Nokia E50: vzkříšení legendy 6310i (první pohled)

Nová Nokia E50 je dalším modelem z manažerské řady E. Kombinuje střídmý design, výborné zobrazovací vlastnosti, nejnovější verzi operačního systému Symbian, slot pro paměťové karty typu microSD a další.
Nokia včera představila další model ze série E určených především pro práci. Nokia E50 je jednoduchý smartphone s poněkud netradičně protáhlým designovým zpracováním. Využijete jej ve všech běžných sítích GSM na frekvencích 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz.

Nokia E50 ve zkratce:
rozměry 113 mm × 43,5 mm × 15,5 mm
hmotnost 104 g (s baterií BL-5C)
displej 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 216 h (pohotovost), 408 min (hovor) - BL-5C
až 240 h (pohotovost), 480 min (hovor) - BL-6C
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
paměť 70 MB, paměťová karta: microSD
operační systém Symbian 9.1, platforma S60 3rd Edition
multimédia Java, MP3 přehrávač, RealPlayer
fotoaparát 1,3 Mpx

Legenda se vrací

Vzhledem trochu připomíná další z legend manažerského mobilního nebe – Nokii 6310i. Oproti „šesttřidesítce“ ztratila pár gramů na váze a také rozměry 113 × 44 × 16 mm jsou ve srovnání s placatým dlouhánem zmenšeny. Pokud Nokii 6310i v E50 marně hledáte, možná vám, především díky rozšířenému okraji displeje, připomene spíše model 3210.

Klepněte pro větší obrázek Klepnte pro vtší obrázek 
Modely řady E pohromadě

Displej využívá aktivní technologii TFT a dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Rozlišení zobrazovací plochy je 240 × 320 bodů, což mnoho uživatelů potěší. Zdá se, že Nokia začíná s tímto rozlišením počítat jako se standardem nejen pro symbianové smartphony.

Operační systém, na němž je celé ovládání Nokie E50 postaveno, je Symbian 9.1, platforma S60 3rd Edition. Zaručena je tím podpora nejnovějších možných funkcí, na druhou stranu jsou ale prozatímní problémy s nedostatkem softwaru pro tuto platformu. Vývojáři se novému Symbianu zatím příliš nevěnují, protože mezi uživateli není dostatečně rozšířen. A tak si hlavně ze začátku budete muset vystačit jen se základní výbavou a několika programy navíc.

Do kanceláře s ním

Nokia E50 je připravena na pokročilejší kancelářskou práci. I proto obsahuje mimo SMS a MMS také přímou podporu rychlého zasílání zpráv (instant messaging) nebo správu e-mailového účtu přes protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Méně obvyklými a u nás ne příliš využívanými technologiemi jsou push e-mail prostřednictvím služby BlackBerry, Visto Mobile, Altexia a také synchronizace Activesync Mail for Exchange.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Nokie E50

E-mailový prohlížeč si bez problémů poradí s dokumenty z Wordu a Excelu i s prezentacemi z Powerpointu. Problémy by neměly být ani s archivy ve formátu Zip nebo s dokumenty Adobe Reader. V oficiální specifikaci není uvedeno, jakým internetovým prohlížečem E50 disponuje. Dá se ale předpokládat, že součástí výbavy už bude nový špičkový prohlížeč, který Nokia začala do svých novinek před nedávnem přidávat.

Datové přenosy zajistí vytáčené připojení a paketové technologie GPRS a EDGE. S počítačem dokáže E50 komunikovat pomocí datového USB kabelu nebo bezdrátových technologií Bluetooth a IrDA. Přenášet data pomocí USB a Bluetooth můžete přitom zároveň nezávisle na sobě.

Protože jsou modely řady E zaměřeny na pracovní prostředí, s médii se moc nepočítá. Na druhou stranu by ale byla škoda nevyužít multimediálního potenciálu nové verze operačního systému Symbian, a proto Nokia zařadila do výbavy nástroje pro přehrávání hudebních skladeb ve formátu MP3 a (na rozdíl od modelu E60) i 1,3 Mpx fotoaparát. Součástí multimediální výbavy je také RealPlayer pro přehrávání streamů a stahování internetových médií.

microSD pamatuje

Hudební soubory, vyfocené snímky a další mediální soubory je možné ukládat do vnitřní paměti o velikosti 70 MB. Pokud patříte mezi náročnější uživatele a velikost vnitřní paměti je pro vás nedostačující, využijte možnosti rozšíření o paměťové karty typu microSD. Slot pro paměťové karty je podle specifikace umístěn tak, aby bylo karty možné vyměňovat za běhu přístroje.

Podle oficiálních údajů bude telefon na trh dodáván se dvěma různými bateriemi. První z nich o kapacitě 970 mAh vydrží až 6,8 hodin hovoru a 9 dnů v pohotovostním režimu, maximální délka hovoru s baterií o kapacitě 1 150 mAh by měla být až 8 hodin s desetidenní výdrží v pohotovostním režimu.

Oficiální stránky Nokie hovoří o tom, že se Nokia E50 dostane na trh během druhého čtvrtletí letošního roku což znamená, že bychom se měli dočkat koncem června. O ceně se Nokia zatím nezmínila, očekáváme částku kolem jedenácti tisíc korun.

Diskuze (28) Další článek: Sony Ericsson Z710i a Z550i: povedená véčka pro každého (první pohled)

Témata článku: Nokia, , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Desetidenní výdrž, Jednoduchý smartphone, Pohled, První pohled, Vzkříšení