravdu velký reproduktor • mřížky pro zvuk v zadním krytu

Telefonní seznam samozřejmě používá sdílenou paměť, není omezený počtem jmen nebo položek. Výborně se synchronizuje se stolním počítačem, stačí pro to běžná verze PC Suite, není třeba instalovat žádnou další aplikaci. Na kontakty se lze dívat ve dvou pohledech: zjednodušeném, který využijete při telefonování, a kompletním, kdy jsou vidět všechny položky.

Pomalé vyhledávání

Vyhledávání v adresáři mohlo být vyřešeno lépe. Probíhá postupným psaním počátečních znaků jména do políčka, je ale nutné poměrně dlouho čekat, než se databáze vyfiltruje (alespoň v mém případě, kdy mám v adresáři přes pět set kontaktů). Někdy může být rychlejší použít rovnou posuvník, při větších seznamech je ale tento způsob vyhledávání zase už hodně citlivý.

 
Vyhledávání v jednoduchém a „velkém“ adresáři

Výborné je, že si sami můžete nastavit šablonu, ve které se budou kontakty zobrazovat. Budou v ní jen ty položky, které potřebujete, nikoli kompletní struktura databáze. Ke každému kontaktu lze potom navíc individuálně přidávat další pole. Struktura adresáře je velmi rozsáhlá, určitě bude stačit. Ke každému jménu lze přidat i fotografii, která se při hovoru objeví v malém rámečku, a osobní vyzváněcí melodii.

  
Dva detaily jména • šablona kontaktů

Nokia 7710 podporuje i vyzváněcí profily a v nich filtrování podle skupin. Vyzvánění je – opět díky velkému reproduktoru – velmi kvalitní. Vedle souborů MID se čtyřiadvacetihlasou polyfonií lze použít i hudební soubory formátů MP3, AMR, WAV, AAC a RealAudio. Díky speciálnímu profilu lze vypnout vysílací část a zařízení použít jako kapesní počítač.

 
Volba vyzváněcích profilů a jejich nastavení

Pořádný hudební mobil

Když jsem už zmínil podporu hudebních formátů, přejděme rovnou na multimédia a napřed na přehrávač MP3. Hudbu lze poslouchat prostřednictvím dodávaných sluchátek (stereo) i přes hlasitý reproduktor (mono). V obou případech je kvalita velmi slušná. Právě porovnávám stejné skladby na Nokii 7710 a na Apple iPodu se standardními sluchátky (Koss Porta Pro je samozřejmě trochu jiná třída). I když telefon více prosazuje středy a basy tolik neprokreslí, není to rozdíl nebe a dud. Ještě lepší by to samozřejmě bylo, kdyby se k 7710 daly připojit lepší sluchátka, k Pop-Portu je ale zatím nedostanete (až s tímto adaptérem).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní sluchátka

U standardně dodávaných sluchátek si musím postěžovat na materiál přívodních kablíků. Je velmi nepoddajný, stále jsou na něm patrné zlomy po rozmotání klubka, které bylo v krabici. Povrch je navíc rýhovaný a jakmile se kabely obou sluchátek vzájemně dotknou, nebo otřou o oděv, zvukové vlny se přenesou až do ucha. Je to opravdu nepříjemné – jako bych měl v uších stetoskop.

 
Prostředí přehrávače MP3

Do přehrávače je možné z PC nahrát i playlisty, přímo v telefonu se ale vytvářet nedají. MP3 lze poslouchat na pozadí, při hovoru se hudba ztlumí, přehrávání se ale už samo neobnoví, musíte ručně zasáhnout.

Rádio jen napůl

Jednou z nových funkcí v Nokii 7710 bude Visual Radio. Podrobně jsme o něm psali v tomto článku, zde proto jen stručně. U Visual Radia stanice společně a synchronizovaně s běžným FM vysíláním vysílá také grafické informace přes GPRS/EDGE. Na displeji se tak může ukázat, jaká skladba hraje a další podrobnosti, dají se takhle řešit různé ankety a soutěže.

Visual Radio ale žádné české rádio zatím nepodporuje, Nokii 7710 lze proto po připojení sluchátek, která fungují jako anténa, využít jen jako běžný radiopřijímač. Zvuk je v takovém případě o hodně „plechovější“ než u přehrávače MP3. Dvacet stanic lze uložit do paměti a potom rychle volit. Můžete využít i internetovou službu, která stanice do telefonu uloží sama; stačí vyhledat město. Stejně jako MP3, ani rádio se po hovoru automaticky neobnoví.


Bez sluchátek rádio nehraje; ani na hlasitý odposlech • prostředí rádia


V další kapitole dokončím multimediální funkce Nokie 7710 a podívám se na možnosti pro psaní zpráv, ve zvláštní části na e-mailový prohlížeč. Otestoval jsem také, jak si komunikátor rozumí s různými kancelářskými formáty

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Nový úkol, Běžná verze, Boční strana, Elektronická kniha, Malá verze, Základní stránka, Velký reproduktor, Petr Broža, Klávesová zkratka, Cesta, Levý okraj, Tabulkový procesor, Časové rozmezí, Oznámená cena, Staromilec, Slepá cesta, Petr Brož, Nepříjemný zvuk, Velký test