Nokia 9500 Communicator: první uživatelské zkušenosti

Nový komunikátor je vážně skvělá mašina. Má sice pár chybiček, ale ty vyváží hned celá řada kladů. V základní výbavě nechybí veškeré komunikační možnosti, manažerské funkce či přehrávač hudby a videa. Přečtěte si zkušenosti Petra Broži, aktivního uživatele staršího komunikátoru.

Oslovujeme, voláme

Na telefonování s komunikátorem se toho moc nezměnilo, asi nejvýraznější změnou je přesunutí reproduktoru nad displej, takže při volání není nutné přístroj otáčet. Oproti Series 40 dokáže komunikátor efektivně vyhledávat jména v seznamu; pokud je totiž kontakt uložen jako Janda Pavel, najde ho, i když zadáte „pav“. To samé funguje „uvnitř“, až na to, že vnější aplikace nerozlišuje písmena s diakritikou. Pokud zadáte „ce“, najdete se jak Čech, tak Cenková. Uvnitř se naopak diakritika rozlišuje a na dotaz „ce“ je nalezena pouze Cenková.

  
Adresář telefonu a detail záznamu

Kvalita reproduktoru komunikátoru je docela bídná, zvuk trochu chraptí, což není právě příjemné. Ocenil bych také jednoduší možnost korigovat hlasitost hovoru, třeba postranními tlačítky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko je nad displejem, jako u běžných mobilů

Poznámka: Oproti mobilům Series 40 se kontakty z Outlooku synchronizují správně, tedy příjmení a jméno. Důvod je prostý, komunikátor používá samostatnou položku pro jméno a samostatnou pro příjmení, takže lze pak měnit i řazení. Series 40 má pro obě části jména položku jen jednu a Outlook to do ní zkrátka „nastrká“ špatně.

Velká holka

Při volání si budete muset zvyknout na to, že komunikátor není žádný prcek, takže při delším hovoru se docela pronese. Buď použijete bondovku, nebo hlasité handsfree, které aktivujete pouhým otevřením. Handsfree je skutečně hlasité a ani v autě ho nepřehluší aerodynamický svist. Kvůli větší hmotnosti přístroje používám hlasité hansfree i při práci, u stolu; přijmu hovor, otevřu přístroj a je to. Vážně praktické a rychlé. K telefonování ještě poznamenám, že vnější klávesnice není příliš praktická, má dost velká tlačítka, navíc jsem se kvůli trošku zvláštnímu tvaru tlačítek středového sloupce občas uklepl. Klávesnice i displej má lesklý povrch, takže se velmi upatlá; zejména displej jsem musel neustále čistit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oproti běžným mobilům se Nokia 9500 docela se pronese

Když jsem už nakousnul velikost, dodám, že 9500 není o mnoho menší než 9210, na výšku má jen o centimetr méně a hmotnost klesla o nějakých dvacet gramů. Výhodou je integrace antény, která se u 9210i občas v kapse nebo batohu „odchlípla“. Celkově se konstrukce nijak nezměnila, komunikátor není možné otevřít do zcela rovné polohy, kdy by část s displejem byla „zapřená“ o stůl – někdy by se mi to hodilo. Při otvírání nic nevrže, alespoň zatím. Výhodou novinky je také umístění karty MMC, kterou lze vyjmout, aniž by bylo nutné komunikátor vypnout vyjmutím baterie. Zadní kryt je rozměrný, ale stejně jako otvírací kloub nevrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detail kloubu a slot pro maměťovou kartu

Nevibruje!

Poněkud mi ale u nového komunikátoru chyběly vibrace. Je fajn, že si můžete nastavit MP3 jako zvonění, ale bez vibrací je to jen poloviční vylepšení. Sedím v autobuse, vypnu zvonění, abych nerušil ostatní – jenže za dvě hodiny, co jsem byl na cestě, jsem měl tři zmeškané hovory. Zkrátka jsem neuvědomil, že v profilu Tichý je sice vypnut zvuk, ale vibrování jaksi chybí.

Ještě dodám, že měnit profily je možné i v zavřeném stavu, a to klasicky – stisknete tlačítko pro vypnutí a z nabídky vyberete profil. Nastavit se ale dají jen v otevřeném režimu. V seznamu je i profil Offline, který vypne vysílací část komunikátoru. Má tedy stejnou funkci jako vypnutí tlačítkem – funkce kapesního počítače nadále poběží.

Stejná grafika, stejné funkce

Vzhledem k tomu, že mezi uvedením 9210i a 9500 uplynulo hodně vody, očekával jsem, že se kromě přidání nových funkcí změní také prostředí operačního systému. Na jednu stranu mne zklamalo, že Nokia neprojevila žádnou dávku invence, na druhou stranu jsem docela rád, že nemusím měnit dosavadní zvyky. Prostředí, ač je základem nový sedmičkový Symbian, je v podstatě stejné, a to jak funkčně, tak graficky. Základem je plocha, na které je vytvořeno „z výroby“ několik složek; v nich se skrývají základní funkce jako přehrávač hudby, textový editor, tabulkový editor, internetový prohlížeč apod. Nově nainstalovaný program můžete přidat jak do existující složky, tak do nové.

 
 

Ukázka hlavní plochy; můžete vybrat mezi třemi stupni zvětšení, i ve všech aplikacích

Na pozadí plochy a složek můžete mít obrázek, měnit lze i celé grafické pojetí systému – témata. V horní části klávesnice se nachází několik tlačítkem rychlé volby, které přepínají mezi hlavními funkcemi jako telefon, zprávy či internet. Líbí se mi zejména tlačítko Vlastní, kterému lze přiřadit libovolnou funkci, já zde používám Správce souborů. Po levé straně je zobrazen aktuální stav baterie, signálu a čas, případně další ikony symbolizující zapnutí bezdrátové komunikace, nastaveného budíku apod. Vpravo jsou pak volby, které jsou aktuálně přiřazeny čtyřem kontextovým tlačítkům.

Parádní e-mail

Pokud jde o možnosti komunikátoru pro práci, je v základu téměř vše, co je potřeba. Základem je internet, který jsem už popsal výše, e-mail a kalendář. Pro e-mailovému klientu nemohu říct jediného křivého slova, oproti 9210i nedoznal žádných změn, nebyly totiž potřeba. Jedna aplikace sdružuje práci s e-maily, faxy, textovkami i MMS. Komunikátor si poradí jak s POP3 tak IMAP4, nemá problém s češtinou v těle zprávy ani v jejím názvu, bezproblémová je práce s přílohami. Stahovat můžete rovnou celé zprávy, případně jen hlavičky a pak se rozhodnout, co půjde do komunikátoru a co ne. Lze rovněž omezit i velikost stahovaných e-mailů. Díky GPRS (EDGE) je práce s mailem daleko pohodlnější než s vytáčeným spojením. Jen mi trochu chybí možnost přímého napojení na server Microsoft Exchange.

 
Základní nabídka zpráv • otevřená složka s vybraným e-mailovým účtem

Velkou výhodou komunikátoru je možnost odpovídat na e-maily – díky velké klávesnici. Právě to může být důvodem, proč si pořídit 9500 a ne komunikátor kategorie MDA. Ty jsou totiž určené spíše k prohlížení, tedy pasivnímu užívání; psát zprávu pomocí rozpoznávání písma není nijak pohodlné, zvlášť, pokud jde o delší elaborát. Klávesnici u e-mailu zkrátka oceňuji více než u jakékoliv jiné aplikace včetně textového editoru. Přiznám se, že za celou dobu, co jsem komunikátor používal, jsem na něm nenapsal žádný velký text. Začal jsem s tímto článkem, napsal pár odstavců a raději jsem to celé dopsal na počítači. Ačkoli je klávesnice dobrá, na dlouhé textíky není. Ale dokážu si představit, že ji používám ve škole na psaní poznámek místo, abych vytahoval z tašky notebook.

 
Textový e-mail v zobrazení na celý displej • e-mail ve formátu HTML


V poslední kapitole se podíváme, jak si komunikátor poradá s běžnými doukmenty, zkontrolujeme výdrž a nebude chybět závěrečné hodnocení.

Témata článku: Nokia, Nokia 9500, Světélko, Vnější klávesnice, Pomalý internet, Velký text, Černá obrazovka, Nízký počet, Stejná grafika, Zkušenost, Holka, První uživatel