Nokia 9210: informace pro každého

Pro mobilní komunikátor Nokia 9210 vzniká v poslední době stále více nových, užitečných aplikacích. Některé z nich na sobě nesou pomyslnou nálepku Czech Made - stejně jako DataPlus, který je na cesty jako dělaný.

DataPlus - je jednoduše použitelný nástroj pro práci s databázemi na komunikátoru Nokia 9210. Umožní vytvářet a udržovat libovolný typ databázově orientovaných dat, jako je například seznam zákazníků, faktur, ceník zboží, přehled o DKP ve firmě, záznamy o výdajích na cestách nebo seznam CD, videokazet nebo výsledky sportovních zápasů. Ovládání aplikace Data Plus je přehledné a přizpůsobené běžnému uživateli. Abychom programu lépe porozuměli, ukážeme si práci s ním krok za krokem.

Vše na jednom místě

Soubor aplikace Data Plus může obsahovat více tabulek, kde každá tabulka je množinou řádků se stejnou strukturou. To dovoluje mít související tabulky na jednom místě a vyhnout se složitému přepínání do jiného souboru. Navíc Data Plus soubor obsahuje jednu speciální tabulku, která uchovává rozšířené informace o jednotlivých tabulkách v daném souboru - popis jejich obsahu, kategorii, datum vytvoření, atd.

Zobrazení záznamů

Data Plus nabízí dva způsoby zobrazení obsahu tabulky: ve formě seznamu, kdy je každý záznam na jednom řádku a ve stejném okamžiku vidíme více záznamů pod sebou, nebo kartu, která v celoobrazovkovém formuláři zobrazuje jediný záznam. Oba tyto způsoby zobrazení jsou v Data Plus zcela ekvivalentní – můžete provádět stejné operace v obou režimech.

Pokud chcete vidět jen některé záznamy z tabulky, které odpovídají určité podmínce nebo kombinaci podmínek (např. „Město = Praha a současně věk je větší než 30“), filtry v Data Plus jsou přesně tím nástrojem, který vám to umožní. Jednoduše.

Přizpůsobte zobrazení

Užitečnou možností Data Plus jsou pohledy - způsob jak přizpůsobit zobrazení tabulky tomu, co potřebujete vidět. Pohled je kombinace nastavení šířek, pořadí a výběru sloupců tabulky, nastavení filtru a třídění. Mám-li například databázi faktur, mohu si snadno nastavit a jedním tlačítkem se přepínat mezi pohledy ukazujícími vystavené, přijaté, nezaplacené faktury, záznamy vztahujícími se k určitému zákazníkovi, fakturami kde částka přesahu řekněme 100000 Kč atd. Každý z těchto pohledů může být navíc jinak tříděn a zobrazovat jiné položky tabulky, v jiném pořadí sloupců. Nastavování pohledu probíhá v plně interaktivním, vizuální módu.

Jednoduše šipkami vyberete sloupec a pak měníte jeho šířku nebo ho přesunete na jiné místo, skryjete nebo naopak opět zobrazíte. Navíc k obvyklým funkcím Přidat, Upravit a Smazat záznam (Add, Edit, Delete) obsahuje Data Plus další, méně obvyklý příkaz: Kopírovat záznam (Copy record). Ten umožňuje velmi jednoduše vytvořit kopii existujícího záznamu a pak například upravit jen několik položek.

Hledat lze také

Hledání hodnoty v tabulce je asi nejobvyklejší činnost při práci s databází, je proto třeba, aby byla maximálně jednoduchá a komfortní. V Data Plus stačí začít zapisovat požadovanou hodnotu na klávesnici, dialog pro hledání se objeví automaticky a zadaný text už je v něm přednastaven. Hledat můžete ve všech nebo jen ve vybraném poli, ať již je jakéhokoli typu (text, číslo, datum, výběr…). Podmínku hledání lze dále upřesňovat.

Tabulku můžete setřídit podle libovolné položky, vzestupně nebo sestupně.

Návrh tabulky

To, jaké položky bude obsahovat tabulka, si můžeme nastavit sami. Struktura záznamu může být změněna dokonce i v okamžiku, kdy tabulka již záznamy obsahuje. K dispozici je široký výběr typů položek: textová, číselná, datumová, časová, výběr z hodnot, ano/ne (logická), memo (dlouhá poznámka), unikátní identifikátor záznamu. Další atributy položky - jako je maximální délka textu, horní a dolní limit čísel mohou být nastaveny.

Výměna dat s PC

Data Plus nabízí export a import databázového formátu dBase (DBF), který zvládá většina databázových a tabulkových programů na PC a je tedy velmi univerzální prostředkem pro výměnu dat. Další formáty budou doplňovány postupně.

Přehledy

Pro numerické položky tabulky si můžete snadno nechat vypsat minimální, maximální obsaženou hodnotu a také průměr.

Co dále?

Na blízkou i vzdálenější budoucnost se plánují některá vylepšení aplikace Data Plus v oblasti ovládání, dostupných funkcí pro práci s databází, výměny dat a synchronizace, doplnění komunikačních možností atd. Nicméně na stránkách www.2kdevelopment.cz zjistíte víc, protože Data Plus je v současné době k dispozici zdarma.

Váš názor Další článek: Nokia 5510 stihla české Vánoce

Témata článku: Nokia, , , , Pro +, Unikátní identifikátor, Info, Libovolný typ, Použitelný nástroj, Informace, Sportovní zápas