Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Multimédia

Přestože je Nokia 9500 pracovní názor, najdeme v ní i pár funkcí, které mají blízko k zábavě. První z nich je MP3 přehrávač. I když v krabici Nokia přibalila pouze jednoduchou handsfree s jedním sluchátkem, k Pop-Portu lze připojit i stereofonní sluchátka dodávaná například k Nokii 6630 (model HDS-3). Kromě MP3 jsou podporovány i další zvukové formáty: AMR, WAV, MIDI, AAC a AWB. Můžete je použít i pro vyzvánění vedle formátu MIDI se čtyřiadvacetihlasou polyfonií.


Přehrávač hudebních souborů

Další věc je video. V komunikátoru je nainstalován RealPlayer, který kromě streamovaného videa zvládne přehrávat také formáty 3GP a MP4. Takže si třeba na paměťovou kartu jednoduše nahrajete film a pustíte si ho na Nokii. Pohodlnému sledování videa ale brání příliš úzký displej.

 
 
Přehrávání videa

A další

Nokia 9500 je ve srovnání s mobilními telefony, které běžně testujeme, hodně složité zařízení. Nemohu jít do úplných detailů, protože bych už asi psal jenom pro sebe a pár věrných čtenářů. Už teď vidím, že jsem za hranicí slušného rozsahu, musím být stručný. Už jen procházím nabídkou a hledám, o čem jsem ještě nepsal a co si zaslouží alespoň krátkou zmínku.

Správce souborů: neztratíte s ním přehled mezi dokumenty, obrázky a dalšími soubory. Je to jedna z velmi důležitých aplikací.

 Správce souborů

Kalkulačka: dělí se na stolní a vědeckou, dokáže víc než podobný nástroj na běžných mobilech.

 
Stolní a vědecká kalkulačka 

Obrázky: prohlížeč fotografií a dalších obrázků. Není moc rychlý a na úzkém displeji obrázky nemohou využít celou plochu.

 
 
Prohlížeč obrázků

Záznamník: zkrátka diktafon. Délka záznamu je zřejmě závislá jen na volné paměti (můžete si vybrat paměť v telefonu nebo paměťovou kartu), nahrávka se ukládá ve formátu AMR nebo WAV.

 Diktafon

Záloha: aplikace pro zálohování dat na paměťovou kartu, případně pro jejich obnovení.

 Zálohování

Přenos dat: program, kterým lze synchronizovat data mezi dvěma telefony, například přes Bluetooth. Nepodařilo se mi ho ale zprovoznit.

Modem: pro použití komunikátoru jako externího modemu pro připojení počítače k internetu.

Ovládací panel: nástroj pro nastavení komunikátoru. V mnoha složkách je zde přístup k několika desítkám položek. Zmíním z nich jedinou: Výběr tiskárny HP pro nastavení přímého tisku.

 
V Ovládacím panelu se komunikátor nastavuje

Hlavně nelze zapomínat na to, že komunikátor používá otevřený operační systém Symbian. Můžete do něj proto doinstalovat další aplikace; některé rovnou najdete na cédéčku. Zkusil jsem několik programů původně určených pro starší model 9210 a fungovaly. Tím ale samozřejmě nelze jednoznačně říct, že kompatibilita je stoprocentní. Komunikátor podporuje také Javu J2ME a to hned ve dvou provedeních: MIDP 2.0 a Personal Profile 1.0.

 
Instalace programu: kam vložit zástupce? • doinstalovaná aplikace se světovým časem

Ještě jsem vlastně vůbec nic nenapsal o ochraně dat v komunikátoru. Nokii lze samozřejmě zamykat kódem, který se aktivuje po určité době nečinnosti. Navíc je zde velmi unikátní funkce pro zamknutí na dálku. Na komunikátor jednoduše SMS se zvoleným textem a on se zamkne. Na telefon, ze kterého jste zprávu odeslali, o tom dostanete potvrzení.

Další až v roce 2008?

Je samozřejmě škoda, že jsme na nový komunikátor museli čekat tak dlouho, ale rozhodnutí, kdy vyjít s novým zařízení, je jen na výrobcích. Nokia 9500 Communicator splnila očekávání, je to vynikající mobilní zařízení, ze kterého budou mít uživatelé, pro které je určeno, určitě radost. Vyzdvihnout chci hlavně komunikační možnosti, ve kterých starší model zaostával a novinka nabízí s výjimkou 3G všechno, co lze dnes mít.

Jaká je konkurence? Když zapomenu na notebooky, nejblíže jsou komunikátory MDA a DataPhone, do boje zasáhne i Sony Ericsson P910. Pro toho, kdo potřebuje pořádnou klávesnici a nechce se spokojit s externím příslušenstvím, je ale Nokia 9500 Communicator nejlepší volba.

Nokia ale chystá konkurenci i do vlastních řad. V prvním čtvrtletí příštího roku se začne prodávat Nokia 9300, komunikátor s líbivějším designem a menšími rozměry. Oproti velké Nokii 9500 mu bude chybět jen Wi-Fi a digitální fotoaparát, bude však levnější.

Standardní balení

  • komunikátor
  • baterie
  • synchronizační stojánek

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • USB kabel
  • osobní handsfree
  • nabíječka
  • paměťová karta (záleží na variantě)
  • CD se softwarem a informacemi
  • uživatelské příručky a další dokumentace

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jsem si vědom toho, že i v tak dlouhém článku jsem řadu věcí nedopatřením, ale třeba i záměrně přehlédl. Pokud by vás zajímalo něco dalšího, napište do diskuse – pokusím se odpovědět.


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní všechny fotografie, z nichž část jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Celý dokument, Doinstalovaná aplikace, Ostatní text, Velký, Obrovská baterie, Kurzorová šipka, Externí příslušenství, Složité zařízení, Kulaté tlačítko, Velký test, Hranatý dojem, Tučné písmo, Sériový kabel, Test, SIM Toolkit, Tabulkový procesor, Otevřená složka, Typický uživatel, Plnohodnotný prohlížeč