Nokia BH-302: s broukem v uchu (test)

Bezdrátové sluchátko BH-302 je výstředním a atypickým doplňkem módních kolekcí finské Nokie. Svojí nabídkou tak může oslovit mnohé.

Provokovat od první chvíle – tak zřejmě toto měli na mysli designéři Nokie, když do výroby navrhovali vzhled nového bezdrátového Bluetooth sluchátka Nokia BH-302. Přestože se BH-302 víceméně drží již osvědčeného konceptu L’Amour Edition, díky výrazně lesklému povrchu vynikne mnohem více, než samotné telefony z této edice – Nokia 7360, 7373 a 7390.

Krasavec jen co je pravda

Svoji příslušnost ke stylové kolekci dokládá BH-302 barevnou kombinací černo-zlatých odstínů, ale také ozdobnými motivy na povrhu. Kromě varianty Circular Bronze, kterou si můžete prohlédnout na detailních fotografiích, nabízí společnost i verzi Curly Bronze, na níž nejsou motivy tolik výrazné. 

01.jpg 02.jpg
Varianty: Circular Bronze • Curly Bronze

Nokia BH-302 je rozměry 53 × 23 × 13 mm a hmotností 15 g jedno z nejmenších bezdrátových sluchátek, které lze na našem trhu dostat. I přes svoji velikost ale posazená v uchu výrazně vyniká.

IMG_0465.jpg IMG_0473.jpg IMG_0474.jpg 
A zlaté náušnice už nepotřebujete...

Asi hlavním parametrem bezdrátových sluchátek je baterie a její výdrž. V Nokii BH-302 najdete baterii typu Li-Poly s kapacitou 140 mAh, která by měla zajistit až 195 hodinovou pohotovost a až 10 hodin nepřetržitého telefonování. V reálu se hodnoty pohybují níže, v našich testech vydrželo sluchátko v pohotovosti kolem 165 hodin. Doba nabíjení je podle zbytkové kapacity energie v baterii asi 2 hodiny, přičemž je možné využít nabíječek novějších typů AC-3, AC-4 a DC-4 se zúženou koncovkou.

IMG_0466.jpg IMG_0468.jpg IMG_0469.jpg

Tlačítko na všechno

Základním ovládacím prvkem sluchátka je kruhové tlačítko umístěné mezi motivy na spodní straně a logem společnosti. Klávesa slouží zároveň jako kontrolka prováděných akcí. Je možná trochu škoda, že světlo kontrolky je modré, a neladí tak zrovna ideálně s celkovým zpracováním BH-302. Jeho delším přidržením (cca 6 sekund) sluchátko přepnete do pohotovostního režimu, chcete-li aktivovat mód, v němž sluchátko naleznou okolní telefony, přidržte tlačítko ještě o dvě vteřiny déle. Správné spárování s telefonem potvrdí sluchátko pěti krátkými bliknutím kontrolky.

IMG_0476.jpg IMG_0480.jpg IMG_0475.jpg 
Hlavní ovládácí tlačítko • tlačítka na boku • mikrofon

Spolu se sluchátkem je v balení dodáván klip, bez něhož se při použití neobejdete. Sluchátko samotné totiž v uchu nedrží. První naaranžování spony zabere trochu více času. Klip je otočný, lze jej tedy umístit jak na pravé, tak na levé ucho bez nutnosti vytahování z držáku. Na každém uchu jej můžete dále pootáčet a upravovat, aby seděl co možná nejlépe. Přesto vás kvůli absenci jakéhokoliv pryžového povlaku bude, než si ucho zvykne, tlačit.

IMG_0477.jpg IMG_0478.jpgIMG_0479.jpg 
Klip si snadno přizpůsobíte svému uchu

Ne příliš pozitivní zkušenosti mám se samotným nošením sluchátka v uchu. Na první dojem působí headset velmi pevně, nehne se a drží jako přibytý. Při pohybu se ale sluchátko chvílemi uvolní a budete si jej v uchu muset upravit. Samozřejmě záleží na tvaru a velikosti ucha, některým uživatelům může uchycení BH-302 činit problémy, jiní budou maximálně spokojení.

IMG_0482.jpg IMG_0483.jpg 
Sponu lze tvarovat

Středové tlačítko je centrálním ovládacím prvkem i v případě, že už je telefon spárován. Jeho stisknutím aktivujete funkci hlasového vytáčení, delší přidržení vyvolá hovor s posledním volaným účastníkem. Jedním stisknutím také hovor přijmete nebo ukončíte, delší stisk jej odmítne nebo přidrží na lince.

Zalekne se konkurence?

Na horní straně sluchátka je umístěna zdířka pro připojení nabíječky, napravo kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti hovoru. Strany kolébky nejsou příliš vystouplé, navíc je tlačítko vcelku tuhé, takže manipulace s ním není zrovna jednoduchá. Na druhou stranu ale máte jistotu, že i při méně šetrném zacházení jej omylem nestisknete. Úroveň hlasitosti sluchátka je při tisknutí tlačítka indikována na displeji telefonu. S maximální úrovní si vystačíte i v hlučnějším prostředí.

Nokia BH-302
bezdrátové Bluetooth sluchátko
rozměry53 × 23 × 13 mm
hmotnost15 g
baterieLi-Poly 140 mAh
- pohotovostaž 195 hodin
- hovoraž 10 hodin
- nabíjeníasi 2 hodiny
Bluetoothv2.0 s EDR
- profilyHands-Free 1.5, Headset 1.1
cena1 290 Kč


Co může Nokia BH-302 nabídnout? Drobné rozměry, nízkou hmotnost, netradiční design a vcelku solidní výdrž. Ve stejné cenové hladině, kterou Nokia pro BH-302 stanovila, lze ale koupit několik minimálně stejně kvalitních konkurentů mnohem zvučnějších jmen.

Váš názor Další článek: Motoroly kam se podíváš (aktuální ceník)

Témata článku: Nokia, , Nokia 7360, První chvíle, Zlatý odstín, Brouk, Náušnice, Test, Circular