Nokia E50: pracant s puncem inovace (velký test)

Nokia E50 je názornou ukázkou toho, že i samotný operační systém Symbian se neustále vyvíjí a zdokonaluje. V jeho nabídce najdete nové možnosti práce s aktivním pohotovostním režimem, specializované služby pro firemní klientelu nebo unikátní funkci pro vyhledávání v mobilu. To vše doplněné jemným displejem, vynikající numerickou klávesnicí a především velice sympatickou cenou. Video!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E50 oficiálně

Nokia E50 ve zkratce
cena 7 860 Kč (běžná cena)
rozměry 113 × 44 × 16 mm
hmotnost 104 g
displej 31 × 41 mm, 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 216 h (pohotovost), 408 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor,
GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
paměť interní 70 MB; možnost rozšíření paměťovými kartami
typu microSD (není součástí balení)
operační systém Symbian OS 9.1, platforma S60 3rd edition
adresář sdílená, vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 48 hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená), T9 zkracuje, MMS, e-mail, IM, Push-to-talk
multimédia Java, MP3 přehrávač, přehrávání videa
fotoaparát 1 280 × 960 bodů, 1,3 Mpx, 4 × digitální zoom, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Klíčové vlastnosti

  • vyhledávání v položkách telefonu
  • velikost vestavěné paměti
  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • jemný displej
  • Symbian S60 3rd Edition
  • kvalitní numerická klávesnice
  • aktivní pohotovostní režim
  • dostupná verze s fotoaparátem i bez něj
  • USB Mass Storage

Hlavní nedostatky

  • některé klávesy jsou až příliš drobné
  • slovník T9 píše s háčky a čárkami
  • chybí podpora bezdrátového WiFi
  • neopakovaný budík
  • podsvětlení klávesnice
  • omezený diktafon a záznam hovoru

Na nejmenší Nokii ze série E, model E50, mnoho uživatelů čekalo už od jeho oficiálního představení v květnu letošního roku. Nejnovější operační systém Symbian s několika úplnými novinkami, ale také svými zásadními nedostatky. Tenký profil, díky němuž telefon perfektně drží v ruce, na druhou stranu ale trochu fádní designové zpracování. To je Nokia E50. Plná funkcí, plná protikladů.

Plechová placka

Do kategorie malých mobilů rozměry 113 × 44 × 16 mm a hmotností 104 g úplně dokonale nezapadá, ale je nutné si uvědomit, že se jedná o smartphone. „Mezi svými“ však patří mezi nejmenší. Úzký profil navíc dává E50 psychologickou výhodu, díky němu působí menším dojmem. Pracovní telefony jsou většinou spotřebním zbožím a jen málo uživatelů hledí na design. Na to také Nokia sází, protože nudné, místy až trochu laciné zpracování je „épadesátce“ vlastní. Na druhou stranu v jednoduchosti je krása, a tak chápu, pokud se mnou v tomto ohledu nesouhlasíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E50 v předním... • ...a zadním pohledu • lem ani masivní čelo nezaujmou

Při zpracování zvolila Nokia kombinaci plastu, kovu a částečně i gumy. Slušivý černo-stříbrný komplet doplňuje po obvodu se táhnoucí bílý lem, který design bohužel ještě více utápí. Body nepřidá ani nad displejem umístěné masivní čelo přidávající další zbytečné milimetry. Naopak vyzdvihnout musím konstrukci. Zadní kryt, baterie, tlačítka na obvodu – všechny prvky dokonale doléhají a ani po týdnu intenzivního testování se nehnou. Jedinou šedou skvrnkou je mírně se vychylující krytka infračerveného portu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohled na všechny strany

Nad infraportem se na levé boční ploše nachází dvě tlačítka pro redukci hlasitosti hovoru. Stejný počet pogumovaných kláves najdete i na straně protější. Horní slouží pro rychlý vstup do telefonního seznamu a hlasovou volbu. Spodní klávesa Úpravy s ikonou tužky umožňuje kopírovat text a přepínat mezi režimy psaní. Protože jsou klávesy umístěny proti sobě, často se vám stane, že se při zesilování hovoru prstem opřete o tlačítka na protější straně. Zde možná Nokia měla popřemýšlet nad umístěním v rozdílných rovinách. V horní části pravého boku se nachází ještě otvor vestavěného reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E50 v ruce • srovnání s Nokií N93 • a Nokií 6233

Podstavné ploše telefonu dominuje u Nokie již standardní konektor Pop-Port se zdířkou pro úzkou nabíječku. Vypínání je umístěno na horní straně pod pogumovanou krytkou. Ke stisku tlačítka je potřeba využít nehet nebo větší síly, takže se nemusíte obávat nechtěné interakce během nošení telefonu v kapse.

Častým problémem moderních telefonů, který však Nokii E50 netrápí, je „kolébkovost“. Čočka vestavěného fotoaparátu je ale v tomto případě skryta pod ochranným sklíčkem a nevystupuje nad povrch stejně jako klip pro odstranění ochranného krytu baterie.

Klepněte pro větší obrázek 
Klip pro odstranění krytky baterie • západka krytu

Původně jsem si myslel, že Nokia u nového „kravaťáckého“ modelu zapomněla na očko pro uchycení šňůrky. Když se ale pozorněji podíváte na zadní část, všimnete si drobné mezery nad tlačítkem pro uvolnění zadního krytu. Právě ta je v kombinaci se západkou pod ní určena k přivázání drobné smyčky. Vzhledem k tomu, že je šňůrka uchycena pod zadním krytem, nestane se, aby se očko vyvléklo. 

Pamatováka má

Daní za pevné konstrukční zpracování je fakt, že sejmout krytku baterie není tak jednoduché, jako u jiných modelů. Pod ní je ukryta baterie typu Li-Ion o kapacitě 970 mAh. Podle oficiálních údajů vydrží E50 až 216 h v pohotovosti a 408 min nepřetržitého hovoru. Při běžném provozu se pohotovostní výdrž bohužel pohybuje jen kolem dvou dnů. Na stříbrné krytce je ze spodní strany přilepen drobný plíšek podpírající baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní krytku • detaily komponent nacházejících se pod ní

Na levé straně pod infračerveným portem je zadním krytem schovaný slot pro paměťové karty typu microSD. Jemným zatlačením kartu vyjmete nebo usadíte. Telefon používá Hot swap slot tzn., že paměti je možné měnit za běhu. Před odebráním karty byste měli v menu Paměť položkou Vyjmout pam. kartu ukončit všechny běžící aplikace. V opačném případě hrozí poškození dat. Jelikož není E50 žádným multimediálním výrostkem, dá se absence paměťové karty v balení pochopit. Vestavěný pamatovák o kapacitě 70 MB je na dokumenty, e-maily a pracovní záležitostí dostačující.


V následující kapitole najdete více informací o displeji, signalizační diodě, klávesnici a operačním systému

Témata článku: Nokia, , , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Častý problém, Stejný prohlížeč, Originální zvuk, Velký, Test, Celoobrazovkový režim, Následující kapitola, TrueTone, Velký test, Těžký kalibr, Nej jméno, Poslední pokus, Zadní pohled