Nokia 8800 Sirocco: nejdražší Nokia se nese (test)

Sirocco je v současnosti nejdražší Nokií na trhu. Má safírové sklíčko, lesklé ocelové kryty, v příslušenství kožené pouzdro, dvě baterie, bondovku a Bluetooth handsfree, hadřík na leštění. Její majitel se s druhým vlastníkem jen tak nepotká. Cena totiž překročila hranici 25 tisíc.

Nabídka kontextových kláves může být měněna. Levá slouží pro funkci „Jdi na“ a pravé můžete činnost vybrat. Všem čtyřem směrům hlavního tlačítka lze rovněž přiřadit některou z funkcí nabídky. Hlavní nabídku si můžete nechat zobrazit buď jako klasické velké ikony, anebo ji můžete uspořádat do matice 3 × 3.


Hlavní displej

Prostředí použité v nejdražší Nokii je upravené Series 40 třetí generace. Na malý displej by se nevešel aktivní pohotovostní displej, který poslední S40 začala nabízet apod., takže je model Sirocco o některé funkce ochuzen. Naproti tomu nabízí třináct speciálních témat a vyzváněcí tóny, které v jiném telefonu z výroby nenajdete. Zajímavou vlastností prostředí je barvení bílé na displeji. Její nádech je totiž závislí na barvě vybraného tématu; když zvolíte hnědé, bude bílá maličko dohněda, když červené, bude mít narůžovělý odstín atp.


Hlavní nabídka v matici • přesouvání položek


Zobrazení hlavní nabídky po ikonách

Tisícovka vícepoložkových osob

V paměti telefonu je místo až pro tisíc jmen. Současně lze používat kontakty uložené na kartě SIM i v telefonu. Každému kontaktu je možné přiřadit pět typů telefonních čísel – první zadané bude nastaveno jako výchozí, dodatečně lze ale označení primárního čísla měnit. Dále se zadává e-mailová a webová adresa, poštovní adresa, ID uživatele, obrázek a poznámka, přezdívka, pracovní zařazení a další. Jednotlivých položek je celkem 19. Každému kontaktu lze přiřadit vyzvánění a obrázek, zvlášť ještě i videotón.


Možnosti zobrazení adresáře • tvorba kontaktu • položky kontaktu


Náhled vybraného kontaktu • editace skupiny • vyhledávání postupným psaním

Adresář si můžete nechat zobrazovat jako klasický jmenný seznam, jmenný seznam s čísly a pak také jména spolu s přiřazenými fotografiemi. Celkem jich ke jménům můžete přidat až sto. Každé jméno může být ve více skupinách a skupině lze přiřadit jak vyzvánění, tak obrázek. Fotografie nebudou mít přednost před těmi, které jste přiřadili jednotlivým jménům.


Možnosti změn velikosti písma

Vytváření zpráv není ničím zvláštní. Telefon si poradí s textovými a multimediálními zprávami, stejně tak jako s e-mailem a rychlými zprávami Instant Messaging. Místem pro jejich úschovu je sdílená vnitřní paměť velikosti 128 MB. Textové zprávy mohou mít délku až šesti částí a odpočítávání začíná na prvním znaku. Diakritika slovníku T9 nezkracuje, protože je před odesláním zprávy odstraněna. Zprávy typu MMS nesmějí přesáhnout velikost 300 kB. Vestavěný e-mailový klient si rozumí s protokoly POP3 a SMTP, popřípadě IMAP4.


Ukazatel využití paměti


Editor zpráv • píšeme textovku • možnosti práce se zprávou

I zprávám lze přiřadit zvláštní tóny výstrahy, které v jiných telefonech značky nenajdete. Toto nastavení je samozřejmě součástí profilu.


Úprava vyzvánění

To snad ani nemuselo být

Nejsem si jistý, jestli měl vůbec v novém modelu být fotoaparát zastoupen. Zřejmě ano, aby se na rautech mohly vesele fotit pochybné momentky a posílali se přátelům v multimediálních zprávách. Pak snad. Ovšem pokud si budete chtít fotografii z vestavěného 2 Mpx fotoaparátu vytisknout a zařadit do alba, bude třeba nejprve najít ideální světelné podmínky a pokud možno co nejméně detailní scénu. Jinými slovy patří dvoumegapixel v Siroccu mezi slabý podprůměr své třídy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika vestavěného fotoaparátu

Můžete upravovat vyvážení bíle, kompenzaci expozice jsem nenašel. Přiblížení zoomem je sice naprosto plynulé, ale používá pouze výřezy. Takže nepoužitelné. K dispozici jsou ještě barevné efekty, samospoušť a noční režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky v plném rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom vytváří pouze výřezy

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na focení blízkých objektů to nebude (funkce makro chybí) • text dopadl příšerně

Lze pořizovat videozáznamy ve formátu 3GP a v rozlišení 176 × 144 obrazových bodů. To je nečekaně plynulé, ovšem díky nízkému rozlišení použitelné tak maximálně pro osobní potřebu. Délka videa se zdá být omezena pouze místem ve vnitřní paměti telefonu, zpočátku mi bylo nabídnuta více než jedna hodina záznamu.


V další kapitole: kalendář, multimédia, doplňky, data, závěr

Témata článku: Nokia, , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Barvení, Absence paměťových karet, Zvukový formát, Stolní nabíječka, Speciální téma, Druhá baterie, Webová adresa, Poštovní adresa, Stejný displej, Dobré ovládání, Sirocco, Naprostá nutnost, Vybrané téma, Celý blok, Neustálé čištění, Zbylý model