Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Tlačítka jsou takřka přesně obdélníková, většina z nich má rozměry kolem 10 × 8 mm. Některé klávesy, například mezerník nebo Enter, jsou větší. V pravém spodním rohu je osmisměrné kulaté tlačítko, které slouží pro pohyb v seznamech, v internetovém prohlížeči ovládá kurzorovou šipku. Jeho stisknutím se potvrdí volba. Rozložení tlačítek je až na výjimky standardní; zvykat jsem si musel hlavně na umístění tečky a čárky vlevo od mezerníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail kruhového ovládacího tlačítka

Vedle tří řad tlačítek s písmeny a jedné číselné řady na klávesnici najdeme řadu funkčních tlačítek. Přeřazovač a Caps Lock ovládá psaní velkými písmeny, Ctrl spolu s další klávesou volí funkce, tlačítko Chr opět slouží pro aktivaci funkcí nebo pro psaní speciálních znaků. Vhodnou kombinací lze rychle ovládat Bluetooth, infraport, synchronizaci, podsvětlení displeje, velikost zobrazení apod. Při psaní velkých písmen není nutné přeřazovač držet, počítá se s tím, že následující napsaný znak bude velký.

V horní řadě jsou ještě úzká tlačítka pro rychlou volbu základních aplikací. Mají české popisky – podobně na klávesnici najdeme i písmena ěščř... Levým tlačítkem se dostanete na hlavní displej, potom je zde rychlý přístup k Telefonu, Zprávám, Internetu, Kontaktům, Dokumentům a Kalendáři. Pravé tlačítko je uživatelské, můžete mu nastavit spouštění zvolené aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si českých popisků v dvou horních řadách

Dotykový displej? Zbytečný

Čtyři další tlačítka najdeme ještě na pravé straně displeje. Ten totiž tradičně není dotykový a funkce tlačítek se mění podle aktuální situace. Například u zpráv jsou zde volby Otevřít složku, Psát zprávu a Odejít. Jedna možnost je vždy podtržená, což znamená, že pro její aktivaci stačí stisknout Enter.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka na boku displeje • svítí jen displej, klávesnice není podsvětlená

Uživatelé kapesních počítačů si život bez dotykového displeje nedovedou představit. U nich jiný způsob ovládání opravdu nepřipadá v úvahu, komunikátoru ale dotykový displej chybí méně než by se mohlo zdát. Ovládání perem by v prvé řadě nebylo moc pohodlné. Klepnutím na displej by se celá Nokia zřejmě převrátila, zobrazení je natolik jemné, že by vyžadovalo velmi přesnou ruku, před klepnutím na tlačítko byste museli vzít do ruky pero ... a není to zbytečné, když stačí stisknout jedno tlačítko? Z toho ale vyplývá, že je vhodné naučit se klávesové zkratky. Najdete je v manuálu a potom také v PDF dokumentu na dodávaném cédéčku.


Někdy čtyři tlačítka u displeje nestačí a k nastavení hlasitosti hovoru vede delší cesta

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby Nokia nabídla jak dotykový displej, tak ovládání prostřednictvím klávesnice. Pokud bych si ale měl vybrat jen jednu z těchto možností, volím rozhodně klávesnici. Ovládání je s ní přinejmenším rychlejší. Výjimkou je asi jen internetový prohlížeč, kde se na displeji objeví kurzorová šipka ovládaná kulatým tlačítkem. Tady by se dotykový displej hodil.

Samotný displej je velice kvalitní. Má rozměry 110 × 35 mm a rozlišení 640 × 200 bodů. Když vypočítáme počet bodů na jednotku plochy, ocitne se na špičce vedle telefonů jako je třeba Sony Ericsson S700. Displej zobrazí pětašedesát tisíc barev a je příjemně matný, má sníženou odrazivost. Úroveň podsvětlení lze regulovat v pěti stupních klávesovou zkratkou.

Pozor na hlavu, občas něco spadne

Nokia 9500 Communicator používá operační systém Symbian ve verzi 7.0s a grafické prostředí Series 80. Grafika je modernější, popisu přesných rozdílů bych se ale raději vyhnul. Důvod je jednoduchý: už je to tak dávno, co jsem používal starší model, že si netroufám přímo porovnávat. Prostředí je plně počeštěné.

 
 

Ve všech aplikacích si můžete vybrat mezi třemi stupni zvětšení; zde je ukázka hlavní plochy

Základním rozcestníkem je Plocha s ikonami: buď jde přímo o odkazy na dokumenty a aplikace, nebo o složky, ve kterých jsou další položky. Taková podúroveň ale může být pouze jedna, ve složce už další složku nelze vytvořit. Velmi oceňuji funkci, která dovolí přímo na Plochu „připíchnout“ lísteček s poznámkou. Do ní se dá napsat cokoli důležitého a budete to mít hned na očích.

 
Poznámka na ploše • složka s dalšími zástupci 

Na rychlost práce s komunikátorem si nestěžuji, i když lze najít rozdíly. Některé aplikace se spustí okamžitě, na jiné je třeba čekat. Samostatnou kapitolou je internetový prohlížeč, který stránky vykresluje hodně pomalu – celkově ale na komunikátor není třeba čekat.


U téměř každého programu je nabídka, která se objeví po stisknutí tlačítka

Zato se stabilitou je to horší. Testuji finální telefon s firmwarem V 04.44(01), žádný prototyp a i u běžných operací jsem se za pár dnů asi desetkrát setkal s chybovými hláškami, ukončením aplikací, už jsem musel vytahovat baterii. Problémy jsou hlavně s internetovým prohlížečem, který mi pravidelně padal třeba na stránce s přihlášením do Wi-Fi sítě T-Mobilu.


Hle, error!

Vnitřní paměť Nokie 9500 Communicatoru má kapacitu 80 MB, údaj o paměti RAM Nokia nikde neuvádí. Uživatelské paměti lze samozřejmě pomoci přidáním paměťové karty.


Komunikátor musí umět komunikovat. A právě komunikačním funkcím, práci s e-mailem a internetem je věnovaná celá následující kapitola

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Velký, Tabulkový procesor, Hranatý dojem, Ostatní text, Velký test, Otevřená složka, Doinstalovaná aplikace, Sériový kabel, Externí příslušenství, Kulaté tlačítko, Tučné písmo, Obrovská baterie, Plnohodnotný prohlížeč, Test, Složité zařízení, Kurzorová šipka, Celý dokument, SIM Toolkit, Typický uživatel