Nokia 9300i: s recyklací nejdál dojdeš (velký test)

Nokia 9300i je malý komunikátor se Symbianem Series 80. Na rozdíl od předchozího modelu podporuje Wi-Fi. To se hodí, rychle a levně se tak dostanete na internet. I po roce dokáže koncept tohoto zařízení stále hodně nabídnout. Přečtěte si rozsáhlou megarecenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní rozměry a relativně nízká hmotnost
  • plnohodnotná klávesnice
  • podpora Wi-Fi
  • 80 MB paměti a navíc paměťová karta
  • podpora EDGE a Bluetooth
  • pokročilý e-mailový prohlížeč
  • kancelářské aplikace s podporou nejpoužívanějších formátů
  • pohodlná synchronizace s počítačem
  • velmi dobrý kalendář a adresář
  • kvalitní hlasité handsfree
  • možnost používat T9 na malém displeji

Hlavní nedostatky

  • chybí vibrační vyzvánění
  • klávesnice není tak pohodlná jako na 9500 Communicatoru
  • velmi citlivý joystick
  • někomu může chybět dotykový displej
  • nepodsvětlená klávesnice
  • hodila by se podpora 3G

Nokia 9300i: ve zkratce
cena ještě se neprodává, předběžná 19 400 Kč
hodnocení nehodnoceno
rozměry 132 × 51 × 21 mm
hmotnost 172 g
hlavní displej 98 × 30 mm, 640 × 200 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 230 h (pohotovost), 480 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10),
EDGE (třída 10), Wi-Fi
paměť 80 MB, paměťová karta: MMC
operační systém Symbian 7.0s Series 80
adresář sdílená paměť, vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 24 hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená paměť), MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač
fotoaparát ne
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Už je to rok a půl, kdy byl veřejnosti představen nový komunikátor, útlá Nokia 9300. Do prodeje se dostal přesně před rokem, pár měsíců po sourozenci, Nokii 9500 Communicatoru. Kromě designu a velikosti se tyto dva produkty lišily jen dvěma dalšími vlastnostmi: větší a dražší model 9500 měl navíc digitální fotoaparát a podporoval bezdrátové sítě Wi-Fi.

Nokia 9500 Nokia 9300

Fotoaparát v mobilu je sice dobrá věc, ale můžeme předpokládat, že jeho absence lidem používajícím komunikátory zase tolik nevadí. Podpora Wi-Fi je naopak velká výhoda. Signálem bezdrátových sítí jsou pokryty firmy, hodně lidí má doma vlastní přístupový bod a Wi-Fi je snad v každém hotelu, často ve veřejných budovách i mimo ně. K internetu se tak dá připojit výrazně rychleji než přes GSM, GPRS nebo EDGE, často je to zdarma nebo alespoň levnější.

Nokia proto loni v listopadu představila inovovanou verzi svého komunikátorku: 9300i. Kromě trochu tmavší šedé barvy se liší pouze podporou Wi-Fi, několika nově předinstalovanými programy a pár drobnostmi.

Nokia 9300i

Jinak je stejný

Nokia 9300i je přístroj určený výhradně pro práci. Nepořizujte si ho pro zábavu, ale ani v případě, kdy z něj chcete pouze telefonovat. V obou těchto případech najdete řadu užitečnějších a také levnějších mobilních telefonů. Možná ale potřebujete také organizovat čas, pracovat s e-maily, prohlédnout si web, přečíst a také tvořit dokumenty a tabulky. A nechcete s sebou pořád nosit notebook. V takovém případě bude Nokia 9300i patřit k nástrojům, o kterých byste mohli uvažovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na těchto obrázcích vidíte Nokii 9300i. Od modelu 9300 se liší jen tmavší barvou. 
Ostatní fotografie jsme použili ze starší recenze a je na nich světlejší Nokia 9300

Protože komunikátor je až na Wi-Fi skutečně stejný jako rok starý model 9300, nepsali jsme recenzi znovu od začátku. Za chvíli si můžete přečíst, co můžete čekat od podpory bezdrátových sítí, zmíníme i nové programy, ve zbytku ale vycházíme ze staršího článku. Ten je však upraven; s Nokií 9300 jsme mezi tím získali výrazně větší zkušenosti a za rok se navíc trochu změnila hodnotící kritéria.

Tip: Přečtěte si také recenzi na serveru MobilMania.sk. Na rozdíl od našeho článku byla napsaná od začátku do konce pouze o Nokii 9300i.

Vlastně ještě jeden rozdíl jsme našli: výkonnější baterii. V Nokii 9300i je akumulátor Li-Ion s kapacitou 1 100 mAh, kapacita baterie staršího modelu byla o 130 mAh nižší. Výdrž novinky při střídmém používání odhaduji na tři dny. Může se ale klidně stát, že budete nabíjet denně.

Něco k Wi-Fi

Ani o Wi-Fi se možná nedozvíte nic nového, pokud máte zkušenosti s Nokií 9500 Communicatorem. Nastavení a ovládání je totiž úplně stejné. V Ovládacím panelu najdete položku Bezdrátová síť LAN, kde se zobrazí dostupné sítě a kde k nim lze vytvořit připojení. V jiné aplikaci potom můžete nastavit priority. Komunikátor se třeba napřed zkusí připojit k síti Wi-Fi a teprve potom zkouší další, pomalejší nebo dražší možnosti.

Komunikátor nabízí možnost připojení k přístupovému bodu i síti ad-hoc. Podporuje dokonce rychlejší standard 802.11g. Spojení může být nezabezpečené, k dispozici jsou ale i režimy WEP, 802.1x aWPA/WPA2. U zabezpečení WEP jsem stejně jako dřív stylem pokusu a omylu zkoušel délku klíče (40 bitů nebo 104 bitů) a typ klíče (HEX nebo ASCII). Nejpozději čtvrtým pokusem se ale vždycky trefím.


V následující kapitole dokončíme popis vlastností Wi-Fi, zhodnotíme rozměry a hmotnost komunikátoru. Dozvíte se, jak se s ním telefonuje a jak se pracuje se zprávami

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Stejný test, Černá ploška, Pohodlné sledování, Celý dokument, Test, Složité zařízení, Velký test, Externí modem, Rozložení qwertz, Klasické rozložení, Ostatní text, Mobilní spojení, Velký, Textový dokument, Tučné písmo, Vnější klávesnice