Nokia 9300i: s recyklací nejdál dojdeš (velký test)

Nokia 9300i je malý komunikátor se Symbianem Series 80. Na rozdíl od předchozího modelu podporuje Wi-Fi. To se hodí, rychle a levně se tak dostanete na internet. I po roce dokáže koncept tohoto zařízení stále hodně nabídnout. Přečtěte si rozsáhlou megarecenzi.

První pochybnosti o klávesnici Nokie 9300i jsem napsal už u prvních dojmů z prototypu předchozího modelu 9300 a úplně jsem se jich nezbavil jsem se jich ani u finálního kusu, který testuji. Nevadí, že tlačítka jsou o něco menší – měří 9 × 7 mm a u většího komunikátoru jsou na délku o milimetr delší. Problém je s pocitem při psaní. Tlačítka totiž nemají téměř žádnou odezvu, stisknete je – a nic. Neozve se cvaknutí, prst nepocítí žádné překonání bariéry; jako byste sahali prstem do měkké hmoty.

V tomto případě hodně pomůže aktivování zvukové odezvy kláves. Můžete zvlášť nastavit zvuk vnější a vnitřní klávesnice, navíc ve dvou hlasitostech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice není výslovně špatná, po stisknutí ale nedostanete žádnou odezvu

Klávesy jsou tmavší než u Nokie 9300, ale opět namačkané těsně vedle sebe. Hmatově se dají odlišit jen úzkou mezerou, která je dělí. Na psaní poslepu rovnou zapomeňte, na klávesnici se musíte dívat. A to i když píšete dvěma palci s komunikátorem v ruce, i v případě psaní na stole více prsty. Stejně ale budete používat většinou jen dva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Čeká verze klávesnice má české rozložení QWERTZ. Některé klávesy, například čárka a tečka, jsou jinde než na počítači, dá se na to ale zvyknout. Zvláštní znaky se píšou přes přeřazovač Chr, pro klávesové zkratky je určena funkční klávesa Ctrl. V horní řadě je osm úzkých tlačítek pro přístup k nejčastěji využívaným aplikacím. Jedno z nich je uživatelsky nastavitelné. Klávesnice opět není podsvětlená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání klávesnic Nokie 9300 (světlá) a 9500 Communicatoru

Joystick Nokie 9300i je stále velmi citlivý. Má osm směrů s možností stisknutí, stačí se jen trochu dotknout a zareaguje. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si na toto chování zvyknul a stále se přitom potýkám s překlepy. Největší problém je při stisknutí tlačítka, kdy před tím kurzor někdy sám přeskočí jinam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily joysticku • ovládací tlačítko u Nokie 9500 Communicatoru

Test rychlosti psaní

Při testu Nokie 9300 jsem provedl stejný test rychlosti psaní jako s Nokií 9500 Communicatorem. Opsal jsem text v rozsahu 1 172 znaků a zjistil, jak dlouho mi to trvalo. Rozdíl kupodivu není tak velký. U komunikátoru s větší klávesnicí jsem psal 6 minut a 41 sekund, rychlost tedy byla 175 znaků za minutu. U menší Nokie 9300 jsem stejný text opisoval 7 minut 9 sekund a dosáhl jsem tedy rychlosti 164 znaky za minutu.

Původně jsem tímto výsledkem chtěl demonstrovat, o kolik je klávesnice 9300(i) horší – a jak je vidět, trochu se to nepovedlo. Při psaní jsem se ale rozhodně víc nadřel. Protože tlačítka mají minimální zdvih, který nedokáže absorbovat sílu tisknutí, po chvíli psaní začnou bolet prsty. Psát se ale na Nokii 9300i dá a opět to je nesrovnatelně rychlejší než při použití pera a dotykového displeje. Plnohodnotnou klávesnici v budoucnu nahradí snad jen rozpoznávání hlasu. 

Klepněte pro větší obrázek
Pryžové špalíky mají komunikátor udržet na stole

Rozdíly se stírají

Nokia 9300i používá operační systém Symbian ve verzi 7.0s a grafické prostředí Series 80. Grafika je modernější než dřív a naprosto stejná jako u obou předchozích modelů. Základním rozcestníkem je Plocha s ikonami: buď jde přímo o odkazy na dokumenty a aplikace, nebo o složky, ve kterých jsou další položky. Taková podúroveň ale může být pouze jedna, ve složce už další složku nelze vytvořit.

Velmi oceňuji funkci, která dovolí přímo na Plochu „připíchnout“ lísteček s poznámkou. Do ní se dá napsat cokoli důležitého a budete to mít hned na očích. Ještě kdyby se k takové poznámce dala rovnou přidat i upomínka.

 Poznámka na Ploše

 
Nastavení programů a složek • v každé aplikaci lze otevřít běžně neviditelnou nabídku

Každá z vestavěných aplikací má na levé straně svislý pruh s informačními ikonkami a vpravo širší sloupec s nápovědou, které funkce jsou přiřazeny klávesám u displeje. Téměř všude ale můžete stisknutím Ctrl+T aktivovat celoobrazovkový režim, kde tyto stavové pruhy zmizí.

Ve všech aplikacích i na ploše lze v několika stupních měnit velikost písma a ikon. Osobně většinou hned volím nejmenší zobrazení, aby se na displej vešlo co nejvíc informací. I na menším displeji Nokie 9300i je toto zobrazení dostatečné, dokonce bych možná ocenil ještě jeden menší stupeň.

  
 Tři stupně velikosti ikon na Ploše


Tématy příští kapitoly jsou rychlost práce, datové možnosti, e-mail a prohlížení webu s Nokií 9300i

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Textový dokument, Klasické rozložení, Černá ploška, Ostatní text, Test, Rozložení qwertz, Složité zařízení, Pohodlné sledování, Velký test, Vnější klávesnice, Externí modem, Mobilní spojení, Stejný test, Celý dokument, Tučné písmo, Velký