Nokia Audio Books: knihy nám čte mobil

Knihy už se dnes nečtou, nechají se předčítat. Stačí k tomu mobil se Symbianem S60 a sluchátka, abyste nerušili okolí.

Aby telefony Nokia byly multimediální opravdu po všech stránkách, přichází softwarová sekce finského výrobce Nokia Beta Labs s aplikací nazvanou Audio Books. Jak už je podle názvu zřejmé, tato aplikace slouží k práci s knihami v audio podobě. Audiokniha je nahrávka, ve které lidský hlas předčítá vybrané pasáže ze známých světových děl. Na ukázku nového softwaru si Nokia vybrala známé dílo R. L. Stevensona „Ostrov pokladů“, nebo klasiku „Alenka v Říši divů“. Obě ukázkové audio knihy jsou pochopitelně namluveny v angličtině a pocházejí z portálu librivox.org, kde najdete spoustu dalších děl.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia připravila k vyzkoušení několik audioknih z databáze Librivoxu

Nokia Audiobooks je prozatím beta verze programu, tudíž ke stažení zdarma. Software je vybaven vysoce účinnou technologií komprese dat AMR-WB, optimalizovanou speciálně pro záznam hlasu. Součástí balíku je i přehrávač Nokia Audiobook Player pro telefony Series60 a konvertor pro PC (Nokia Audiobook Manager). Přehrávač je navržen speciálně pro „pouštění“ knih, tzn. že můžete listovat kapitolami, vytvořit si záložku a automaticky pokračovat v textu tam, kde jste minulé předčítání ukončili.

Co se týká paměťové náročnosti záznamu, typická 400 stránková kniha pojme v podobě audiobooku záznam o délce 10 až 20 hodin. To by v klasickém zvukovém formátu mp3 znamenalo stovky megabytů. Kodek AMR-WB, který audiobook používá, je ale optimalizován pouze pro hlas a vhodnou kompresí se tak dá dosáhnout až desetinásobné úspory datové náročnosti při srovnatelné zvukové kvalitě 64kbps mp3. Že uvedené údaje nejsou nadhodnocené, jsme si ověřili na už zmiňované audio knize Ostrov pokladů. Její zvuková délka činí 7,5 hodiny a datově zabírá 42 MB paměti.

Jak si nechat přečíst knihu

Nahraných audio knih najdete po celém světě desetitisíce. Většinou se ale jedná o záznamy v mp3 nebo WAV formátu na CD, které si zapůjčíte někde v knihovně. Aby vám pro předčítání audio knihy stačil pouze mobilní telefon a využili jste všech výhod, které poskytuje Nokia Audiobook Player, je nutné nejdříve takové CD zkonvertovat do formátu AMR-WB. To provedete právě pomocí výše zmiňované aplikace Nokia Audiobook Manager jednoduše ve svém PC (instalační soubor ke stažení zdarma zde).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Změna formátu zvukové nahrávky v PC

Zkonvertovaný balík souborů nahrajete do telefonu a pro jeho přehrání použijete Nokia Audiobook Player. Ten si můžete stáhnout opět zdarma zde. Instalace je jednoduchá a proběhne za pár sekund. Pro načtení požadované knihy do přehrávače je nejprve nutné spustit soubor s příponou .inx, který se vytvoří v Audiobook Manageru společně s archivem kapitol dané knihy. Potom už si v přehrávači jednoduše vyberete knihu, kterou chcete nechat převyprávět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace přehrávače Audio Book Player
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přidání knihy do přehrávače

Stejně jako v papírové knize, lze i v audiobooku listovat kapitolami a vytvořit si záložku na místě, kde jste s vyprávěním přestali. Příště bude kniha spuštěna přesně od tohoto místa. Program dále umožňuje nastavení hlasitosti, pauzy uspání a použití hot keys. Ukázkové knihy od Nokie jsou namluveny v angličtině a v případě Ostrova pokladů, který jsme testovali, je vypravěči velmi dobře rozumět. Pokud se chcete zdokonalit v poslechu cizího jazyka, zkuste si Audiobook sami. Když zapátráte na internetu, třeba naleznete i knihy namluvené v češtině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení hlasitosti • vytvoření záložky

Nokia Audio Books ve zkratce:

Diskuze (6) Další článek: S programem O2 Benefit za zimními sporty

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia audio, Audiokniha, Známý svět, A/B, Alenka, Audi, Books, MOBI, Mobil, Změna formátu