Nokia E50: pracant s puncem inovace (velký test)

Nokia E50 je názornou ukázkou toho, že i samotný operační systém Symbian se neustále vyvíjí a zdokonaluje. V jeho nabídce najdete nové možnosti práce s aktivním pohotovostním režimem, specializované služby pro firemní klientelu nebo unikátní funkci pro vyhledávání v mobilu. To vše doplněné jemným displejem, vynikající numerickou klávesnicí a především velice sympatickou cenou. Video!

Vytáčejte hlasem

Adresář využívá sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů nebo snad dokonce telefonních čísel. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat řadu dalších údajů: společnost, funkce, přezdívku, dodatek, mobily, telefony, čísla pro videohovory, internetové telefony, faxy, pagery, adresy Push-to-talk, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození. Položek jako jsou čísla apod. může být neomezené množství, klidně padesát k jedinému kontaktu.

    
Vyhledávání v seznamu • detail položky • editace • přidání detailu

Do adresáře můžete vstoupit buď z menu, zkratkou na pohotovostním displeji nebo pomocí již zmiňovaného tlačítka na pravé boční straně telefonu. Postupným zadáváním znaků omezujete výběr adresáře, dokud se nedostanete ke hledané položce. Vložená písmena telefon srovnává jak se začátečními písmeny jmen, tak se začátky přímení bez ohledu na pořadí, v jakém jsou zobrazeny ve výpise.

Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, Nokia E50 si troufá rozeznat jakýkoli hlas. Funguje to báječně, vyslovit ale musíte nejdříve jméno a potom příjmení. V opačném případě systém záznam nerozpozná. Po stisknutí tlačítka a vyřčení jména osoby ji telefon zobrazí, přečte jméno automatickým hlasem a vytočí číslo nastavené jako výchozí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu na některou z číselných kláves.

Zvonit umí

Každému jménu z adresáře lze přiřadit individuální vyzváněcí melodii a také obrázek. Ten se ukáže při listování seznamem a jako malá ikona při příchozím i odchozím hovoru. Kontakty se dají rovněž sdružovat do skupin. Jim lze také nastavit samostatné vyzvánění (obrázek nikoli) a dají se použít i při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech.

Profilů je v Nokii standardně pět plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další profily lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, zprávy a e-maily. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Při něm vyzvání jen členové zvolených skupin, ostatní tiše blikají. V profilech je nově také volba, jestli má telefon po prvním zazvonění syntetickým hlasem vyslovit jméno volajícího. Je však samozřejmě potřeba, aby byl volající už zanesen mezi kontakty v adresáři.

 
Úprava nastavení vyzváněcího profilu

Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžně podporují. Základem jsou soubory MID s 48hlasou polyfonií. Nokia E50 ale podporuje také MP3 zvonění, AAC, AMR, RealAudio, RealTones, TrueTones a WAV. Vibrační motorek není z nejsilnějších, v kapse jej ovšem ucítíte a není nevkusně hlučný.

Bohužel neřeže

Aplikace textových zpráv nedoznala oproti dřívějšku žádných změn, ani díky většímu rozlišení se nezobrazí více řádků, ale alespoň se na řádek vejde více písmen. Písmo je dobře čitelné. Je zajímavé, že během psaní telefon sám rychle upravuje prostrkání jednotlivých znaků tak, aby byl text řekněme „více pohledný“.

    
Dvě možná zobrazení složky • editor SMS • editor MMS

Při psaní pomocí T9 jsou povinné háčky a čárky, není možné je vypnout – a bohužel se tím i zkracuje délka jedné části textovky na 70 znaků, aplikace diakritiku neořeže. Odeslané zprávy se archivují ve složce Odeslané, počet uložených položek můžete omezit v nastavení. Počet uložených odchozích i příchozích SMS je omezena jen velikostí volné paměti. Multimediální zprávy se tvoří bez problému, profil pro zasílání se automaticky přednastaví. Editor je prostý a přehledný, můžete napsat zprávu a následně vložit obrázek, zvuk nebo video.

E-maily i s přílohami

Po konfiguraci e-mailové schránky se stáhne její obsah ze serveru. Bez problému se zobrazují e-maily ve formátu HTML vč. češtiny. Editor pracuje s účty přes rozhraní POP3 i IMAP4. Můžete si nastavit, zda se stáhnou zprávy celé, nebo jen náhledy; teprve po kliknutí se stáhne tělo. Následně pak můžete stáhnout i vybrané přílohy. Nokia E50 podporuje kancelářské typy Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 2000/XP/2003) a soubory kompatibilní s aplikacemi Zip Manager a Adobe Reader.

Protože je Nokia E50 určena především firemní klientele, objevují se ve výpisu služeb trochu méně známé položky. Běžný uživatel neocení, pro moderní společnost může být velkým přínosem podpora technologie Intellisync Wireless Email od Nokia, BlackBerry Connect, Visto Mobile, Activesync Mail pro Exchange a Altexia. Integrován je také klient pro chat (instant messaging) a zjišťování účasti (presence services).


V další kapitole se blíže seznámíme s datovými možnostmi, fotoaparátem a multimediálními funkcemi

Témata článku: Nokia, , , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Červený telefon, Nej jméno, Následující kapitola, Poslední pokus, Zadní pohled, Test, Originální zvuk, Pracant, Častý problém, Velký test, Stejný prohlížeč, Syntetický hlas, Těžký kalibr