Nokia E-Cu: mobil dobíjený tělesným teplem (koncept)

Londýnský designér Patrick Hyland navrhl ekologicky šetrný koncept telefonu, který se nabíjí okolním teplem – například ve vaší kapse. Koncept dostal jméno Nokia E-Cu, což je zkratka anglických slov Environment (životní prostředí) a Copper (měď). Záda a boky telefonu jsou obklopeny vrstvou mědi, která má vyryté drážky struktury tvarem podobné vyschlé půdě, které slouží jako „chladič“. Neochlazují ovšem telefon, naopak, pomocí těchto „chladičů“ odebírají teplo z okolního prostředí.

Pro Nokii E-Cu již nikdy nebudete potřebovat nabíječku, čímž ulevíte (nejen) matičce přírodě. Koncept je založen na velké myšlence a to z něj spolu s nízkou tloušťka a pevností celokovové konstrukce dělá velmi lákavý produkt. Telefon v sobě integruje tepelný generátor, který vyrábí elektrickou energii z všudypřítomné tepelné energie (bez nutnosti rozdílu teplot). To znamená, že se Nokia nabíjí když ji máte v kapse, když píšete email nebo když jen tak leží na stole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Patrick Hyland připravil tento koncept v roce 2009 v rámci studia na Central Saint Martins v oboru designu výrobků. Bohužel nemá od Nokie žádnou zpětnou vazbu, tudíž se můžeme jen dohadovat, zda model E-Cu zůstane konceptem v propadlišti dějin, či zda se někdy dostane do sériové výroby.

Zdroj: concept-phones.com

Diskuze (33) Další článek: LG nahradí hořčík v mobilech ekologickou slitinou, ušetří ovzduší

Témata článku: Nokia, , MOBI, Tep, Londýnský designer, Koncept, ECU, Mobil