Nokia 9300 na vlastní oči

Nokia včera představila nový komunikátor 9300. Přímo v den světové premiéry jsme si ho mohli okoukat a osahat na tiskové konferenci, která se konala v Praze. Poslyšte tedy, co se urodilo ve finských lesích.
Kapitoly článku
I když jsme ve včerejších článcích neustále psali o novém komunikátoru, model 9300 patří podle Nokie do jiné kategorie. V angličtině ji označuje jako smartest smartphone, tedy nejchytřejší chytrý mobil, a je umístěna mezi běžné chytré mobily se Symbianem a mezi velký komunikátor 9500. Český název profesionální inteligentní telefon už není tak vzletný.

Jenže my asi s Nokií nebudeme v této klasifikaci souhlasit a novinku budeme stále označovat jako komunikátor. Kromě toho, že je funkčně naprosto stejná jako 9500, splňuje i podmínku mobilního zařízení, které vychází spíše z kapesního počítače než z mobilního telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kdy a za kolik?

Nokia 9300 se na českém trhu objeví v prvním čtvrtletí příštího roku, přičemž se tím myslí leden, nikoli jarní měsíce. Navíc – pokud všechno půjde dobře – by se limitované množství mohlo začít prodávat už před letošními Vánocemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia výjimečně prozradila i předpokládanou maloobchodní cenu – 700 eur. Na české koruny to podle mého odhadu bude dělat 23–25 000 Kč, přičemž vyšší model 9500 Communicator by měl být asi o čtyři tisíce korun dražší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V tomto článku nebudu detailně probírat funkce nového komunikátoru. Popsali jsme je už ve včerejších článcích a na včerejší prezentaci navíc nebyly vzorky, které by bylo moc vhodné z tohoto pohledu hodnotit. Napíšu však o všem, co se z Nokie 9300 dalo zjistit při důkladném prohlédnutí a osahání.

Sláva, je menší

Při srovnání s očekávaným komunikátorem 9500, který Nokia představila na jarním veletrhu CeBIT, je nový model 9300 znatelně menší. Dívám se na oba dva telefony a vidím rozdíl přibližně dva centimetry na výšku, necelý centimetr na šířku a viditelně menší je i tloušťka. Zde jsou konkrétní čísla:

  • Nokia 9300: 132 × 51 × 21 mm
  • Nokia 9500: 148 × 57 × 24 mm
Liší se samozřejmě i hmotnost. V tomto kritériu Nokia 9300 vítězí o 55 gramů, přesné hodnoty jsou 167 : 222 g. Když ale novinku vezmete do ruky, asi byste vzhledem k rozměrům očekávali, že bude ještě trochu lehčí. To ale není výtka, v této třídě je hmotnost opravdu vyhovující.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti: s kartou • s Nokií 9500 Communicatorem • s Nokií 6610i

Docela mě zajímalo, jak si nová Nokia bude fyzicky stát ve srovnání se Sony Ericssonem P900. Ten je trochu lehčí (150 g), ale zároveň působí masivnějším dojmem (115 × 57 × 24 mm). Má zkušenost s P900 možná také byla důvodem, proč se mi Nokia 9300 zdála být na svoji velikost těžší než jsem čekal. Má zkrátka větší „hustotu“.

Cihla a cihlička

Nokia 9500 Communicator je cihla – proti tomuto trochu hanlivému označení vzhledu asi nikdo nemůže říct ani slovo. U nové Nokie 9300 ale dostali designéři větší prostor a ačkoli se kvůli konstrukci nemohli vyřádit stejně jako u běžných telefonů, rozhodně se víc snažili.

Nokia 9300 má sice také blízko ke kvádru, ale jako by ho někdo vzal pilníkem. Při pohledu z půdorysu (telefon je pořád zavřený) je pravá hrana prohnutá, při pohledu zboku se klene celá horní plocha. Hrany jsou zakulacené.

Ať zkoumám materiál předního krytu jak chci, nedokážu určit, jestli jde o kov nebo plast. Dojem je každopádně dokonale kovový, ale protože Nokii znám, moc tomu nevěřím. A dobře jsem udělal, protože později, při podsvětlené klávesnici, bylo jasně vidět, jak „kovovým“ plátem prosvítají LED diody. Ale vypadá to dobře. Kolem klávesnice je úzký pruh zdobený jemnými čárkami, zbytek až nahoru tvoří šedá metalíza.

U Nokie 9500 Communicatoru mi hodně vadí excentrické umístění malého displeje, který je posunutý doleva od středové osy. Designéři měli křivé oko i u nového modelu 9300, není to ale už tak výrazné. V pravém horním rohu přední plochy je malé tlačítko vypínače, kterým lze tradičně také měnit vyzváněcí profily. Vedle je naznačené sluchátko.

Klepněte pro větší obrázek

Na zadní plošce jsou dva nepřehlédnutelné klouby, které drží obě části pohromadě. Až těsně na hraně je potom otvor hlasitého reproduktoru. Matně černý štítek na přední ploše ukrývá infraport, na levoboku je konektor Pop-Port a zdířka pro připojení nabíječky. Zezadu vidíme jen štítek, který kryje baterii, a dvě podélné nožky vyložené pryží, aby telefon na stole neklouzal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 9300 používá úplně jiný typ baterie než jsme zatím u Nokií viděli – má čtvercový formát. Ke kartě SIM se dostanete až po vyjmutí akumulátoru, paměťová karta typu MMC (SD bohužel nikoli) je však přístupná i za chodu. To je příjemná změna. Oba komunikátory, 9300 i 9500, se budou dodávat ve třech verzích lišících se právě velikostí paměťové karty: 32 MB, 64 MB a 128 MB. Přidejte k tomu interní paměť 80 MB (u nového modelu) a dostanete hodně slušnou paměťovou kapacitu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt

Klávesnice a displej: pořád jen zvenku

Protože telefonní část Nokie 9300, kterou vidíte v zavřeném stavu, je vlastně mobil řady Series 40, stejné je i rozložení klávesnice. Nad číslicovou částí je červené a zelené sluchátko, nad nimi dvě funkční klávesy. Uprostřed nich najdeme joystick – ale pozor, není to joystick. Bobek uprostřed slouží jen k potvrzování a pohyb do jednotlivých směrů zajišťuje kruh kolem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samotná tlačítka jsou hodně velká, ale ve vzorku, který jsem na včerejší tiskové konferenci uzmul k prozkoumání, se docela kývala. Možná bych také očekával trochu jistější stisk – pocit při prolomení membrány. Není to nejhorší, ale ideál je zkrátka jinde. Podsvětlení klávesnice je rovnoměrné, sekce s číslicovými tlačítka ale oproti funkční části doslova září.

Klepněte pro větší obrázek Číslicová tlačítka mají lepší podsvětlení


V druhé kapitole začnu popisem vnějšího displeje a telefon také poprvé otevřu. Čeká na vás plnohodnotná klávesnice a velký displej

Témata článku: Nokia, Nokia 9300, Nokia 9500, Sony Ericsson P900, Čtvercový formát, Český název, Limitované množství, SAE, Zářící displej, Cihlička, Kovový plát