Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Kancelář

Mobilní zařízení, které se tváří, že je určeno pro práci, musí bezpodmínečně podporovat formáty kancelářského balíku Microsoft Office. Komunikátor jsem nešetřil a otestoval ho na poměrně složitých dokumentech Wordu, Excelu a PowerPointu. Aby to bylo jako ve skutečnosti, testovací soubory jsem si na komunikátor poslal e-mailem. 

Textový editor

Nokii jsem vyzkoušel na tiskové zprávě Oskara s masivní grafickou hlavičkou. Do dokumentu, který měl nakonec velikost 255 kB, jsem navíc přidal tabulku a pár obrázků.

Nokii nejdřív asi dvacet sekund trvá, než dokument překonvertuje do svého interního formátu. Grafická hlavička je pryč a protože na ní bylo bílé písmo, není teď na bílém podkladu vůbec vidět. Ostatní text je ale čitelný, i když občas trochu zlobí formátování odstavce – v textu se na několika místech objevily velmi dlouhé mezery mezi slovy. Správně se zachovalo tučné písmo a kurzíva, stejně tak vložené obrázky. Tabulka je ve formě odkazu, klepnutím se otevře do samostatného okna. Dokument je dobře čitelný, tento test komunikátor zvládl.

 
Konverze • dokument Wordu na displeji komunikátoru

 
Tabulka se ukáže v náhledu • klepnutím se zvětší

 Vložený obrázek

Nyní vytvořím nový dokument na Nokii 9500, pošlu ho do počítače a zkusím zobrazit ve velkém Wordu. Oceňuji, že velikost zobrazení mohu v editoru nastavit takřka libovolně, nejsem omezen jen třemi stupni jako v jiných aplikacích. Pochopitelně píšu s háčky a čárkami, na text aplikuji styly (nadpis) a protože se mi nechce psát dlouhý román, větu rozkopíruji pomocí Schránky. Zkouším kurzívu, tučné písmo, jiný font a velikost, přidávám obrázek tabulku a graf. Celý dokument přímo z textového editoru odesílám e-mailem.

Ale co se to děje? Word na PC mi tento soubor odmítá otevřít. Zapomněl jsem totiž použít volbu Uložit jako a v nastavení vybrat formát Microsoft Wordu. Jenže ani to nakonec nepomohlo a i když jsem si s různými možnostmi exportu hrál několik hodin, nedošel jsem k žádnému řešení.

Tabulkový procesor

Otvírám tabulku s přehledem a hodnocením komunikátorů. Má několik listů, různé formátování, dlouhé vzorce. Opět musím počkat na konverzi, která si tentokrát vezme asi pět minut; však také soubor má přes 500 kB. Tabulka se nakonec otevřela, ale je vidět, že komunikátor už má dost. Tohle jsem přehnal, nakonec jsem rád, že Nokia úplně nezatuhla a soubor jsem alespoň zavřel.

Zkouším menší dokument, kdy je načítání výrazně rychlejší. Opět mohu libovolně měnit velikost zobrazení, na velký displej se vejde poměrně velká plocha tabulky. Zobrazení je věrné, komunikátor zachoval základní formátování. Při podrobnějším průzkumu ale vidím, že složité vzorce konvertor nahradil hodnotami. Tím ale tabulka samozřejmě ztratila část své hodnoty, je to už jen statický dokument bez vazeb.


Na velký displej se vejde už poměrně hodně buněk tabulky

Pokus o otevření tabulky s grafem vytvořené v komunikátoru na počítači v Microsoft Excelu opět selhal, i když jsem před tím dokument uložil ve verzi pro Excel.


Ukládání tabulky v jiném formátu

Prezentace

Rovnou jsem vzdal původní záměr poslat do Nokie 9500 dvoumegabajtovou prezentaci z PowerPointu. Zkusil jsem jednodušší a menší soubor, komunikátor ho ale nedokázal otevřít. Poprvé jsem ale byl úspěšný při otvírání dokumentu vytvořeném na Nokii v programu na počítači.


Aplikace pro tvorbu prezentací

Shrnutí: Na Nokii 9500 Communicatoru si prohlédnete dokumenty ve Wordu a Excelu. Soubory vytvořené v komunikátoru se však ani po konverzi nepodařilo přečíst na počítači. Je to zvláštní, protože u staršího komunikátoru tento postup fungoval. Přenos dokumentů mezi komunikátorem a počítačem ale ještě budu zkoumat.

Organizace času

Funkce pro organizaci času u komunikátoru také patří mezi nejdůležitější. Základem je synchronizace dat s počítačem. Potěšilo mne, že Nokia už pro všechny své nové produkty, ať už se jedná o obyčejné mobily, smartphony nebo teď i komunikátor, používá jednu stejnou verzi programového balíku PC Suite. Takže jsem přišel s 9500 k počítači, spároval ji s ním přes Bluetooth, spustil PC Sync, poprvé nastavil parametry synchronizace a za chvíli jsem měl v komunikátoru všechny kontakty, kompletní kalendář, úkoly a e-maily. Poznámky se bohužel nesynchronizují a nelze také přesně určit mapování jednotlivých položek.

Poznámka: přímo v 9500 je potom také aplikace Přesun dat, se kterou lze pohodlně přenést data ze staršího komunikátoru do nového.

Základem organizace jsou hodiny a budík. Je opakovaný, vícenásobný, můžete si ho pojmenovat. Součástí aplikace je i světový čas.

 Hodiny a budík

Následuje kalendář kombinovaný s úkolovníkem. Kalendář je prostě skvělý. Kromě názvu schůzky se synchronizuje i místo, poznámka, upozornění a další důležité údaje. Na data se můžete dívat z různých pohledů, navíc jde o jednu z aplikací, která se velmi rychle spouští – stačí stisknout tlačítko a hned vidíte, co vás čeká.

 
Základní pohled: agenda • detail události

 
Denní pohled • roční pohled

 
Týdenní pohled • týdenní plánovací pohled

 
Výročí • seznam úkolů

Stejně dobrý je i adresář: podrobný, rychlý, dá se v něm pohodlně vyhledávat postupným psaním počátečních znaků jména. Opět se synchronizuje všechno, co vás může napadnout.

 
Adresář kontaktů (vlevo) se liší od adresáře telefonu, využívají ale stejnou databázi

 
Detail jména • vytáčení telefonního čísla

 
Protokol o hovorech je velmi podrobný


Poslední textovou kapitolu začnu popisem multimediálních funkcí (MP3, video). Krátce potom zmíním všechny důležité vlastnosti, o kterých jsem zatím nepsal. A dočkáte se i závěrečného zhodnocení

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Složité zařízení, Obrovská baterie, Plnohodnotný prohlížeč, Externí příslušenství, Kurzorová šipka, Tabulkový procesor, Test, Sériový kabel, Velký, Velký test, Typický uživatel, Kulaté tlačítko, Celý dokument, Doinstalovaná aplikace, Hranatý dojem, Tučné písmo, Otevřená složka, Ostatní text, SIM Toolkit