Nokia Asha 308 a 309: levné zlato a stříbro [recenze]

Nokia sice řadí dotykové modely Asha mezi smartphony, pro nás jsou to ale stále levné dotykáče. Jak se povedla dvojice 308 a 309?
Kapitoly článku

Nokia letos v září představila lehce vylepšené nástupce telefonů Asha 305 a 306 – dvojici modelů Asha 308 a 309. Rozdíl mezi těmito dvěma generacemi není na první pohled skoro znát. Kromě mírně modifikovaného designu finský výrobce upgradoval jednak displeje obou telefonů z rezistivních na kapacitní, zvýšil rychlost procesoru a obohatil vnitřní uživatelskou paměť. Cenovka obou novinek narostla zhruba o 600 Kč na 2 600 Kč. Zda stojí za to připlatit si za mírně lepší výbavu, zjistíme v naší recenzi. Opět bude řeč o obou modelech Asha 308 a 309 zároveň, jsou totiž naprosto identické, až na přítomnost funkce dualSIM u 308, resp. modulu Wi-Fi u 309.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Asha 308 pro dvě SIM na oficiálních produktových snímcích
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Asha 309 s Wi-Fi na oficiálních produktových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • 3" kapacitní displej
  • 800MHz procesor, 64 MB RAM
  • Asha 308 je dualSIM, Asha 309 má Wi-Fi, jinak shodné
  • výdrž baterie 3 až 4 dny

Hlavní nedostatky:

  • snadno se umaže
  • levněji působící design
  • možnost instalovat pouze Java aplikace
  • jen minimum odlišností od modelů Asha 305, 306 a 311

Nokia Asha 308
rozměry a hmotnost: 110 × 54 × 13,0 mm, 104 g
displej: 3,0", kapacitní TFT LCD, 240 × 400, 155 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth 3
paměť: 20 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 110 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Nokia Series 40 Developer Platform 2.0
fotoaparát: 2MPx, video (176 × 144)
16 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nokia Asha 309
rozměry a hmotnost: 110 × 54 × 13,0 mm, 102 g
displej: 3,0", kapacitní TFT LCD, 240 × 400, 155 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3
paměť: 20 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 110 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Nokia Series 40 Developer Platform 2.0
fotoaparát: 2MPx, video (176 × 144)
15 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Stříbrná a zlatá vanička

Designově má Nokia Asha 308 a 309 nejblíže ke starším sestrám Asha 305 a 306. Zachováno bylo plastové provedení těla ve tvaru vaničky, na přední straně se dočkáme nepřesvědčivé imitace kovu, na zádech pak vroubkování skrytého pod hladkou průhlednou vrstvu. Tím přicházíme o praktickou vlastnost povrchů s texturou, které tolik nepřitahují otisky. Tady budeme leštit často. Barevné varianty se nabízí u každého z modelů dvě – Ashu 308 koupíte ve zlaté nebo černé, Ashu 309 rovněž v černé, popřípadě bílé se stříbrným rámečkem kolem displeje. Zlaté provedení 308 působí trochu lacině, možná je lepší sáhnout po neutrálnější černé. Bílo-stříbrná 309 se nám ale líbila. Rozměry telefonu 110 × 54 × 13 mm charakterizují kompaktní tělo, mobil se drží pohodlně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Váha byla proti předchozí generaci navýšena o necelých 10 gramů, ani výsledných 104 g se ale nepronese a kapsu rozhodně neutrhne. Všechny konektory (3,5mm jack, microUSB konektor a standardní 2mm konektor pro Nokia nabíječku) umístili inženýři z Nokie na horní hranu telefonu. Na pravém boku nalezneme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a zamykací tlačítko, na tom levém slot na druhou SIM kartu u modelu 308 a pro oba testované modely společný slot na microSD kartu. Tou lze rozšířit interní uživatelskou paměť 64 MB o dalších až 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zlatá telefonu podle našeho názoru moc nesedí, ale někomu se líbit může

Záda zůstala prvky víceméně nedotčená, své místo zde našla pouze čočka 2Mpx fotoaparátu a výdech hlasitého reproduktoru. Pod zadním krytem se ukrývá baterie o kapacitě 1 110 mAh, která zajistí 3 až 4 dny středně intenzivního provozu, a slot na běžnou SIM kartu. Přední strana je osazená pouze dvěma hardwarovými tlačítky pro přijmutí a odmítnutí hovoru. Prostor nad displejem zdobí logo výrobce a telefonní sluchátko. Absence proximity senzoru je vyřešena zamknutím displeje během hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva sloty (Asha 308) na boční straně a všechny konektory na vrchní hraně

Známé prostředí pod kapacitní vrstvou

V případě Ashy 308 a 309 jsme se dočkali kapacitního 3" TFT LCD displeje s rozlišením 240 × 400 bodů. Samotné rozlišení sice není kdovíjak vysoké, sem tam zahlédnete možná i jednotlivé pixely, ale k použití na telefonech této třídy zcela postačuje. Čitelnost na přímém světle se dá označit jako uspokojivá, rozhodně lepší než u modelů 305 a 306, naopak Asha 311 s technologií ClearBlack má na sluníčku navrch. Podání barev působí věrohodně a reálně. Citlivost displeje je bezproblémová, doteky pro jistou odezvu postačí opravdu jemné a nenásilné. Multitouch funguje spolehlivě například při psaní na klávesnici, oblíbené gesto pinch-to-zoom jsme ale úspěšně aplikovali pouze v galerii fotografií, v internetovém prohlížeči nefungovalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si vroubkování zadního krytu, v praxi ale výstupky neucítíte, protože reliéf je schován pod průhlednou vrstvou

Náhled na zamykací obrazovku získáme stisknutím telefonního tlačítka pro ukončování hovorů či odemykacího tlačítka. Samotná zamykací obrazovka nabídne pohled na datum, čas a notifikační lištu. Ta prozradí něco málo o síle telefonního signálu obou SIM karet v případě Ashy 308, o síle Wi-Fi vás informuje u Ashy 309. Samozřejmostí jsou informace o stavu baterie či aktuálním operátorovi. Zmeškané události o sobě dají vědět rozsvíceným displejem po dobu jedné minuty a nezapomenou se ohlásit i po opětovném rozsvícení obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, pohotovostní plocha a režim editace

Zbavit se zamykací obrazovky lze pouze dvěma gesty – smýknutím vpravo či vlevo. Tam, kde byste čekali pohotovostní plochu, se nyní objeví vertikálně rolující matice ikonek, tedy přímo hlavní nabídka. Celé menu se skládá v základním stavu zhruba ze 40 ikon, je tedy poměrně obsáhlé. Podsložky vytvářet neumí. V horním rohu se zobrazuje čas a datum. Pokud budete hledat v některé z přítomných aplikací kontextovou klávesu, najdete ji v horní části obrazovky. Žádné univerzální kontextové tlačítko telefon nenabízí, proto na vás ze začátku může ovládání působit poněkud nesystematicky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, na výběr jsou tři widgety

Zapomenout nesmíme ani na přítomnost notifikační lišty. Ta se dá jednoduše rozbalit uchopením a tahem směrem dolů, sbalí se pak pohybem opačným, funguje tedy stejně jako u smartphonů. První, čeho si všimnete, je čtveřice rychlých přepínačů pro mobilní data, bluetooth a vyzváněcí profily. Poslední z přepínačů se liší podle modelu – Asha 308 nabídne rychlé spuštění SIM manažera, 309 zase zapnutí/vypnutí Wi-Fi modulu. Na rozdíl od nižších modelů 305 a 306 vás ale nemusí už od začátku trápit rychlost systému a jeho procesů. Nokia Asha 308 a 309 je totiž vybavená procesorem o taktu 800 MHz a pamětí RAM o velikosti 64 MB. Tyto "vnitřnosti" plně postačují pro plynulé zapínání i ukončování aplikací či hraní her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík, nastavení prostředí a kalkulačka

Témata článku: Nokia, , , LG T375, Nokia Asha 305, Nokia Asha 308, Nokia Asha 309, Nokia Asha 311, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Zvuk čistý, Společný slot, Str, Video soubor, Vypnutí wi-fi, Jednotlivý kart, Notifikační roleta, Telefonní signál, Měsíční pohled, Stříbro, Numerická klávesnice, Příchozí e-mail, Nastavit datum, Asha, Kompaktní tělo