Nokia chystá comeback se smartphony na rok 2016

Už za rok bychom mohli znát nový smartphone Nokia nové éry. Co tentokrát Nokia udělá jinak a proč se chce vrátit k podnikání, které odprodala?

Nokia nejspíš opravdu znovu vstoupí do stejné řeky a v roce 2016 by opět měla začít s produkcí smartphonů. Ze zdrojů blízkých finské společnosti to zjistil portál Recode.net. Načasování na příští rok je příhodné, protože až do konce roku 2015 nesmí Nokia používat svůj vlastní název v souvislosti s chytrými telefony. Exkluzivní licenci zatím vlastní Microsoft, který se ale možnosti používat název Nokia vzdal ke konci minulého roku, kdy začal smartphony označovat vlastním názvem.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia v minulosti vyráběla i pneumatiky. Brzy se ale nejspíš vrátí k produkci mobilních telefonů

Vývoj smartphonů má mít na starosti divize Nokia Technologies – v současnosti nejmenší ze tří divizí Nokie (dalšími dvěma jsou síťařská Nokia Networks a mapová Here Maps). Produkce ovšem bude probíhat na základě odlišného modelu, než Nokia používala v minulosti. Firma nebude vyrábět smartphony ve vlastních továrnách, na každý produkt si dohodne výrobu u některé z firem v jihovýchodní Asii. Podobný model dlouhodobě používá Apple. Nokia by ale mohla zajít ještě dál a svým partnerům svěřit i obchod a distribuci. Ve Finsku by se smartphony pouze navrhovaly.

Android, nebo vlastní systém?

Otazník visí nad platformou, kterou by Nokia pro své smartphony používala. Vývoj vlastního nového systému je nepravděpodobný. Vzhledem k hořké zkušenosti z minulých let v partnerství s Microsoftem lze téměř s jistotou vyloučit použití Windows. Naopak logické preference směřují k Androidu od společnosti Google, coby nejrozšířenějšímu mobilnímu systému na světě. Nokia již má ve svém portfoliu androidový tablet Nokia N1 a její vývojáři v minulosti přišli i s povedeným Z Launcherem, který lze dnes běžně stáhnout do téměř jakéhokoli smartphonu s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek
Předzvěstí návratu Nokie do smartphonového byznysu je tablet Nokia N1

Nokia zatím oficiálně návrat do smartphonového byznysu nepotvrdila. Zákulisní indicie ale napovídají, že nejpozději na veletrhu MWC 2016 v Barceloně by mohla odhalit svůj první smartphone v nové éře. Po odkupu společnosti Alcatel-Lucent by tak Nokia potvrdila svoje zaměření na technologie a vývoj hardwaru. Divize Nokia Networks postaví mobilní sítě, Nokia Technologies navrhne zařízení, která v sítích budou optimálně fungovat. Trochu bokem tak zůstane softwarová divize Here Maps, u které se aktuálně spekuluje o prodeji.

Diskuze (31) Další článek: HTC zve fanoušky na pivo a k vyzkoušení One M9

Témata článku: Nokia, , , Nokia N1, Zdroj blízký, Nokia Technologies, SMA, Rok, Comeback, Pneumatiky, Nokia C