Nokia: „Digitální zrcadlovky budou brzy zbytečné“ (komentář)

Nokia chystá velkou ofenzivu. Do roka přidá do mobilů HD video. Dalším krokem budou profesionální digitální zrcadlovky. Také se vám to nezdá?

Anssi Vanjoki, šéf prodeje firmy Nokia, začíná být slavný svými výroky. Nedávno to byl právě on, kdo z úst vypustil sebevražedný výrok Nokia N97 se nám moc nepovedla. A teď je tu další. V Helsinkách se při jednom ze svých projevů nechal slyšet, že… „Technologie fotomobilů se vyvíjí takovým tempem, že už brzy učiní digitální zrcadlovky, včetně těch profesionálních, zbytečnými. Ve velmi blízké budoucnosti způsobí revoluci na trhu s fotoaparáty. Už nebude potřeba tahat s sebou všechny ty těžké čočky.“ Tyto výroky zachytila prestižní zpravodajská agentura Reuters, nejedná se tedy o zprávu typu „jedna paní povídala“.

Dovolím si k Anssiho větám přidat vlastní komentář. Chápu, že správný obchodník občas musí trošku přehánět, ale tohle je až moc. Dokonce si myslím, že naprosto hloupé, něco takového říct. Nebo snad Anssi neví, jaké jsou výhody digitálních zrcadlovek? Proč se o nich tedy vůbec zmiňuje?

A co ta zmínka o revoluci ve velmi blízké budoucnosti? Ani s tím nemohu souhlasit. Já si totiž myslím, že tuhle revoluci už máme za sebou (případně stále ještě probíhá). Vždyť fotomobil navždy změnil způsob a hlavně kvantitu fotografování. Nikoliv však kvalitu. Mobily fotí stále lépe, ale tvrdit, že už brzy nahradí zrcadlovky, je prostě bláhové a proti zákonům optiky.

scr2010-04-24 00_30_44.jpg

Anssi ve svém projevu zmínil ještě jednu zajímavou věc. Nokia prý do roka přijde s mobilem, který bude umět pořizovat video ve vysokém rozlišení. Tento výrok zní o poznání důvěryhodněji, opět mám ale připomínku. Sony Ericsson už HD-video-telefon prodává, Samsung také a to dokonce déle než rok. Můžeme tedy jen domýšlet, že pan Vanjoki měl na mysli FullHD 1080p, Sony Ericsson Vivaz a Samsung i8910 HD totiž umí pouze „HD ready“ 720p.

Diskuze (80) Další článek: BlackBerry OS 6.0: ostružina s jablečným aroma

Témata článku: Nokia, , Nokia N97, Nokia N97 mini, Samsung i8910 HD, Sony Ericsson Vivaz, ANSSI, Digit, Video telefon, Zrcadlo, Digital, Brzy