Nokia 8800 Carbon Arte: finská za 30 (test)

Novinka z řady exkluzivních a drahých Nokií se opět může pochlubit špičkovým zpracováním a exkluzivní cenou.

Pokud před sebou uvidíte Nokii, jejíž typové označení začíná dvěma osmičkami, můžete si být jistí, že před sebou máte opravdu drahý telefon. Alespoň ve srovnání s cenami, na které jsme u mobilů běžně zvyklí. Startovací cena v řadě 8800 málokdy začíná pod hranicí 30 000 Kč a můžete si být jistí, že na nějaké postupné zlevňování se tady nehraje. Důležitější je totiž exkluzivita, která novým majitelům zaručuje, že si podobný mobil za pár měsíců nekoupí kdekdo.

Nokia 8800 Nokia 8800 Sirocco Nokia 8800 Sirocco Gold
Původní rod 8800
Nokia 8800 Arte Nokia 8800 Sapphire Arte Nokia 8800 Carbon Arte Nokia 8800 Gold Arte 
Nová generace 8800 Arte

Nokia nám modelů 8800 už dříve ukázala šest a nová Carbon Arte se od nich bohužel mnoho neliší. V recenzi se tedy zaměříme především na věci nové a netradiční. Novinka Carbon Arte nabízí stejné rozměry a hmotnost jako předešlé telefony, neliší se parametry displeje, datové přenosy a fotoaparát jsou také stejné. Přesto je každý z těchto telefonů jedinečný. Při jejich výrobě totiž Nokia použije mimořádně kvalitní materiály a bohaté je také příslušenství, které k telefonu dostanete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální tiskové fotografie

Klíčové vlastnosti:

  • jedinečný design
  • prvotřídní použité materiály
  • velká vestavěná paměť 4 GB
  • bohaté příslušenství

Hlavní nedostatky:

  • vysoká hmotnost
  • chybějící ovládací tlačítka po bocích
  • příliš tmavý displej

Nokia 8800 Carbon Arte
Nokia 8800 Carbon ArteLuxusní model vyrobený z uhlíkového vlákna, titanu, leštěného skla a nerezové oceli, který se kromě materiálů liší od předchozích modelů Arte hlavně 4GB pamětí. Zůstal kvalitní OLED displej, 3MPx fotoaparát s autofocusem a podpora 3G bez HSDPA.rozměry a hmotnost: 109 × 46 × 15 mm, 150 g
displej: 2'', aktivní OLED, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 4 000 MB
baterie: Li-Ion 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus
59 %
(226. místo z 1091)
katalogrecenzeinfo výrobce
cena: 30 380 Kč (koupit)

Jedinečná svými materiály

U Nokie 8800 Carbon Arte představují zdaleka nejdůležitější parametr materiály, ze kterých se telefon skládá. A výrobce na nich rozhodně nešetřil, na obvyklé plasty můžete klidně zapomenout, s něčím podobným nechce mít tato mobilní šlechta nic společného. Použity byly jednak uhlíková vlákna, která na telefonu odhalíte podle tečkovaného vzoru. V tiskových materiálech se dočtete, že na nich nejsou vidět otisky prstů a tuto informaci můžu z praktického testu potvrdit. Uhlíková vlákna ale bohužel nebyla použita na celém telefonu a tak jsou na zbývajících plochách otisky vidět bohužel výborně. Nedoporučuji také dlouho zírat na místa, kde je použit tečkovaný vzor, mohlo by se vám brzo stát, že začnete šilhat. Na vzor se stačí dívat více jak deset sekund a začne vám připadat, že se na něm tečky pohybují (léky ani žádné drogy jsem v průběhu testování nepožíval).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě uhlíkových vláken Nokia použila další zajímavé materiály. Displej se ukrývá za leštěným sklem, další části telefonu zase pokrývá nerezová ocel. Toto vše se pochopitelně muselo podepsat na celkové hmotnosti, která se zastavila na 150 g. Konstrukce telefonu je současně mimořádně pevná, dobrou práci odvádí i vysouvací mechanismus. Tady ale musím současně kritizovat, protože při vysouvání klávesnice není o co zapřít prst a ten klouže po ploše pod displejem i samotném displeji. To je ale neduh celého rodu 8800 Arte, který je konstrukčně totožný. 

Plná krabice dárků

Nokia Carbon Arte rozdává v balení rozhodně zajímavé příslušenství. K telefonu dostanete stříbrnou dokovací stanici, kvalitní leštící hadřík (mnohem tlustější než se k telefonům běžně dodává), který se rozhodně na věčně upatlaný displej hodí, velmi pěkné kožené pouzdro, ze kterého se mobil vytahuje za pomocí pásku a nechybí ani bluetoothové sluchátko. Škoda ale, že není ve stejné barvě jako telefon, působilo by to stylověji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Součástí výbavy pochopitelně musí být i kabel a nabíječka. Obojí má microUSB konektor, což je u nabíječky celkem neobvyklé řešení. Na těle telefonu totiž nenajdete kromě microUSB žádné jiné otvory či tlačítka. V praxi chybí hlavně spoušť pro fotoaparát, jistě by se hodila i  tradiční tlačítka pro úpravu hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jak je na tom telefon s ovládáním? Rozporuplně hodnotím tlačítka pod displejem. Dobře se ovládá čtyřsměrný ovladač včetně středového potvrzování, ale kontextové klávesy a tlačítka pro příjem a ukončení hovoru jsou zcela zarovnána s povrchem a odlišíte je od sebe teprve ve chvíli, kdy se zapne podsvícení. Po hladké ploše, ve které jsou umístěna, navíc dost nepříjemně klouže prst.

Celkem dobře hodnotím alfanumerickou klávesnici. Čtyři řady tlačítek tvoří drobné vlnky, které mají spodní okraj vždy vyvýšený. Kolem klávesnice je dost místa, takže se dobře ovládá horní i spodní řada. Všechna tlačítka, včetně těch ovládacích, mají mléčně bílé podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výbava exkluzivní není

Nokia 8800 Carbon Arte má velmi podobnou výbavu jako její předchůdkyně. Na jednu výrazně pozitivní změnu ale narazíte. Konečně totiž není nutné kritizovat nedostatek paměti. I když ani tento model nenabídne podporu paměťových karet, interní 4 GB jsou myslím dostatečnou náhradou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kritizovat naopak musím displej. U takto drahého telefonu prostě žádám větší velikost než pouze 2". Navíc mi připadalo, že zůstává velmi tmavý i při nastavení nejvyšší úrovně jasu. Pokud poklepete na místo nad displejem, aktivuje se zobrazení hodin. Podobně, pokud telefon otočíte displejem k zemi, ztlumíte příchozí vyzvánění. I tohle už uměli rodoví předchůdci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Žádných změn nedoznal ani fotoaparát. Opět se jedná o 3Mpx snímač s automatickým ostřením, dioda k přisvětlení absentuje. Protože 8800 Carbon Arte rozhodně není zaměřena na fotografování, přikládáme pouze několik ukázkových snímků v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vnitřní prostředí zůstalo věrné Series 40, stejně jako u ostatních exkluzivních modelů ale dostaneme zcela originální motivy i zvuky. Motivů je celkem šest a převažuje na nich tmavá barva. Ona by taky zářivě žlutá nebo zelená nevypadala vzhledem k barvě celého mobilu příliš dobře. Pro představu připojujeme snímky displeje celého prostředí:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 8800 Carbon Arte zůstane výjimečným telefonem, stejně jako celá řada 8800. Bylo by zbytečné zlobit se na ni kvůli průměrné výbavě, na poměr cena/výkon se tentokrát opravdu nehraje. Tento model Arte mohu doporučit kvůli větší paměti, pokud to ale pro vás není rozhodující kritérium výběru, vybírejte pouze podle vzhledu a preferovaných materiálů.

TIP: Více podrobností o funkcích Nokie 8800 Carbon Arte se dočtete v testu starší Nokie 8800 Arte, která je až na upozorňované drobnosti totožná.
 

 

Diskuze (36) Další článek: Garmin Lifetime: navigace s doživotní aktualizací map

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Carbon, Fin, Vysoká hmotnost, Test, Podobný mobil, Šlechta, F +, Luxusní model, ART, Carbon Arte, Vysouvací mechanismus, CAR, Tmavá barva, Car +