Nokia 9300i: s recyklací nejdál dojdeš (velký test)

Nokia 9300i je malý komunikátor se Symbianem Series 80. Na rozdíl od předchozího modelu podporuje Wi-Fi. To se hodí, rychle a levně se tak dostanete na internet. I po roce dokáže koncept tohoto zařízení stále hodně nabídnout. Přečtěte si rozsáhlou megarecenzi.

Následuje kalendář kombinovaný s úkolovníkem. Kalendář je prostě skvělý. Kromě názvu schůzky se synchronizuje i místo, poznámka, upozornění a další důležité údaje. Na data se můžete dívat z různých pohledů, navíc jde o jednu z aplikací, která se docela rychle spouští – stačí stisknout tlačítko a hned vidíte, co vás čeká.

  
  
 
Různé pohledy na kalendář

Stejně dobrý je i adresář: podrobný, rychlý, dá se v něm pohodlně vyhledávat postupným psaním počátečních znaků jména nebo příjmení – záleží na vás. Při vyhledávání se používá diakritika, pro nalezení pana Černého nestačí napsat „Cerny“. U zavřeného komunikátoru to přitom nevadí. V adresáři se opět se synchronizuje všechno, co vás může napadnout, struktura dat je u obou komunikátorů shodná.

 Telefonní seznam

 
Adresář • detail jména

Troška zábavy

Přestože je Nokia 9300i pracovní nástroj, najdeme v ní i pár funkcí, které mají blízko k zábavě. První z nich je MP3 přehrávač, Nokia ale přibalila pouze jednoduchou handsfree s jedním sluchátkem a nemohu ověřit, jestli se dají připojit i stereofonní sluchátka. U 9500 to ale šlo. Kromě MP3 jsou podporovány i další zvukové formáty: AMR, WAV, MIDI, AAC a AWB. Můžete je použít i pro vyzvánění vedle formátu MIDI se čtyřiadvacetihlasou polyfonií.

 Přehrávač hudby

Další věc je video. V komunikátoru je nainstalován RealPlayer, který kromě streamovaného videa zvládne přehrávat také formáty 3GP a MP4. Takže si třeba na paměťovou kartu jednoduše nahrajete film a pustíte si ho na Nokii. Pohodlnému sledování videa ale brání příliš úzký displej.

  
 
Přehrávač videa

A pár zbytků

Nokia 9300i je ve srovnání s mobilními telefony, které běžně testujeme, hodně složité zařízení. Nemohu jít do úplných detailů – vydáváme články, nikoli knihy. Už teď jsem za hranicí rozumného rozsahu a musím být stručný. Procházím proto nabídkou komunikátoru a hledám, o čem jsem ještě nepsal a co si zaslouží alespoň krátkou zmínku.

Správce souborů: neztratíte s ním přehled mezi dokumenty, obrázky a dalšími soubory. Je to jedna z velmi důležitých aplikací.

Správce souborů

Kalkulačka: dělí se na stolní a vědeckou, dokáže víc než podobný nástroj na běžných mobilech.

 
Běžná a vědecká kalkulačka

Obrázky: prohlížeč fotografií a dalších obrázků. Není moc rychlý a na úzkém displeji obrázky nemohou využít celou plochu.

 
 
Prohlížeč obrázků

Záznamník: zkrátka diktafon. Délka záznamu je zřejmě závislá jen na volné paměti (můžete si vybrat paměť v telefonu nebo paměťovou kartu), nahrávka se ukládá ve formátu AMR nebo WAV.

Diktafon

Záloha: aplikace pro zálohování dat na paměťovou kartu, případně pro jejich obnovení.

Modem: pro použití komunikátoru jako externího modemu pro připojení počítače k internetu.

Ovládací panel: nástroj pro nastavení komunikátoru. V mnoha složkách je zde přístup k několika desítkám položek. Zmíním z nich jedinou: Výběr tiskárny HP pro nastavení přímého tisku.

 Ovládací panel

Hlavně nelze zapomínat na to, že komunikátor používá otevřený operační systém Symbian. Můžete do něj proto doinstalovat další aplikace. Zkusil jsem několik programů původně určených pro starší model 9210 a fungovaly. Komunikátor podporuje také Javu J2ME a to hned ve dvou provedeních: MIDP 2.0 a Personal Profile 1.0.


Program pro práci s archivy ZIP

Ještě jsem vlastně vůbec nic nenapsal o ochraně dat v komunikátoru. Nokii lze samozřejmě zamykat kódem, který se aktivuje po určité době nečinnosti. Navíc je zde velmi unikátní funkce pro zamknutí na dálku. Na komunikátor jednoduše pošlete SMS se zvoleným textem a on se zablokuje. Na telefon, ze kterého jste zprávu odeslali, o tom dostanete potvrzení. Jinak samozřejmě můžete obvyklou klávesovou zkratkou zamknout vnější klávesnici.

Velký, menší anebo ten s Wi-Fi?

Při rozhodování mezi velkým 9500 Communicatorem a Nokií 9300 to bylo jednodušší. Podpora Wi-Fi u většího modelu může být důležitá. Ale co teď? Když zapomeneme na fotoaparát, rozhodující vlastností jsou rozměry, hmotnost a pohodlí při psaní. Při hodnocení fyzických vlastností vyhraje Nokia 9300i, protože je mnohem skladnější. Lépe se ale píše na větším komunikátoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý nebo velký?

Nokia 9300i je celkově vynikající zařízení. Nokia dostala do menších rozměrů a hezčího designu stejné funkce a vlastnosti jako má 9500 Communicator. Je to zařízení, které funkčností překonává chytré telefony. I když používám i smartphone se Symbianem Series 60 a docela dlouhou dobu jsem strávil i s UIQ, kdybych si měl vybrat jen jeden produkt, sáhnu rozhodně po komunikátoru.

A kdybych měl vybírat mezi 9300i a 9500 Communicatorem? Vyhrál by ten menší. Začne se prodávat za cenu kolem 19 300 Kč, pokud se obejdete bez Wi-Fi, berte Nokii 9300 za 16 800 Kč. Velká Nokia 9500 Communicator stojí 19 600 Kč.

Podrobné parametry Nokie 9300i najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue

Standardní balení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

  • komunikátor
  • baterie
  • synchronizační stojánek

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • USB kabel

    Klepněte pro větší obrázek
  • osobní handsfree

    Klepněte pro větší obrázek
  • nabíječka
  • paměťová karta MMC 128 MB
  • CD se softwarem a informacemi
  • uživatelské příručky a další dokumentace


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Vnější klávesnice, Černá ploška, Stejný test, Mobilní spojení, Textový dokument, Ostatní text, Velký, Tučné písmo, Složité zařízení, Pohodlné sledování, Klasické rozložení, Celý dokument, Velký test, Externí modem, Test, Rozložení qwertz