Nokia BH-902: sluchátko s OLED displejem (test)

Na první pohled obyčejné bezdrátové handsfree, ale jen než se rozzáří jeho informační displej s technologií OLED.

Před nedávnem jsme vám přinesli test Bluetooth sluchátka Nokia BH-803, které si zakládalo zejména na svém elegantním vzhledu. Tato novinka je ale jiná. Její hlavní předností není elegantní design ani malé rozměry, ale OLED displej, díky kterému budete ihned informováni o všem podstatném.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bluetooth sluchátko Nokia BH-902

Zaoblený kvádřík

Jak jsem se již zmínil, svým vzhledem toto sluchátko příliš nezaujme. Jeho design je jednoduchý a podřízen hlavně účelnosti. Sluchátko má tvar kvádru se zaoblenými hranami o rozměrech 25 × 53 × 12 mm včetně vystouplého trnu. Jeho hmotnost činí přijatelných 18 g. Přední strana sluchátka je tvořena lesklým černým plastem, na kterém jsou bohužel viditelné otisky prstů. Na první pohled si na něm všimnete jen jména výrobce. Ve středu této plochy se ale ukrývá monochromatický OLED displej, který není ve vypnutém stavu vůbec viditelný. Rozlišení displeje výrobce neuvádí. Světlé písmo na něm je ale dostatečně detailní. Díky technologii OLED je čitelné i v naprosté tmě. Dobře tak kontrastuje s tmavým okolím. Jeho intenzitu jasu lze regulovat v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na jednom boku najdete tlačítka pro ovládání hovorů a regulaci hlasitosti • na druhém pak malé vypínací tlačítko

Boky sluchátka tvoří stříbrný plast. Na horní straně najdete malé vypínací tlačítko, dole pak tlačítko pro ovládání hovorů obklopené klávesami pro regulaci hlasitosti. Všechny klávesy jsou díky svému profilování dobře nahmatatelné, i když je sluchátko na uchu. Na straně směřující k ústům objevíte malou štěrbinu mikrofonu, opačná strana pak hostí zdířku pro připojení nabíječky s 2mm konektorem. Sluchátko tak lze nabíjet většinou nabíječek přiložených k současným telefonům Nokia. Nabíječku ale najdete i v základním balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka mají dobrou ovladatelnost • štěrbina mikrofonu • konektor pro připojení nabíječky

K nošení i nasazování sluchátka nemám připomínek. Trn s reproduktorem je obalen gumovým okružím, díky kterému ve zvukovodu dobře drží. Spona je stejná jako u modelu BH-803 a tvoří ji tenký neohebný drátek. Lze s ní ale v jejím uchycení otáčet a upravovat její délku. Snadno si tak sluchátko uzpůsobíte svým potřebám. Lze jej nosit na levém i pravém uchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spona je tvořena tenkým neohebným drátkem • lze s ní ale otáčet a posouvat ji

Upozorní i na přijatou zprávu

Sluchátko je vybaveno technologií Bluetooth ve verzi 2.0 a podporuje profily Headset 1.1 a Handsfree 1.5. Díky nim si rozumí s telefony všech značek. Na displeji se při příchozím hovoru ukazuje číslo volajícího. Pokud máte telefon Nokia a číslo je uloženo v seznamu, uvidíte přímo jeho jméno. U telefonů této značky budete také upozorněni na přijetí nové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tímto příslušenstvím si sluchátko uchytíte tak, aby bylo vždy po ruce • nabíječka má minimální rozměry

Sluchátko může být spárováno s několika telefony současně, spojené ale vždy jen s jedním. Kvalita přenosu i maximální hlasitost reproduktoru je dobrá. Ve sluchátku začíná klesat kvalita zvuku, až když je od telefonu odděleno zdí. Ve volném prostoru se dosah pohybuje okolo deseti metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej • v druhém případě se zmeškaným hovorem a přijatou zprávou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při příchotím hovoru vidíte na displeji jméno volajícího • hovor probíhá

Pomocí hlavního tlačítka můžete rychle vytočit poslední volané číslo nebo aktivovat hlasové vytáčení. Příchozí hovor je oznamován jednoduchou melodií, kterou nelze změnit. Pokud jej zmeškáte, začne na displeji sluchátka blikat patřičná ikonka. V pohotovostním stavu na displeji poblikává jen logo Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hovor byl ukončen • byla přijata nová zpráva

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce si můžete nechat zobrazit výpis zmeškaných, přijatých a volaných hovorů

V jednoduché nabídce sluchátka si můžete prohlédnout poslední zmeškaná, přijatá a volaná čísla. Sluchátko také zobrazí seznam spárovaných zařízení. V nastavení pak upravíte aktuální čas, intenzitu svitu displeje a jazyk. V nabídce ale bohužel chybí čeština. Sluchátko čerpá energii z pevně vestavěné baterie. Výrobce ohledně baterie uvádí pouze doby výdrže, které činí až 480 minut hovoru nebo 110 hodin pohotovosti. Ukazatel stavu nabití baterie si můžete nechat zobrazit na displeji. Plné nabití trvá přibližně dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zahájení párování • sluchátko může být spárováno s více přístroji najednou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V nabídce lze nastavit i aktuální čas a jas displeje

Povedené sluchátko za přijatelnou cenu

Kromě miniaturní nabíječky ke sluchátku dostanete také sponu na přichycení např. k oblečení. Před telefonováním je ale nutné z ní sluchátko vyjmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud netoužíte po stylovém designu a jde vám spíše o pohodlí při používání, mohlo by být toto sluchátko pro vás tím pravým

Nokia BH-902 je povedené sluchátko, které díky displeji nabídne přívětivější a pohodlnější užívání. Zejména ve spojení s telefonem stejné značky se displej vyplatí. Toto sluchátko si můžete pořídit již nyní za cenu okolo dvou a půl tisíce korun, což je vzhledem k jeho možnostem cena přiměřená.

Plusy a mínusy

+ OLED displej
+ pohodlné nošení
+ upozorní na přijatou zprávu

- větší rozměry
- méně atraktivní vzhled

Diskuze (12) Další článek: Absolutní luxus: mobil za sedm milionů

Témata článku: Nokia, , , , , Pohodlné nošení, Stříbrný plast, Pohodlné užívání, Displej, ? Displej, Sluch, Opačná strana, Test, Sluchátko, OLED displej