Nokia 7900 Prism: Pythagoras by zajásal (test)

Stylové provedení se samými trojúhelníky, křišťálový OLED displej a spousta vestavěné paměti. Nechte rozhodnout emoce.
Kapitoly článku

Telefonní funkce žádných větších změn nezaznamenaly. Můžete se tedy těšit na standardní vícepoložkový seznam – každý kontakt může nést své telefonní číslo, e-mailovou adresu nebo třeba datum narození a další. Hodit se budou i skupiny, do níž můžete kontakty roztřídit, přiřadit jim obrázek nebo vyzvánění. Postrádat nebudete ani vyzváněcí profily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Důvěrně známé prostředí Series 40, jen barvy jsou nové

V oblasti zpráv vás Nokia 7900 Prism potěší rozsáhlou nabídkou a velkým komfortem při užívání. Vytvoření nové zprávy začíná výběrem adresáta, samotné psaní je po několika minutách zcela intuitivní. Kromě klasických textových zpráv je možné využít zprávu MMS, zprávu zvukovou nebo zprávu, která dorazí přímo na displej příjemce.

Predikce T9 funguje bezchybně, ale zkracuje odeslané zprávy kvůli diakritice. Naštěstí je možné jako u ostatních Nokií Series 40 zvolit ořez českých znaků před odesláním. Nově příchozí zpráva se při vypnutém displeji zobrazí jako malá obálka, v pohotovostním režimu jako box s informacemi o odesílateli, počtu zpráv a čase přijetí.

Pro práci i legraci

Přestože je jedná o stylový telefon, Nokia 7900 Prism disponuje pracovními funkcemi na velmi dobré úrovni. Navazuje na pokrok, který přinesl už model 7500 Prism, jenž začlenil e-mailového klienta do nabídky telefonu, čímž došlo k nahrazení používání javové aplikace. Zprávy tedy můžete kontrolovat automaticky ve zvoleném intervalu a to u pěti účtů zároveň. S protokoly POP3, IMAP4 a SMTP si testovaný mobil rozumí bez problémů a zvládá i stahování celých e-mailů nebo jen jejich hlavičky, přičemž velikost odeslaných nebo přijatých příloh není nijak omezena.

Kalendář, do kterého uložíte až pět různých typů událostí, úkolovník, kalkulačka, budík (sice pouze jeden, zato s opakovaným buzením) , textové poznámky nebo stopky nechybí a ani tomuto stylovému mobilu. Pro internetové surfaře pak testovaný model nachystal oblíbený internetový prohlížeč Opera mini.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík • kalkulačka • hra sudoku

Mobilní telefon Nokia 7900 Prism dokáže pobavit nejen oko znalce vytříbeného designu, ale i milovníky kvalitní hudby. Reproduktor i přes své minimalistické rozměry nabízí velmi kvalitní poslech. S použitím sluchátek pak hravě nahradí MP3 přehrávače. Grafické prostředí sice není nejoriginálnější, zato však nezapomíná informovat o názvu přehrávané skladby, interpretovi, délce přehrávaného songu a dalším. Samotné ovládání probíhá pomocí směrové klávesy. Songy lze vybírat podle názvy interpreta, alba žánru nebo si prostě nechat přehrát skladby všechny, a to dokonce na pozadí. Při příchozím hovoru se přehrávání pozastaví a po ukončení opět začne hrát. Pro vypnutí je nutné vstoupit do menu a přehrávač vypnout. K dispozici je také funkce ekvalizéru a rozšířeného sterea.

A opět nemohu v dané hudební kategorii udělit plný počet kytiček. Velmi mě zklamal fakt, že jsem v takto propracovaném stylovém mobilu marně hledala FM rádio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • univerzální microUSB konektor

Pro přenos dat či připojení k PC naleznete ve standardní výbavě datový USB kabel. Po připojení přes si vyberete ze tří režimů – rozhodnout se můžete mezi synchronizací (respektive prací s PC Suite), tiskem fotek přes PictBridge nebo režim USB Mass Storage pro přenos souborů.

Pro bezdrátový přenos pak lze využít spolehlivě fungující bluetooth 2.0 nebo GPRS či EDGE třídy 10. Novinkou je pak podpora sítí třetí generace, takže si užijete ještě rychlejší přenos dat, případně videohovory, pokud tedy patříte mezi zákazníky O2.

Rozhodování emocemi

Mobilní telefon Nokia 7900 Prism ve mně zanechal velmi pozitivní dojem. Jeho užívání bylo bezproblémové, komfortní a jeho nevšední design umocnil jeho plnohodnotnou výbavu. Pokud tedy dáváte přednost perfektnímu zpracování a unikátnímu designu před spoustou nejnovějších či vylepšených funkci, nebude vám líto investovat nemalý peníz do toho stylového krasavce, za kterého se rozhodně nebudete muset stydět. Navíc vás bude bavit bohatou výbavou včetně podpory 3G. Nokia 7900 Prism si vás zkrátka získá. A pro koho je její design málo extravagantní, ať si počká na  upravenou verzi 7900 Crystal Prism, která se objeví na našem trhu během prvního čtvrtletí tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7900 je stylový telefon, proto je dodáván se stylovým pouzdrem  

Plusy a mínusy

+ unikátní design
+ OLED displej
+ podpora 3G

- chybějící slot na paměťovou kartu
- absence FM rádia
- horší ovládání pro „velkoprsté“ uživatele

Témata článku: Nokia, , Nokia 7900 Crystal Prism, Nokia 7900 Prism, Výkonný reproduktor, Pozitivní dojem, Velký reproduktor, Občasný přepalům, Test, Opětovné spuštění, Hliníkový kryt, Nevšední design, Trojúhelníkový tvar, Bohatá výbava, Protáhlý tvar, Tenký mobil, Velký komfort, Poloprofesionál