Nokia 7900 Prism: Pythagoras by zajásal (test)

Stylové provedení se samými trojúhelníky, křišťálový OLED displej a spousta vestavěné paměti. Nechte rozhodnout emoce.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 08.jpg Klepněte pro větší obrázek 11.jpg Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 7900 Prism na oficiálních fotografiích ve dvou barevných provedeních: černé a zlaté

Klíčové vlastnosti:

  • rozměry: 112 × 45 × 11 mm, 101 g
  • nekonvenční design plný trojúhelníků
  • uživatelské prostředí Series 40 5th Edition
  • podpora UMTS a EDGE
  • vnitřní paměť 1GB bez možnosti rozšíření
  • výkonný reproduktor
  • Bluetooth 2.0 s profilem A2DP
  • microUSB konektor pro přenos dat, nabíjení i připojení sluchátek
  • kovové jádro, hliníkový zadní kryt
  • OLED displej, rozlišení QVGA, 16,7 milionu barev

Hlavní nedostatky

  • lesklý povrch displeje i celé přední části
  • chybí FM rádio
  • chybí slot pro paměťovou kartu
Nokia 7900 Prism Nokia 7900 Crystal Prism
Stylová dvojčata Nokia 7900 Prism a Crystal Prism jsou stejně vybavená

Stylových telefonů na našem trhu najdeme poměrně velké množství, některé jsou svým designem však doslova unikátní. Právě takto lze označit modely z řady Prism, mezi které patří i model s označením 7900. Než bude během prvního čtvrtletí 2008 uveden do prodeje jeho nástupce Nokia 7900 Crystal Prism, pojďme si představit elegantně tenký mobil klasické konstrukce s nevšední tváří, který si rozumí se sítí třetí generace a nechybí mu ani bohatá výbava.

Nokia_Prism_37.jpg Nokia_Prism_34.jpg Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Protáhlým tvarem i velikostí připomíná telefon elegantní dálkový ovladač

Počítejte do tří

Seznámení se s Nokií 7900 Prism je láskou na první pohled. Alespoň pro stoupence nekonvenčního designu. Ať se na mobil podíváte jakkoli a odkudkoli, vždy budete mít před očima trojúhelníky. Jsou zastoupeny v každém prvku vnější, nesmírně pevné a odolné konstrukce tohoto modelu. Tělo patří mezi ta tenká, o čemž svědčí 11 mm tloušťky přístroje, který je velmi pohodlný v ruce stejně jako v kapse. Netlačí ani kabelce, kde nezabírá příliš mnoho místa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklý povrch ve spojení s trojúhelníkovými tvary navozuje pocit broušeného diamantu

Povrch mobilu tvoří z přední části plasty, na kterých bohužel ulpí každý otisk prstu či tváře. Zadní kryt baterie je pak hliníkový, jeho sejmutí mohou zprvu doprovázet drobné komplikace. Mobil je po obvodu zcela pravoúhlý, pouze ve spodní části jsou hrany zkosené. Přední část zabírá z velké části luxusní QVGA displej disponující 16 milióny barev a technologií OLED, v dostatečném rozlišení QVGA vzhledem k rozměrům. Vizuální dojem je tedy spolu s unikátním designem dokonalý.

Nokia_Prism_38.jpg Nokia_Prism_40.jpg Nokia_Prism_41.jpg Nokia_Prism_45.jpg
Tloušťka dosahuje pouhých 11 mm

Klávesnice je tvořena tlačítky, která jsou nečekaně opět trojúhelníkového tvaru. Ovládání je však překvapivě pohodné a přesné. Navigační klávesa je, jako jeden ze dvou prvků, z lesklého stříbrného materiálu, který z celkově jednolitě černého mobilního telefonu vystupuje. Používání je zcela bezchybné díky vystouplým rohům. Funkční klávesy a klávesy pro přijetí a ukončení hovoru pak vhodně tvarově vyplňují zbylou plochu mezi displejem a numerickou části klávesnice. Podsvícení klávesnice je v duchu temně růžové, která tak ladí s tématem prostředí mobilu i světelnými efekty na horní straně telefonu, které lze naštěstí vypnout. Jejich světelný výkon nepatří mezi skromné, dokáží tak ve tmě pořádně rozzářit místnost a jistě zrovna nešetří energii baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Nokia_Prism_50.jpg
Klávesnice je pohodlná, někomu mohou dělat potíže drobnější tlačítka
Nokia_Prism_64.jpg Nokia_Prism_65.jpg Nokia_Prism_66.jpg Klepněte pro větší obrázek
Různé barvy podsvícení

Po stranách telefonu bychom některé jindy typické ovládací prvky hledali marně. Boční části mobilu jsou tvořeny pouze zmíněným hliníkovým krytem baterie, jedinou výjimku tvoří vrchní část, kde nalezneme jediný vstup do přístroje v podobě microUSB, který je využíván jak pro propojení mobilu k PC přes datový kabel, tak pro nabíjení (přes USB ale i klasicky ze zásuvky). Stejně tak tento univerzální konektor slouží k připojení sluchátek, která jsou součástí balení. Jejich kvalita odpovídá podprůměrnému standardu s mobily tradičně dodávaných ušních pecek.

Zadní část mobilu pokrývá z největší části již zmíněný hliníkový kryt baterie, dále pak čočka 2Mpxvestavěného fotoaparátu s osminásobným digitálním zoomem ve tvaru kosočtverce doplněnou o diodu blesku. Posledním prvkem, který rozbíjí jednotvárnost zadní strany toho stylového kousku z dílny Nokia, je rozměrem malý, ale výkonem velký reproduktor pochopitelně ve tvaru trojúhelníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je zdobený dokonce i pod krytem

Konstrukce telefonu je jak vidno klasická a velice pevná, nevrže a příjemně sedí v ruce. Kovové tělo přístroje však při nízké teplotě okolí až nepříjemně studí do ruky. Při dlouhodobějším používání se však jeho teplota dokáže zvyšit až do druhého extrému tak, že telefonu je při dotyku nepříjemně horký. K takovémuto stavu je však zapotřebí intenzivního používání v podobě minimálně půlhodinového hovoru nebo dlouhodobějšího hraní hry či spuštění nějaké jiné aplikace.

Nokia_Prism_57.jpg Nokia_Prism_58.jpg Klepněte pro větší obrázek
Světelné efekty jsou viditelné i za světla

Témata článku: Nokia, , Nokia 7900 Crystal Prism, Nokia 7900 Prism, Pozitivní dojem, Poloprofesionál, Trojúhelníkový tvar, Velký reproduktor, Hliníkový kryt, Občasný přepalům, Bohatá výbava, Tenký mobil, Protáhlý tvar, Výkonný reproduktor, Opětovné spuštění, Test, Nevšední design, Velký komfort