Nokia 9300i: s recyklací nejdál dojdeš (velký test)

Nokia 9300i je malý komunikátor se Symbianem Series 80. Na rozdíl od předchozího modelu podporuje Wi-Fi. To se hodí, rychle a levně se tak dostanete na internet. I po roce dokáže koncept tohoto zařízení stále hodně nabídnout. Přečtěte si rozsáhlou megarecenzi.

Stránku je možné zobrazit do celého okna, existuje i speciální volba pro vměstnání obsahu stránky do malého displeje. Prohlížeč podporuje také zobrazení ve více oknech.

 
Stránka v běžném a celoobrazovkovém zobrazení

Komunikátoru však chybí dotykový displej a bylo nutné vyřešit orientaci na stránce. Kurzor se ovládá osmisměrným tlačítkem podobně jako touchpointem na notebooku, stisknutím se provede klepnutí na odkaz. Když se dostanete kurzorem na hranici okna, Nokia pochopí, že asi chcete rolovat. Jinak stačí podržet Chr a stisknout tlačítko ve směru požadovaného posunu stránky. Výhodné je také používat tlačítka se šipkami – posun stránky je v takovém případě rychlejší.

 Záložky v internetovém prohlížeči

Spolupracuje s Microsoft Office

Mobilní zařízení, které se tváří, že je určeno pro práci, musí bezpodmínečně podporovat formáty kancelářského balíku Microsoft Office. Komunikátor jsem nešetřil a otestoval ho na poměrně složitých dokumentech Wordu, Excelu a PowerPointu. Aby to bylo jako ve skutečnosti, testovací soubory jsem si na komunikátor poslal e-mailem.

Nokii jsem vyzkoušel na tiskové zprávě Oskara s masivní grafickou hlavičkou. Do dokumentu jsem navíc přidal tabulku a pár obrázků.

Nokii nejdřív asi dvacet sekund trvá, než dokument překonvertuje do svého interního formátu. Grafická hlavička je pryč a protože na ní bylo bílé písmo, není teď na bílém podkladu vůbec vidět. Ostatní text je ale v pořádku, správně se zachovalo tučné písmo a kurzíva, stejně tak vložené obrázky. Tabulka je ve formě odkazu, klepnutím se otevře do samostatného okna. Dokument je dobře čitelný, tento test komunikátor zvládl.

 
Konverze souboru • dokument Wordu

Nyní vytvořím nový dokument na Nokii 9300i, pošlu ho do počítače a zkusím zobrazit ve velkém Wordu. Oceňuji, že velikost zobrazení mohu v editoru takřka libovolně nastavit, nejsem omezen jen třemi stupni jako v jiných aplikacích. Nepíšu s háčky a čárkami, protože nemám českou verzi komunikátoru, na text ale aplikuji styly (nadpis) a protože se mi nechce psát dlouhý román, větu rozkopíruji pomocí Schránky. Zkouším kurzívu, tučné písmo, jiný font a velikost, přidávám obrázek tabulku a graf. Celý dokument přímo z textového editoru odesílám e-mailem.

 
Tvoříme textový dokument

Na rozdíl od Nokie 9500, kde jsem vytvořené dokumenty nemohl na počítači přečíst, proběhlo nyní otevření v Microsoft Office bez problémů. Formátování zůstalo zachováno, místo tabulky a grafu se ale přenesl pouze obrázek, nikoli editovatelný objekt.

Excel a další

Otvírám tabulku s přehledem a hodnocením komunikátorů. Má několik listů, různé formátování, dlouhé vzorce. Opět musím počkat na konverzi, která si tentokrát vezme asi pět minut; však také soubor má přes 500 kB. Tabulka se nakonec otevřela, ale je vidět, že komunikátor už má dost. Tohle jsem přehnal, nakonec jsem rád, že Nokia úplně nezatuhla a soubor jsem alespoň zavřel.

Zkouším menší dokument, kdy je načítání výrazně rychlejší. Opět mohu libovolně měnit velikost zobrazení, na velký displej se vejde poměrně velká plocha tabulky. Zobrazení je věrné, komunikátor zachoval základní formátování. Při podrobnějším průzkumu ale vidím, že složité vzorce konvertor nahradil hodnotami. Tím ale tabulka samozřejmě ztratila část své hodnoty, je to už jen statický dokument bez vazeb.

S problémy jsem se nesetkal ani při otvírání dokumentu vytvořeného na komunikátoru v Microsoft Excelu na počítači. Na jednom listu byla správně tabulka se vzorci, na druhém listu graf.

 Tabulka vytvořená v komunikátoru

Úspěšný jsem byl i u prezentace v PowerPointu. Komunikátor v pořádku načetl a zobrazil dokument vytvořený na počítači a totéž fungovalo i v opačném směru. V prohlížeči Adobe Reader jsem si prohlédl dokument PDF.

 
Prezentace • Adobe Reader

Práce se kancelářskými formáty je u Nokie 9300i pohodlná. Nejdůležitější dokumenty, které vám někdo pošle třeba e-mailem, si můžete rovnou prohlédnout a navíc i editovat. Své vlastní výtvory potom můžete z komunikátoru rozesílat do světa.

Velmi dobrá synchronizace

Funkce pro organizaci času u komunikátoru také patří mezi nejdůležitější. Základem je synchronizace dat s počítačem. Nokia už pro všechny své nové produkty, ať už se jedná o obyčejné mobily, smartphony nebo teď i komunikátory, používá jednu stejnou verzi programového balíku PC Suite. Takže jsem přišel s 9300i k počítači, spároval ji s ním přes Bluetooth, spustil PC Sync, poprvé nastavil parametry synchronizace a za chvíli jsem měl v komunikátoru všechny kontakty, kompletní kalendář, úkoly a e-maily. Poznámky se bohužel nesynchronizují a nelze také přesně určit mapování jednotlivých položek.

Základem organizace času jsou hodiny a budík. Je opakovaný, vícenásobný, jednotlivá nastavení si můžete pojmenovat.

 
Hodiny a budík


V poslední textové kapitole zhodnotíme organizaci času, funkce pro zábavu a drobnosti, na které jinde nezbylo místo. Dočkáte se zde také hodnocení komunikátoru

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Celý dokument, Pohodlné sledování, Stejný test, Klasické rozložení, Složité zařízení, Tučné písmo, Rozložení qwertz, Velký test, Vnější klávesnice, Velký, Mobilní spojení, Externí modem, Černá ploška, Test, Ostatní text, Textový dokument