Nokia BH-803: doutníkové sluchátko (test)

Stylové Bluetooth vystupuje z šedi davu. Zaujme dotykovou ploškou pro ovládání hlasitosti a microUSB konektorem.

Nokia má ve své nabídce Bluetooth sluchátka všech kategorií. Ke svému telefonu si můžete vybrat mezi levnými sluchátky, klasickými sluchátky střední třídy i designovými skvosty. Nové sluchátko BH-803 patří právě do poslední kategorie. Svou výbavou příliš nepřekvapí, rozhodně ale zaujme svým povedeným elegantním designem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bluetooth sluchátko Nokia BH-803

Schová se do dlaně

Sluchátko se svými rozměry řadí mezi ty nejmenší, jaké na trhu najdete. Na stránkách Nokie jsou uvedeny tyto hodnoty: 52 × 14 × 12 mm. Ruku v ruce jde s malými rozměry také nízká hmotnost, která činí jen 11 g. Tu oceníte zejména při delším nošení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designově se sluchátko skutečně povedlo • plast je ale nachylný na otisky prstů

Přední, horní a spodní strana sluchátka je pokryta lesklým černým plastem, který je ovšem náchylný na otisky prstů. Elegantní design podtrhují také zakulacené hrany mezi těmito stranami. Černá plocha je v místě poblíž trnu přerušena stříbrným páskem s nápisem Nokia, který slouží zároveň jako tlačítko. Tlačítko je dobře ovladatelné a snadno jej nahmatáte, i když máte sluchátko na uchu. Kromě ovládání hovorů slouží také pro aktivaci hlasového vytáčení nebo rychlé vytočení naposledy volaného čísla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko je dostatečně rozměrné a dobře se ovládá • dotyková ploška na přední straně sluchátka 

Žádná další tlačítka na sluchátku nenajdete. Hlasitost sluchátka se ovládá pomocí dotykové plošky na přední straně vedle tlačítka. Když po ní prstem přejíždíte směrem k ústům, hlasitost klesá. Při pohybu prstem k uchu naopak stoupá. Toto řešení se zdá být na první pohled velmi elegantní a přívětivé. Sluchátko ale bohužel reaguje se zpožděním a při přejíždění prstem po dotykové plošce má tendenci vypadávat z ucha. Nejlepším řešením je tak pevně sevřít sluchátko mezi palec a prostředník a ukazovákem pohybovat po plošce. Když na plošku rychle dvakrát klepnete, dojde k vypnutí nebo zapnutí mikrofonu. Provedení této operace je oznámeno pípnutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MicroUSB konektor pro připojení nabíječky • trn a úchyt spony • zdířka mikrofonu

Na straně směřující k ústům je sluchátko samozřejmě vybaveno mikrofonem. Na opačném konci překvapivě najdete microUSB konektor pro připojení nabíječky. Ta je součástí standardního balení. Sluchátko je možné nabíjet i pomocí USB kabelu. O průběhu nabíjení i dalších stavech vás bude informovat tříbarevná dioda, která se nachází mezi tímto konektorem a trnem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spona je z tenkého drátku • můžete s ní libovolně otáčet, není ale ohebná

Trn na zadní straně sluchátka se zasouvá do zvukovodu a je vybaven silikonovým okružím. Díky němu může některým lidem sluchátko v uchu držet i bez použití spony. Pokud ale chcete mít jistotu, že vám sluchátko z ucha nevypadne, je použití spony nutností. Spona je tvořena tenkým drátkem s kruhovým průřezem a není ohebná. Můžete ji ale libovolně natáčet a posouvat v jejím uchycení. Sluchátko díky ní drží v uchu velmi dobře, nevypadne ani při prudkých pohybech a lze jej nosit na obou uších. Nasazování na ucho je rychlé a bezproblémové.

Designu odpovídá cena

Sluchátko disponuje Bluetooth ve verzi 2.0. Díky podpoře profilů Handsfree 1.5 a Headset 1.1 si rozumí prakticky se všemi telefony všech značek vybavenými touto technologií. Dosah sluchátka činí až deset metrů v otevřeném prostoru. V budově je samozřejmě nižší. Praskání a případné výpadky zvuku se začnou projevovat, až když je sluchátko schováno za zdí. Maximální hlasitost zvuku ve sluchátku je dostatečná. Digitální zpracování zvuku zajistí vaši dobrou srozumitelnost i v hlučnějším prostředí. Příchozí hovor je ve sluchátku oznamován jednoduchou monofonní melodií, kterou nelze změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Touto sponou přichytíte sluchátko tak, aby vám bylo stále při ruce

Sluchátko je vybaveno uživatelsky nevýměnnou Li-Ion baterií o kapacitě 125 mAh. Ta by měla dodat energii až pro 360 minut hovoru nebo 160 hodin pohotovostního stavu. Pokud není sluchátko připojeno k žádnému telefonu, po 30 minutách se automaticky vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení nabíječky, která je součástí balení • šňůrka na krk je překvapivě gumová

V krabici kromě sluchátka a nabíječky najdete také šňůrku na krk se speciálním úchytem, do kterého se sluchátko zasune. Zklamalo mě ale, že je šňůrka gumová. Očekával jsem hodnotnější materiál. Stejný úchyt má také spona, se kterou si můžete sluchátko přichytit např. na oblečení. Před telefonováním je ale vždy nutné sluchátko z úchytu vyjmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko společně s novou Nokií 6500 classic • na uchu působí elegantně

Nokia BH-803 je velmi elegantní sluchátko, které nově přináší microUSB konektor. Ten se pomalu stává standardem i pro telefony stejné značky. Kromě svého vzhledu zaujme i dotykovou ploškou a příslušenstvím na přenášení. Jeho funkce jsou jinak na standardní úrovni. Za design se ale platí. Nové sluchátko se prodává za částku těsně pod třemi tisíci korunami. A to je poměrně hodně.

Plusy a mínusy

+ elegantní design a malé rozměry
+ pohodlné nošení
+ microUSB konektor

- vysoká cena
- náchylnost na otisky prstů
- šňůrka na krk je gumová

Diskuze (2) Další článek: GPS jako přívěsek na klíče: B-Speech 20C (test)

Témata článku: Nokia, , , Rychlé vytočení, Pohodlné nošení, Nové sluchátko, Sluchátko, Designový skvost, Poslední kategorie, Test, Speciální úchyt, Sluch, Černá plocha