Nokia 8910: první fotografie pořízené v Česku

Podařilo se nám udělat několik snímků Nokie 8910, která byla představena na GSM konferenci minulý týden. Podívejte se na desítku fotografií a přečtěte si naše krátké zkušenosti.

Mobil mě překvapil svojí hmotností. Jsa zvyklý na lehounkou Nokii 6510 nebo 8210 se mi zdál model 8910 těžší než by odpovídalo jeho velikosti. Na druhou stranu je mobil konečně pořádně cítit v ruce. Obal mobilu je totiž titanový, a i když jde o velmi lehký kov, přece jen o něco těžší než běžný mobilní „bakelit“ bude. Povrch mobilu není hladký jako u „chromovaných“ kolegů Nokie 8810 nebo 8850, ale matný a řekl bych, že i trošku drsný. Dle mého názoru je to výhoda - zatímco na chromu jsou vidět otisky prstů a mobil se za chvíli „ochmatá“, u 8910 se nic takového stát nemůže (samozřejmě i 8910 má chormované kousky, jako klávesnici nebo štítek s nápisem Nokia na zadní straně).

Poznámka: Kromě barvy, kterou vidíte na obrázku, se bude 8910 dodávat i v černé barvě, v níž se mi líbí víc.

Tip: Přečtěte si naše preview, v němž najdete všechny technické parametry mobilu a povídání o funkcích.

 

Velmi zajímavé je otvírání mobilu. Po obou stranách jsou chromovaná tlačítka, po jejichž stisku se mobil rychle vysune ze spodního obalu nahoru; podobně vystřelovala kryt i Nokia 7110 - ať žije styl Matrix. Je to trošku nezvyklé: místo toho, aby kryt vystřelil dolů, vysune se celý mobil vzhůru.

Displej mobilu má stejné rozlišení jako Nokia 8310, nedosahuje tedy jemnosti modelu 6510. Podsvícení je bílomodré, ovšem na svítilnu alá Nokia 8310 nemá; jde však teprve o betaverzi, finální produkt může svítit více. Nelze však říci, že by podsvícení nestačilo, to rozhodně ne.

Tlačítka mobilu jsou klasicky chromovaná a i když velmi hubená, píše se na nich dobře; jsou „měkčí“ než u 8850, takže se lépe mačkají, takže z nich prst určitě otlačený mít nebudete. Ergonomie psaní je ale logicky horší než na takové 6310 nebo 6510 - kryt trochu brání přístupu ke spodní řadě kláves; to je standardní nectnost mobilů se všemi typu krytů klávesnice.

Mobil je sice kvůli obalu trošku tlustší, ale alespoň se drží dobře v ruce. Provedení zdá se kvalitní, a i když se mi zdálo, že se mobil ve vysunutém stavu ve spodním krytu trošku hýbe, šlo o betaverzi, kterou nelze po stránce kvality konstrukce hodnotit. PS. Všimněte si kolejniček na boku po vysunutí krytu - podobné měla i Nokia 7110.

Anténa je schovaná na horní straně mobilu za tmavou plochou z umělé hmoty. Nokia tak vyřešila problém integrované antény v kovovém obalu. Kdy se přidají ostatní?

Zajímavý je i pohled na spodní stranu mobilu. Konektory a mikrofon jsou pevnou součástí spodního krytu, s vlastním mobilem mohou být spojeny třeba již popsanými kolejničkami. Nebo ne?

Nokia 8910 má unikátní konstrukci, a i když není tak nápaditá jako Motorola V.70, líbí se mi. Funkční vybavení je maximální, alespoň pokud porovnáváme se současnými špičkami. Cenu zatím Nokia neuvádí, sám si troufám vzhledem k cílové skupině uživatelů mobilu odhadovat více než dvacet tisíc. Určitě bude dražší než 6510 nebo 8310.

Na závěr prosím omluvte sníženou kvalitu fotografií, které byly pořízeny za ztížených světelných podmínek v terénu.

Diskuze (50) Další článek: Billův útok: chytré telefony Microsoftu v první linii?

Témata článku: Nokia, , Nokia 8310, Nokia 8910, F +, Fotograf, První fotografie, Fotografie pořízené, Pór, Foto