Nokia Asha 302: levné manažerské psaní [recenze]

Výkonný model s mechanickou QWERTZ klávesnicí, Wi-Fi, ovšem bez operačního systému. To je nová Nokia Asha 302.
Kapitoly článku

Primárnímu znaku je vyhrazen levý spodní roh, sekundárnímu pak pravý horní. Ty lze napsat buď pomocí přepínače, nebo podržením příslušné klávesy. Diakritická znaménka dostanete nad znak i stiskem klávesy vedle mezerníku a poté příslušného znaku. Funguje to podobně jako na počítači. Pokud editujete napsaný text, oceníte i další funkci – pomocí Shiftu a navigační klávesy text označíte a přes dvojhmat Ctrl+C a Ctrl+V vložíte do textu na jiné místo. Jako pozitivum/negativum budete hodnotit rozložení, Nokia totiž jako jeden z mála výrobců plně lokalizuje i rozložení, Asha tak nese QWERTZ (nikoliv u telefonů častější QWERTY).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veškeré konektory nalezneme na vrchní hraně telefonu

Přestože je Asha již několikátým modelem Nokie s podobnou konstrukcí a leckdo by mohl nabýt dojmu, že jej výrobce již dotáhl k dokonalosti, zde tomu tak není. Jednotlivé klávesy jsou poměrně tuhé a jejich odezva není příliš výrazná. To, že jste některou z kláves stiskli správně, někdy poznáte jen podle provedené operace na displeji (napsaného znaku). Hmatově neucítíte a ani neuslyšíte žádné cvaknutí nebo lupnutí. Stává se to spíše zřídka.

Mezerník je z neznámého důvodu dvoupolohový, mezeru napíše už při prvním stisku, klávesu jde ale ještě domáčknout. Ne vždy padne klávesnice hned do ruky a je potřeba si na ni zvyknout. Většinou se ale jedná o několik hodin, maximálně dnů, u Nokie 302 si nejste stoprocentně jistí ani po týdnu.

Svižně na 1 GHz

Displej nabízí rozlišení 320 × 240 bodů na úhlopříčce 2,4". To je u Nokie poměrně běžná kombinace (u telefonů s tímto konstrukčním řešením), viděli jsme ale i displeje jemnější, např. model E6 disponuje čtyřnásobkem bodů. Při mírném natočení do libovolné strany lze rozpoznat posun v barevném podání, ten se ale dál již nemění až do úhlu, ze kterého sotva můžete něco na displeji přečíst. Toto chování nijak zásadně neomezuje, pokud s ním počítáte. Rozhodně se nejedná o situaci, kdy stačí telefonem pohnout sotva o milimetr a už mění barvy, jak tomu někdy bývá u levných neznačkových výrobků asijských producentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení velikosti písma, výběr barvy textu

Prostředí telefonu je svižné, mimo jiné i díky 1GHz procesoru, Asha reaguje promptně a bez zaváhání. Jedinou výjimkou je prostředí fotoaparátu, které naopak svou rychlostí připomíná rozehřátý asfalt. Fotoaparát nastavte jednou, a pokud to nebude nezbytně nutné, jenom cvakejte snímky, jinak v jeho prostředí zešedivíte. Pomalé nejsou reakce (telefon reaguje ihned), nýbrž zdlouhavé animace nabídky fotoaparátu.

Známé prostředí

Pokud jste někdy pracovali s Nokií, na prostředí modelu Asha 302 si zvyknete velmi rychle. V telefonu nehledejte Symbian ani žádný jiný z moderních mobilních operačních systémů, Asha používá systém Series S40. Výrobce se nezapomněl pochlubit procesorem s taktem 1 GHz, díky kterému na telefon opravdu nemusíte čekat.

Ve výčtu parametrů potěší (na hloupý telefon) úložiště o velikosti 150 MB, které bohatě postačí na veškeré tapety, motivy, vyzváněcí tóny i aplikace. Paměťová karta (kterou ovšem musíte dokoupit) pak může sloužit jen pro vaše data. V oblasti mobilního připojení nejste odkázáni jen na pomalé GPRS/EDGE, v místě s příslušným pokrytím se můžete těšit na HSUPA s rychlostí až 5,76 Mb/s a HSDPA s rychlostí až 14,4 Mb/s. Telefon disponuje i modulem WiFi, který lze elegantně spravovat přímo z pohotovostní obrazovky podržením mezerníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS s nastaveným malým, normálním a velkým písmem

Balení telefonu je poměrně střídmé, kromě telefonu obsahuje jenom nabíječku, několik manuálů a sluchátka. Ta svou kvalitou spadají do běžného průměru, pokud máte kvalitnější, ta originální ani nevybalujte. Paměťovou kartu ani microUSB kabel v krabičce nehledejte, vyžádají si další investici. Po připojení k počítači můžete spravovat obsah telefonu pomocí balíku Nokia Suite, telefon zvládá i režim Mass Storage. Rychlosti přenosu dat se pohybovaly kolem 6,5 MB/s při zápisu a 8,5 MB/s při čtení u 4GB microSDHC karty (Class 4). Připojení sluchátek vyžaduje rádio, které si poradí s RDS, může hrát na pozadí a jako výstup můžete použít i hlasitý reproduktor (sluchátka plní funkci antény).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Praktické funkce • Nastavení e-mailu • Zobrazení kalendáře

Asha disponuje (jako jiné Nokie v podobné cenové hladině) opravdu širokými možnostmi nastavení. I zde najdeme detailní vyzváněcí profily, vizuálně si můžete přizpůsobit prostředí telefonu použitím barevných motivů, pozadí, změnit barvu písma, přeskládat hlavní nabídku, zobrazit ji jako ikony či seznam, nejpoužívanější funkce namapovat jako rychlé volby atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail kontaktu • Nastavení vyzváněcího profilu • Dostupné místo v telefonu

V některých materiálech se dočtete, že Asha zvládá komunikaci s Exchange. Na stránce se specifikací se tím Nokia ale už nijak nechlubí, v návodu o tom nenajdete ani čárku a telefon samotný se k tomu také nemá. Vysvětlení je prosté. S Exchange účtem se u Asha 302 (ale i dotykové sestry Asha 303) počítá, jen se tam potřebné ovladače Nokii nepodařilo nahrát ještě před začátkem prodeje. Výrobce však slibuje, že během dubna se na Nokia Store objeví bezplatná aplikace určená pro telefony Asha 302 a 303, která zajistí plnou synchronizaci s Exchange účtem.

Zatím si v nastavení e-mailu můžete vybrat z několika přednastavených poskytovatelů (Ovi, Yahoo, Gmail, Hotmail, Centrum, Seznam), případně použít vlastní nastavení, všude ale nabízí jen POP3 nebo IMAP. Pokud vám někdo pošle e-mailem přílohu, neradujte se předčasně. Sice ji bez problému stáhnete do telefonu, dokumenty Office, PDF ani archívy ale Asha neotevře, tyto typy souborů jsou jí cizí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chybová hláška při pokusu o otevření dokumentu • Výběr bezdrátového modulu při připojení • Internetový prohlížeč

Fotoaparát na zádech telefonu nedisponuje bleskem, obrázky 3,2megapixelového snímače se řadí spíše mezi podprůměrné. Chybí jim detaily, barvy by mohly být živější, při bližším pohledu vás bude rušit i šum patrný snad na každé fotce. Pokud k tomu přičtete hlemýždí prostředí telefonu (i když s nadprůměrnými možnostmi nastavení), budete snímač využívat spíše sporadicky.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozporuplný výsledek

Nokii se u modelu Asha řada věcí povedla, telefon je svižný, reaguje okamžitě, nabídne rychlá data, WiFi, kartu (byť dokoupenou) můžete rozumně používat jako flash disk, vnitřní 150MB paměť by mu mohl leckterý konkurent závidět. Je ale škoda, že klíčová vlastnost v podobě QWERTZ klávesnice podává spíše průměrný výkon. Kovový kryt baterie je v oficiálních videích Nokie vyzdvihován jako designová specialita, svým akustickým projevem vás ale dokáže dostatečně rozladit. Slabší fotoaparát a absence datového kabelu či paměťové karty se dá vzhledem k ceně odpustit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Asha 302 a obsah balení: pouze nabíječka a základní pecková sluchátka

Asha se prodává nad hranicí 2 800 korun. Telefon s touto konstrukcí budou volit zejména pisálci, u kterých je psaní zpráv či e-mailů na denním pořádku. Tuto cílovou skupinu ale telefon příliš nenadchne. Pokud se mezi ně řadíte, zvolte takový model, který má klávesnici dotaženou na 100% a její vývoj neustrnul, jako u Nokie 302, na půli cesty.

Témata článku: Nokia, , Nokia Asha 302, Nokia Asha 303, Bezplatná aplikace, Manažer, Funkční klávesa, Nokia Series, Nokia Asha, Klíčová vlastnost, Psaní, Chybová hláška, Dostupné místo, Man, Průměrný výkon, Svižná odezva, Asha, Akustický projev, Půldruhý rok