Nokia a Sony Ericsson budou posílat multimediální zprávy MMS

V dnešní době patří mezi nejoblíbenější mobilní služby posílání krátkých textových zpráv. Zřejmě nebudeme ani tak dlouho čekat na to, až se ve světě odešle miliarda textovek denně.

Není to nijak nereálné, jak jsme psali v tomto článku. Není ale 160 znaků vyhrazených na jednu textovku trochu málo? A navíc, kdo by nechtěl ozvláštnit svou textovku třeba obrázkem nebo melodií…

Obyčejná textovka už nebude stačit

Nad omezeným rozsahem textovky si zřejmě častokrát posteskne každý. V sítích GSM se ale pravděpodobně žádné úpravy standardu nedočkáme, a tak budou klasické textovky pořád stejně dlouhé.

Existují sice přístroje, které umožňují poslat delší textovky (třeba nejnovější Nokie řady 33xx), ale ty jsou při odesílání rozděleny a platíte za každou zvlášť. Jiné, typicky třena Sony CMD-J5/6, umí sice poslat pouze stošedesátiznakovou textovku, dokážou k ní však přiložit i obrázek a vyzvánění. Vypadá to ale, že se blýská na lepší časy…

Slovo do pranice totiž vyslovily firmy Nokia a nově vzniklá Sony Ericsson Mobile. Ti totiž vidí budoucnost mobilní komunikace v multimediálních zprávách nové generace a proto spojili svoje síly k vytvoření nových přístrojů, které budou schopné komunikovat nejen mezi mobily stejného typu, ale i mezi různými značkami. Právě pracují na systému, který bude pracovat s množstvím nejrůznějších mobilů bez jakýchkoliv komplikací. Sdělovacím prostředkem mezi těmito přístroji by se pak měly stát textovky nové generace – MMS, neboli multimediální zprávy.

Co je to MMS?

Jak jsme již psali dříve, možnosti zpráv MMS jsou opravdu široké. Nejenže pošlete velmi dlouhý text, ale můžete k němu připojit i obrázky, videa nebo zvuky. Jen je třeba vytvořit vhodné přístroje a optimalizovat mobilní sítě pro vyšší přenosové rychlosti.

Nokia a Sony Ericsson Mobile jsou přesvědčeni, že MMS budou následovat masivní úspěch klasických SMS a stanou se novou nejoblíbenější službou. V běžném provozu by se měly MMS objevit podle slov vedení Nokie snad už příští rok. Zda se skutečně objeví, zůstává však velkou otázkou…

Jeden společný jazyk pro všechny

Snahou všech výrobců by se do budoucna měla stát taková zařízení, která budou pracovat na společném programovém základu. Mobilní prostor by tak měly být schopny ovládnout všechna zařízení, která pracují mezi rozlišným bezdrátovými sítěmi, ale mohou spolu bez problémů komunikovat vzájemně.

Předchozími úkoly výrobců mobilních přístrojů bylo zavedení technologií WAP a Bluetooth. O WAPu bylo řečeno více než dost a názory na něj jsou sice smíšené, přesto však všeobecně převládá názor, že nesplnil to, co se od něj očekávalo. Bluetooth se zatím teprve „rozjíždí“, ale nutno říct, že s ním většina výrobců mobilů do budoucna počítá a snad dopadne dobře.

Multimediálním zprávám MMS ale přikládáme větší budoucnost. Proč? Zamysleme se nad prostým faktem. Nejprodávanějšími mobily v České republice jsou Nokie. Proč to tak asi je? Jako jeden z faktorů přesvědčuje jistě možnost posílání log, obrázkových textovek a melodií. Zprávy MMS nabídnou tuto a ještě další možnosti většině uživatelů ostatních mobilů a kromě oblíbenosti této služby to možná bude znamenat také zajímavější čísla prodeje různých značek mobilů nejen u nás.

Do roka a do dne?

Standard MMS byl sice navržen pro sítě třetí generace, ale dá se teoreticky využít i pomocí GPRS přenosů či přes WAP v sítích GSM. Testování služby by mělo být hotové podle obou společností v nejbližších měsících a pokud se opravdu do roka objeví použitelná služba, máme se na co těšit.

 

Diskuze (10) Další článek: Život bez mobilů? Nemožné?!

Témata článku: Ericsson, Nokia, Sony, Sony Ericsson, , , Posila, MMS, Zprávy, Eri, Obyčejná textovka, Masivní úspěch, Son, Prostý fakt, Multi